Quantcast

Πιστοποιητικό νόσησης και με θετικό rapid για τους εμβολιασμένους – Τι αλλάζει στη χορήγησή του

Το τελευταίο διάστημα πολλοί εμβολιασμένοι αντιμετώπισαν πρόβλημα στην προσπάθεια πιστοποίησης της νόσησής τους

Σε αναπροσαρμογή του τρόπου έκδοσης των πιστοποιητικών νόσησης οδηγεί η διαρκής εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, καθώς το τελευταίο διάστημα πολλοί εμβολιασμένοι αντιμετώπισαν πρόβλημα στην προσπάθεια πιστοποίησης της νόσησής τους.

Σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης έχοντας θετικό rapid test εντός 14 ημερών από τη νόσηση, όταν ανεμβολίαστοι και μερικώς εμβολιασμένοιπρέπει να έχουν θετικό PCR και να περιμένουν 30 ημέρες για την απόκτησή του.

Πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:
-όσοι έλαβαν προ τουλάχιστον 14 ημερών τη δεύτερη δόση με τα διδοσικά εμβόλια Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca ή το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson&Johnson

-όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό με μία δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους με COVID-19

-από την 1η Φεβρουαρίου 2022, όσοι ενήλικοι από την πρώτη κατηγορία έχουν λάβει την αναμνηστική δόση προτού παρέλθουν επτά μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν προβλήματα στην έκδοση πιστοποιητικού για εμβολιασμένους που νόσησαν με Covid, οι οποίοι προσπάθησαν να εκδόσουν βεβαίωση θετικού rapid test.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαίωσε πως εντός 48 ωρών θα έχουν επιλυθεί τα όποια προβλήματα, καθώς θα παρεμετροποιηθεί το σύνολο των στοιχείων από τις πλατφόρμες που ελέγχει ώστε να καλυφθούν όλες οι περιπτώσεις.

Λήξη στο επτάμηνο χωρίς πιστοποιητικό νόσησης
Ακόμα ένα πρόβλημα που προσπαθούν να λύσουν στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αφορά όσους πλήρως εμβολιασμένους νόσησαν τις ημέρες των γιορτών χάνοντας την ευκαιρία να κάνουν εντός του Ιανουαρίου την τρίτη δόση.

Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ισχύ αλλά ούτε και νόσησης, αφού η πλατφόρμα δεν εκδίδει προς το παρόν πιστοποιητικά με rapid test και θα πρέπει να πραγματοποιούν τις δραστηριότητές τους ως ανεμβολίαστοι, για όπου προβλέπεται επίδειξη αρνητικού rapid test.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από την προηγούμενη εβδομάδα που ανακοινώθηκε η ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού στο επτάμηνο, 120.000 πολίτες προγραμμάτισαν το ραντεβού ενισχυτικής δόσης ή εμβολιάστηκαν, ενώ 300.000 δεν έχουν ακόμα κλείσει ραντεβού για να κάνουν την ενισχυτική δόση έως τις 31 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως μετά το επτάμηνο, το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ισχύ μόνο για ταξίδια εφόσον η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους 9 μήνες.

Τρίτη δόση στους τρεις μήνες για όσους νόσησαν
Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες χορήγηση της ενισχύτικής τρίτης δόσης στο τρίμηνο προβλέπεται για όσους:

-νόσησαν και εμβολιάστηκαν έπειτα με μία δόση εμβολίου Johnson&Johnson ή δύο δόσεις Pfizer, Moderna, AstraZeneca

-ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους με κάθε τύπο εμβολίου και νόσησαν μετά

-νόσησαν μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης με τα εμβόλια Pfizer, Astrazeneca, Moderna αλλά ολοκλήρωσαν κανονικά τον εμβολιασμό τους (2η δόση τρεις μήνες μετά τη νόσηση)

Τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί από όσους έχουν νοσήσει, οι θεράποντες ιατροί των οποίων όμως συστήνουν να λάβουν την ενισχυτική δόση νωρίτερα του τριμήνου.

Παράλληλα, πρέπει να βρεθεί λύση και για την περίπτωση ατόμων που νόσησαν αλλά για διάφορους ιατρικούς λόγους η χορήγηση ενισχυτικής δόσης αντενδείκνυται από τους θεράποντές τους ακόμη και μετά το τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι για τα τα πιστοποιητικά νόσησης που έχουν εκδοθεί ως τις 31-10-2021 ισχύουν μέχρι τις 31-1-2022. Όσα εκδόθηκαν από την 1-11-2021 έως και 4-12-2021 είτε με rapid είτε με PCR ισχύουν για 3 μήνες.