Πώς δρούσαν τα 33 μέλη των ΜΚΟ που συνελήφθησαν στη Λέσβο

Οι ψεύτικες ειδοποιήσεις για ναυάγια

Δραστηριοποιούνταν με βάση τη Λέσβο.

Για σωρεία παράνομων ενεργειών κατηγορούνται τα 33 μέλη των τεσσάρων ΜΚΟ που συνελήφθησαν σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών.

Μετά από έρευνες της ΕΛΑΣ και της ΕΥΠ, τα 33 μέλη συνελήφθησαν και κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα.

 

Οι παράνομες ενέργειες των μελών των ΜΚΟ

Οι συλληφθέντες φέρονται μεταξύ άλλων να έδιναν στίγματα κίνησης σκαφών του Λιμενικού Σώματος, να προέβαιναν σε ψεύτικες ειδοποιήσεις «ναυαγίων» στο 112, να ενημέρωναν για τα σημεία συγκέντρωσης προσφύγων-μεταναστών με… συντεταγμένες, να ειδοποιούσαν για τους χρόνους αναχωρήσεων και τον αριθμό επιβατών στις λέμβους, ενώ παράλληλα έδιναν συμβουλές για τον ρουχισμού, τα σωσίβια, το δελτίο καιρού και έκαναν «κρατήσεις» διαμονής στο Κ.Υ.Τ. Μόριας.

Οι 33 δραστηριοποιούνταν με τις τέσσερις ΜΚΟ στη Λέσβο το προηγούμενο καλοκαίρι και κατηγορούνται μεταξύ άλλων για κατασκοπεία, παραβίαση μυστικών της πολιτείας, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεις του κώδικα μετανάστευσης. Στην κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, συμπεριλαμβάνονται δύο ακόμη άτομα από το Αφγανιστάν και το Ιράν.

 

Πολίτες της Ευρώπης οι 33 συλληφθέντες των ΜΚΟ

Οι κατηγορούμενοι από τις 4 ΜΚΟ, είναι υπήκοοι, Γερμανίας, Αυστρίας, Ελβετίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Νορβηγίας και Βουλγαρίας, οι οποίοι φέρεται, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, να έχουν φύγει από το νησί και να έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους. Το κύκλωμα εμπλέκεται σε 5 παράνομες διακινήσεις μεταναστών από τα τουρκικά παράλια και 27 απόπειρες διακίνησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, η δράση του οργανωμένου κυκλώματος προσδιορίζεται τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου, με τη μορφή συνδρομής σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

 

Έδιναν πληροφορίες σε κυκλώματα διακίνησης μεταναστών

Οι εμπλεκόμενοι, με πρόσχημα την ανθρωπιστική δράση, παρείχαν μέσω διαδικτύου εμπιστευτικές πληροφορίες σε δουλεμπορικά κυκλώματα και παράνομους πρόσφυγες και μετανάστες. Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι έδιναν τα στίγματα κίνησης σκαφών του Λιμενικού Σώματος για την αλλαγή δρομολογίων στις λέμβους των δουλεμπόρων. Προέβαιναν μάλιστα σε ψεύτικες ειδοποιήσεις «ναυαγίων» στο 112, έτσι ώστε να ενεργοποιήσουν επιχειρήσεις διάσωσης, σε σημεία αντίθετα από τις πλεύσεις των δουλεμπορικών σκαφών με σκοπό να αποφύγουν τους ελέγχους.

Οι κατηγορούμενοι ανακοίνωναν τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια, τους χρόνους αναχωρήσεων και τον αριθμό της «πληρότητας» των επιβατών στις λέμβους. Το ίδιο έκαναν με τους τόπους και χρόνους των προσφυγικών ροών δίνοντας συντεταγμένες. Η… οργάνωση των 33 μελών των ΜΚΟ, ήταν τόσο λεπτομερής, που έμοιαζε με «γραφείο ταξιδιών» όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί.

Η έρευνα των στελεχών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λέσβου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β) καθώς και των Διευθύνσεων Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙ.Δ.Α.Π.), Αλλοδαπών Αττικής και Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.). Το κύκλωμα εμπλέκεται για τουλάχιστον 5 περιπτώσεις μεταφοράς, ενώ εμπλέκεται επίσης σε επιπλέον 27 απόπειρες διακίνησης. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.