Ποιος «έφαγε» στη Βαρυμπόμπη τον Ρώσο μαφιόζο – Εξιχνιάστηκε 25 χρόνια μετά η δολοφονία του «Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ο Αλεξάντερ Σολόνικ φέρεται να είχε υπό τον έλεγχό του τουλάχιστον 40-50 άτομα

Τα δύο χρόνια που έμεινε στην Ελλάδα ήταν γνωστός ως Ανδρέας Κολαντόπουλος. Δήλωνε σαν διεύθυνση κατοικίας ένα σημείο στο οποίο υπήρχε μόνο ένα γιαπί. Στην πραγματικότητα ζούσε σε πολυτελέστατη έπαυλη στο Λαγονήσι και μόνο μετά θάνατον αποκαλύφθηκε η πραγματική, τρομακτική του ταυτότητα. Το αληθινό όνομα του ανθρώπου που είχε βρεθεί νεκρός μέσα σε θάμνους στη Βαρυμπόμπη το 1997 ήταν Αλεξάντερ Βικτόροβιτς Σολόνικ. Επρόκειτο για έναν διαβόητο πληρωμένο δολοφόνο της Ρωσικής Μαφίας, θρυλικό για το σημάδι του και γνωστό και με τα προσωνύμια «Μέγας Αλέξανδρος», «Σάσα ο Μακεδών» ή απλώς «Superkiller». Λίγο αργότερα, είχε βρεθεί νεκρή και η 22χρονη Ρωσίδα καλλονή που τον είχε ακολουθήσει μέχρι το Λαγονήσι.

Η δολοφονία του 37χρονου Ρώσου αρχιμαφιόζου παρέμενε ανεξιχνίαστη μέχρι προχθές, οπότε και συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ένας 48χρονος, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για ηθική αυτουργία στη δολοφονία του Ρώσου μαφιόζου και της νεαρής φίλης του. Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο με καταγωγή από τη Γεωργία.

Όπως έγινε γνωστό, το ένταλμα είχε εκδοθεί από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές το 2005. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν ότι ο καταζητούμενος κρυβόταν στην Κύπρο και επρόκειτο να ταξιδέψει για τη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Σύμφωνα με το voria.gr, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας της Διεύθυνσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας πληροφορίες της Interpol Κύπρου, εντόπισαν και συνέλαβαν το απόγευμα της Δευτέρας τον 48χρονο, ο οποίος οδηγήθηκε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

O Αλεξάντερ Σολόνικ είχε βρεθεί στραγγαλισμένος στις 3 Φεβρουαρίου 1997 σε δασική έκταση της Βαρυμπόμπης, λίγα μέτρα από την εθνική οδό, ενώ την ίδια τύχη είχε και η νεαρή Σβετλάνα Κότοβα, μοντέλο και φιναλίστ στο διαγωνισμό Μις Ρωσία 1996. Η άτυχη κοπέλα είχε φτάσει στη χώρα μας μετά από πρόσκληση του «Σάσα» μόλις μία εβδομάδα πριν βρεθεί νεκρή και διαμελισμένη μέσα σε μια βαλίτσα κι ένα σακβουαγιάζ, που είχαν πρόχειρα ταφεί 300 μέτρα μακριά από τη βίλα στο Λαγονήσι.

Ο Σολόνικ αναγνωρίστηκε τελικά από τα δακτυλικά του αποτυπώματα καθώς φέρεται να είχε αλλάξει το πρόσωπό του με πλαστικές επεμβάσεις προκειμένου να διαφύγει από τη Ρωσία και να βρει μόνιμο καταφύγιο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, είχε στραγγαλιστεί με σχοινί ή καλώδιο, το πτώμα του είχε τοποθετηθεί ανάμεσα σε θάμνους, ενώ είχε δολοφονηθεί τουλάχιστον 24 ώρες πριν εντοπιστεί. Οι δράστες τού αφαίρεσαν τη ζωή σε άλλο σημείο και στη συνέχεια τον μετέφεραν στη Βαρυμπόμπη. Στην κατοχή του βρέθηκαν ακόμα ένας σάκος με όπλα, περούκες, πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, σφαίρες και εισιτήρια για την Ιταλία, όπου εικάζεται ότι θα εκτελούσε το επόμενο «συμβόλαιο θανάτου» που είχε υπογράψει.

Από αστυνομικός, εκτελεστής

Ο Αλεξάντερ Βικτόροβιτς Σολόνικ πιστεύεται ότι υπηρέτησε ως μέλος μιας επίλεκτης μονάδας πληροφοριών των ειδικών σοβιετικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Αρχικά προσπάθησε να γίνει αστυνομικός. Όμως, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσε στις συλλήψεις και τις ανακρίσεις γρήγορα του έδειξαν την πόρτα εξόδου από το αστυνομικό σώμα. Δούλεψε ως νεκροθάφτης, παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε μία κόρη κι ένα γιο. Στη Μόσχα έγινε μέλος μιας ρωσικής ομάδας οργανωμένου εγκλήματος. Οι στόχοι του ήταν σχεδόν αποκλειστικά «νονοί» αντίπαλων συμμοριών της Ρωσικής Μαφίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επαγγελματία δολοφόνου, ο Σολόνικ έγινε ο άνθρωπος που φοβόταν ολόκληρη η Ρωσία. Κέρδισε το παρατσούκλι «Μέγας Αλέξανδρος», όχι μόνο λόγω του ονόματός του, αλλά και επειδή ήταν διάσημος για τους πυροβολισμούς «μακεδονικού στιλ» με διπλά πιστόλια.

Συνελήφθη, φυλακίστηκε και απέδρασε ακόμα και από τις πλέον φρουρούμενες φυλακές. Με την Αστυνομία στο κατόπι του αλλά και με ανοιχτούς λογαριασμούς στη Ρωσική Μαφία, ο Σολόνικ ήρθε στη Ελλάδα και γρήγορα έστησε τη δική του εγκληματική ομάδα, από Ρώσους που επίσης είχαν βρει καταφύγιο στη χώρα μας καθώς και παλιννοστούντες της πρώην ΕΣΣΔ. Έδρα του ήταν οι Θρακομακεδόνες και το Λαγονήσι, ενώ ο ίδιος θα κυκλοφορούσε με πλαστή ταυτότητα ως Ρώσος ομογενής με το όνομα Ανδρέας Κολαντόπουλος ή Βλαδίμηρος Κεσσόβ. Το «Κεσσόβ» εξάλλου χρησιμοποιούσε σε πλαστές ταυτότητες και η ομάδα του, όπως είχε διαπιστωθεί στο μακελειό που προκάλεσαν έξω από νυχτερινό κέντρο στο Μενίδι το 1995. Ο Αλεξάντερ Σολόνικ φέρεται να είχε υπό τον έλεγχό του τουλάχιστον 40-50 άτομα.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ