Quantcast

Πέλλα: Ο θρύλος για τον κρυμμένο θησαυρό έφερε αυτές τις εικόνες σε μοναστήρι – Οι περιγραφές μοναχού (Βίντεο)

Ανάστατο ένα ολόκληρο χωριό στην Πέλλα από τις ανασκαφές σε μοναστήρι. Στόχος ένας θησαυρός αμύθητης αξίας που λέγεται ότι είναι καλά κρυμμένος στο σημείο…

Οι ανασκαφές στην Πέλλα συνεχίζονται όμως θησαυρός δεν υπάρχει πουθενά. Οι επίδοξοι χρυσοθήρες είχαν πάρει τις απαιτούμενες άδειες και ξεκίνησαν να σκάβουν στο σημείο χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μοναχός που έζησε και είδε τα γεγονότα ζητάει την παρέμβαση των Αρχών, καθώς όπως λέει οι ανασκαφές είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν τη στασιμότητα του κτιρίου. Το μοναστήριο χτίστηκε τον 19ο αιώνα και από εκείνα τα χρόνια ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις για τον θησαυρό.

Σκηνές βγαλμένες από κινηματογραφική ταινία εκτυλίσσονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Μοναστήρι του Αρχάγγελου Μιχαήλ, στην Αλμωπία στην Πέλλα, καθώς συνεργεία με τη συνδρομή ειδικών μηχανημάτων έχουν σκάψει τρύπες τόσο στον προαύλιο όσο και πέριξ του χώρου, παρουσία μάλιστα αστυνομικών δυνάμεων και υπό την καθημερινή εποπτεία ειρηνοδίκη.

Ένας αστικός θρύλος των παλαιότερων μοναχών για την ύπαρξη θησαυρού σε υπόγεια ειδική κρύπτη και μία σύλληψη αρχαιοκάπηλου από την Ελληνική Αστυνομία πριν από έναν μήνα στην Σπάρτη, φαίνεται πως συνετέλεσαν στη διαμόρφωση ενός πρωτόγνωρου σκηνικού που έχει αναστατώσει τους 800 κατοίκους του χωριού Αρχάγγελος, στην Πέλλα.

Μοναχός κάνει λόγο για «εισβολή στο σπίτι του» και θέτει ζητήματα στασιμότητας του κτιρίου, δεδομένης της παλαιότητάς του -χτίστηκε περί τον 19ο αιώνα- και παράλληλα καταγγέλλει ότι οι εργασίες ανασκαφής για την ανίχνευση… κρυμμένου θησαυρού έγιναν με παράνομο τρόπο. Την ίδια ώρα, οι θεσμικοί φορείς υπογραμμίζουν ότι όλες οι διαδικασίες κυλούν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου.

«Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου κατέφθασαν τέσσερις αστυνομικοί με πολιτικά από την Αθήνα, οι οποίοι επικαλέστηκαν ότι θέλουν να μας προστατεύσουν από αρχαιοκάπηλους. Αφού τους επιτρέψαμε να κοιμηθούν στο Μοναστήρι, την επομένη, δηλαδή την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, μας ζήτησαν να απομακρυνθούμε από τον χώρο, καθώς θα πραγματοποιηθούν εργασίες ανασκαφής πίσω από έναν βράχο. Μας είπαν ότι ψάχνουν μια ειδική κρύπτη που εικάζεται ότι εκεί μέσα υπάρχει θησαυρός, κάτι το οποίο γνωρίζουμε κι εμείς από τους παλαιότερους μοναχούς. Επικράτησε ένταση γιατί εμείς αρνηθήκαμε να φύγουμε», ανέφερε αρχικά ο καλόγερος.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο ίδιος, τα συνεργεία έχουν ήδη σκάψει τρεις τρύπες σε διαστάσεις 4 μέτρα μήκος επί 2,5 μέτρα πλάτος επί 2 μέτρα βάθος. Οι δύο ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν στον προαύλιο χώρο του Μοναστηριού, ενώ η τρίτη -και η τελευταία έως τώρα- έξω από τη Μονή, συγκεκριμένα πίσω από το Ιερό.

«Ήθελαν να σκάψουν μπροστά στις κολώνες του ναού, αλλά θα είχαμε πρόβλημα στατικότητας, κινδύνευε ο ναός να πέσει και τους παρακαλέσαμε να μην συνεχίσουν. Ήθελαν να σκάψουν και μέσα στο Μοναστήρι (σ.σ. τα συνεργεία) ωστόσο έχουμε κλειδώσει την πόρτα και δεν τους επιτρέπουμε την πρόσβαση, παρά μόνο ενδοσκοπικά έριξαν μια ματιά κάτω από την τραπεζαρία, με ειδικές κάμερες», σημείωσε ο μοναχός.

Ο θόρυβος των μηχανημάτων ήχησε μέχρι τα αυτιά των ντόπιων, οι οποίοι ζήτησαν την παρέμβαση των τοπικών αρχόντων. Κατόπιν ενημέρωσης, στο σημείο βρέθηκαν ακόμη και πολιτικοί, όπως ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Καρασμάνης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία επισκέφθηκε το Μοναστήρι την Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου.

  

«Επισκέφτηκα την Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ και ενημερώθηκα από την προϊσταμένη της έρευνας ότι διεξάγεται έρευνα για αρχαιοκαπηλία, στο πλαίσιο προανάκρισης που έχει διαταχθεί από την Εισαγγελία Εφετών, απο την Διευθυνση Αρχαιοκαπηλίας της ΕΛΑΣ, με την συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πέλλας, παρουσία της Δικαστικης αρχης» ανέφερε και επεσήμανε:

«Μετέφερα στην προϊσταμένη των ερευνών, απηχώντας την αγωνία των μοναχών και των κατοίκων, την ανάγκη να ληφθούν προστατευτικά μέτρα ώστε να μην θιγεί η στατικότητα της Μονής. Με διαβεβαίωσε ότι έχουν κληθεί ήδη όλες οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και ότι οι έρευνες θα προχωρήσουν, αφού ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να προστατευθεί η στατικότητα της Μονής, ενώ είναι ενήμερη και η Αρχαιολογική Υπηρεσία Πέλλας».

Πηγή: thesstoday.gr