Πέτσας για κορωνοϊό: Είναι βέβαιο ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι αλλιώς

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Είναι βέβαιο ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι αλλιώς, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στο θέμα του κορωνοϊού αναφέροντας όσον αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη νέα έξαρση του κορονοϊού και οι ηγέτες πολλών χωρών εξέφρασαν έντονη ανησυχία, καθώς ο αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων παρουσιάζει αυξητική τάση στο μεγαλύτερο μέρος της Ένωσης. Χαρακτηριστικά, στη Γαλλία καταγράφηκαν χθες περίπου 30 χιλιάδες νέα κρούσματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 17 χιλιάδες, στο Βέλγιο σχεδόν 11 χιλιάδες, στην Ολλανδία πάνω από 8 χιλιάδες και στην Πορτογαλία περίπου 1.800 νέα κρούσματα».

Τόνισε επίσης ότι «στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση, από πολλές άλλες χώρες. Αυτό φαίνεται και από τους χάρτες που δημοσιεύτηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) στους οποίους καταγράφεται η εκτίμηση κινδύνου σε σχέση με τον 14ήμερο αριθμό κρουσμάτων (ανά 100.000 πληθυσμού), τον αριθμό τεστ (ανά 100.000 πληθυσμού) και το ποσοστό θετικότητας των τεστ. Υπογραμμίζεται ότι στην Ελλάδα, τις τελευταίες ημέρες ξεπεράσαμε τις 20.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας είναι γύρω στο 2%, ενώ στο Βέλγιο – για παράδειγμα – έχει ξεπεράσει το 10%».

Αλλά υπογράμμισε με έμφαση πως «η εικόνα που υπάρχει σήμερα, μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή. Όπως έγινε, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης που τέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου. Ήδη, η επιδημιολογική εικόνα σε ορισμένες γειτονιές της Αττικής, αλλά και στις Περιφερειακές Ενότητες της Καστοριάς, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στο πορτοκαλί. Και αυτό επισημαίνει με τον πιο έντονο τρόπο ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Αντιθέτως, απαιτείται απ’ όλους πιστή τήρηση των μέτρων που εισηγούνται οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία. Αλλά δεν είναι μόνο οι πολίτες. Και οι επαγγελματίες, από την υγεία μέχρι τις μεταφορές και από την κοινωνική φροντίδα μέχρι την εστίαση και τον τουρισμό, οφείλουν να εφαρμόζουν σχολαστικά τα μέτρα».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας «είναι για το καλό όλων. Είναι ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας και κοινωνικής ευθύνης. Και οι λίγοι, πονηροί, επαγγελματίες που παραβιάζουν τα μέτρα και κερδοσκοπούν σε βάρος των συνεπών συναδέλφων τους, λειτουργώντας, για παράδειγμα, χώρους που θα έπρεπε να είναι κλειστοί μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει άμεση και παραδειγματική τιμωρία τέτοιων φαινομένων.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας. Σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε 50 νέες κλίνες Μ.Ε.Θ. στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» που δημιουργήθηκαν μετά από σχετική δωρεά της Βουλής των Ελλήνων. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για μια μόνιμη παρακαταθήκη για το Σύστημα Υγείας και ταυτόχρονα μια μεγάλη ανακούφιση για όλους μας, ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε σημαντικό αυξημένο αριθμό εντατικών κρεβατιών τα οποία σε πρώτη φάση θα τεθούν στη μάχη της αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Δέσμευση της κυβέρνησης, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η Ελλάδα πολύ σύντομα να φτάσει, στον αριθμό εντατικών κρεβατιών, τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτή η δέσμευση, θα γίνει πράξη».

«Η Άγκυρα με νέα κίνηση που έρχεται να προστεθεί στις αλλεπάλληλες προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος προχώρησε μονομερώς και αυθαίρετα στον επαναπροσδιορισμό των ορίων της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται στη δικαιοδοσία της».

«Η απόφαση αυτή είναι προδήλως παράνομη καθώς επικαλύπτει περιοχές που ανήκουν όχι μόνο στην ελληνική δικαιοδοσία αλλά και στην ελληνική κυριαρχία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια. Δεν εξυπηρετεί σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Προσκρούει μετωπικά στη διεθνή νομιμότητα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Και συνέχισε: «υπογραμμίζεται ότι η ελληνική περιοχή ευθύνης για την έρευνα και τη διάσωση έχει καθοριστεί τη δεκαετία του 1950, έχει δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό και συμπίπτει με την περιοχή ελέγχου πτήσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα δηλαδή το FIR Αθηνών. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα μέσω του αρμόδιου ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στον Πειραιά συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της ευθύνης της παρέχοντας τις υπηρεσίες της σε όλα τα πλοία και αεροπλάνα που τυχόν κινδυνεύουν».