Παυλάκης: Κινδυνεύουν όσοι αμελήσουν να κάνουν την τρίτη δόση

Ποιες μάσκες προστατεύουν περισσότερο

Όσοι αμελήσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση θα κινδυνεύσουν, προειδοποίησε ο επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας για την πορεία της πανδημίας και τις διαφορές της παραλλαγής Όμικρον με τη Δέλτα.

 

 

 

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημασία του συχνού testing που θα μας επιτρέψει «να κάνουμε ρεβεγιόν φέτος», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας και της χρήσης μάσκας, σημειώνοντας ότι για τον ίδιο προστασία παρέχουν οι μάσκες τύπου ΚΝ-95.

«Κινδυνεύουν όσοι αμελήσουν να κάνουν την τρίτη δόση»

Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Παυλάκης, επισήμανε ότι από τα πρώτα δεδομένα «φαίνεται, αλλά δεν είναι σίγουρο, ότι η Όμικρον ότι μπορεί να είναι λιγότερο παθογόνο στέλεχος του ιού» ενώ καταδίκασε όλους όσοι παρακινούν τον κόσμο να μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

«Αυτό που ξέρουμε με βεβαιότητα είναι ότι και οι δύο φορές εμβολιασμένοι δεν έχουν αρκετά καλά αντισώματα και χρειάζεται αναμνηστική δόση για να έχουμε κάποιου είδους ισχυρή ανοσία», επισήμανε ο επιστήμονας, προσθέτοντας ότι όσοι αμελήσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση θα κινδυνεύσουν.

Ποιες μάσκες προστατεύουν από τον ιό

«Δεν μπορούμε αυτή την στιγμή να πούμε ότι έχουμε το τέλος της επιδημίας και δεν μπορούμε να αφήσουμε τις ελπίδες μας στο Όμικρον για τη λήξη», υπογράμμισε, παρακινώντας τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα προστασίας και να χρησιμοποιεί μάσκα τύπου ΚΝ-95, της μόνης όπως δήλωσε που προστατεύει από τον κορωνοϊό.

«Η Δέλτα και η Όμικρον είναι ανίκητες. Οι μάσκες δεν προστατεύουν στο 100%. Μόνο οι μάσκες ΚΝ-95 προστατεύουν από τον κοροναϊό», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο και τέταρτης δόσης για ανοσοκατασταλμένους τόνισε ότι πολίτες που ανήκουν σε αυτή την ομάδα υψηλού κινδύνου χρειάζονται ειδική φροντίδα από τον γιατρό τους.

«Είναι μερικοί άνθρωποι που και πενήντα δόσεις να κάνουν δεν θα αποκτήσουν ανοσία. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να προστατευθούν με τα μονοκλωνικά αντισώματα, αν μολυνθούν, όσο πιο γρήγορα γίνεται». Και όπως τόνισε η ελπίδα είναι ότι στους επόμενους μήνες θα έχουμε στη διάθεσή μας και φαρμακευτικές αγωγές, αναφέροντας ότι «δεν θα εξαλείψουν την επιδημία, αλλά μπορούν να βοηθήσουν αυτούς που τα έχουν ανάγκη».

Πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν φέτος

Ο διακεκριμένος επιστήμονας σημείωσε πως «το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μη μολυνθεί κανείς και ιδίως κάποιος ανεμβολίαστος. Τα εμβόλια πρέπει να δίνονται μαζί με την τήρηση των μέτρων. Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι».

Αναφερόμενος στις προσδοκίες του κόσμου για Χριστούγεννα με συγγενείς και φίλους φέτος, δήλωσε πως οι εμβολιασμένοι στα ρεβεγιόν θα πρέπει να μην είναι πολλά άτομα, με την προϋπόθεση ότι θα κάνουν τεστ πριν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσα άτομα πρέπει να αποτελούν την εορταστική παρέα ο κ. Παυλάκης είπε ότι ο ίδιος δεν θα πήγαινε σε εκδήλωση μεγαλύτερη από είκοσι – τριάντα άτομα, χωρίς να γίνεται testing.

«Αυτό είναι το ιδεατό. Γίνεται με μικρό κόστος. Αν το συγκρίνουμε με το κόστος του να πάει κανείς στο νοσοκομείο ή να σκοτώσει τη γιαγιά του είναι πολύ καλύτερο», πρόσθεσε.