Quantcast

Politico: Το ελληνικό σχέδιο για τον τουρισμό και την άρση των μέτρων στην ΕΕ

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Με την Ευρώπη να καθυστερεί σημαντικά στη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοιού, αλλά και τη διάσωση του τουριστικού προϊόντος, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε πρωτοβουλία προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά οι μετακινήσεις εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Οπως αναφέρει και το politico «πώς θα υπάρξει τουρισμός στην Ελλάδα όταν δεν μπορούν οι τουρίστες να μπουν στη χώρα;».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Αθήνα πιέζει την ΕΕ για μια πολύ γρήγορη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε επικοινωνία που είχε με την πρόεδρο της Ευρωπαΐκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντε Λάινεν φέρεται να ζήτησε την επίσπευση των όλων κινήσεων και κοινή στάση απέναντι σε ένα τόσο φλέγον θέμα ώστε να μην χαθεί η τουριστική σεζόν, η οποία ήδη έχει τραυματισθεί βαριά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το politico επικαλείται έγγραφο της ελληνικής πλευρά που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναφέρεις πως «στόχος μας είναι να εργαστούμε ώστε να ξεκινήσουν ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου αυτό είναι δυνατόν».

Μάλιστα αναφέρεται πως η Αθήνα θέλει «δίκαιη μεταχείριση» όλων των εν δυνάμει ταξιδιωτών, ώστε να αποτρέψει «οποιαδήποτε μεροληψία υπηκοότητας» στα πρωτόκολλα ταξιδιού. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», τονίζεται στο έγγραφο, ζητώντας να επιτρέπεται στους πολίτες να ταξιδεύουν… και στη συνέχεια να επιστρέφουν εύκολα στην πατρίδα τους «Δεν θα πρέπει να υπάρχει διαδικασία «καραντίνας ή άλλες ανασταλτικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή».

Ωστόσο, η Αθήνα δεν υποστηρίζει την πλήρη επαναλειτουργία συνόρων, αλλά ζητάει «κοινή κατανόηση» σε επίπεδο ΕΕ ότι όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να ελεγχθούν είτε για τον κορωναϊό, είτε για αντισώματα τις τρεις ημέρες πριν πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι. Στη χώρα άφιξης θα δίνονται σαφείς οδηγίες για το πώς κινείται κάποιος σε κάθε χώρο και να υπάρχει η δυνατότητα για rapid τεστ. Παράλληλα αναφέρει ότι, εναλλακτικά, δεν θα απαιτηθούν τεστ κορωνοϊού «για ταξίδια μεταξύ χωρών… που έχουν δείξει σαφή και αποδεδειγμένα στοιχεία ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι υπό έλεγχο».

Υπάρχει όμως και ένα ακόμη συγκεκριμένο αίτημα από μια χώρα με νησιά που δεν είναι προσβάσιμα οδικώς. «Δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τα μέσα ταξιδιού», λέει η Αθήνα. «Οι οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες αλλά και οι μετακινήσεις με τρένο θα πρέπει να εκκινήσουν ταυτόχρονα και με ανάλογα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε πιο απομακρυσμένες χώρες-μέλη της Ένωσης μας να μείνουν πίσω.

Τέλος η Αθήνα τονίζει πως δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση μέσω ταξιδιού. Από τη στιγμή που θα γίνονται τεστ σε όλους στα αεροπλάνα, «όλα τα καθίσματα» πρέπει να γεμίσουν, λέει το έγγραφο, καθώς οι κενές ενδιάμεσες θέσεις δεν θα συνέφεραν οικονομικά ενώ τα οφέλη για την υγεία θα ήταν αμφισβητήσιμα.