Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τα ΜΜΕ να είναι πυλώνες της δημοκρατίας

«Το ζητούμενον είναι η προστασία των πολιτών από την χειραγώγησίν των διά μέσου κατευθυνομένης και ψευδούς πληροφορήσεως»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε, χθες, στον Πατριαρχικό Ναό, κατά τον Μεγάλο Εσπερινό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

 

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Ιεράρχες Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος, Φιλαδελφείας Μελίτων, Σεβαστείας Σεραφείμ, Μύρων Χρυσόστομος, Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας Νικήτας, Σηλυβρίας Μάξιμος, Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος, Σαράντα Εκκλησιών Ανδρέας και Προύσης Ιωακείμ, κληρικοί και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό.

Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στις ιερές εικόνες, την αναστήλωση των οποίων εορτάζει η Εκκλησία σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, και σημείωσε ότι «μαρτυρούν την αλήθειαν της σωτηρίας του ανθρώπου και του κόσμου εν Χριστώ, και εν ταυτώ, παραπέμπουν εις την εσχατολογικήν τελείωσιν των πάντων. Προσφυώς ελέχθη ότι κάθε εικών είναι “παράθυρο με θέα τα Έσχατα”. Αυτό το πνεύμα της Ορθοδοξίας εκφράζει η παράστασις των εικονιζομένων προσώπων με ασκητικά χαρακτηριστικά, με διαφορετικάς αναλογίας από τα κοινά σώματα. Τα πάντα εις τας εικόνας μας είναι έκφανσις του αϊδίου φωτός της Μεταμορφώσεως και της Αναστάσεως του Σωτήρος Χριστού και δεικνύουν την τελικήν μεταμόρφωσιν και “κοινήν ανάστασιν” εν τη επουρανίω Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

Eπίσης, αναφέρθηκε στο λειτούργημα της δημοσιογραφίας, για να τονίσει: «Eις την εποχήν της τηλεοράσεως και του διαδικτύου, της “πλημμυρίδος των εικόνων” που κατακλύζουν νυχθημερόν τα όμματα του σώματος και της ψυχής μας και κηρύττουν τον εαυτοκεντρισμόν και τον ευδαιμονισμόν εις τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν κυριολεκτικώς μετατραπή εις “οθονιστάς”, εις εξαρτημένα από την οθόνην όντα, το μήνυμα και η μαρτυρία της Ορθοδόξου εικόνος είναι φως και ζωή.

Είναι βέβαιον ότι υπό τας νέας συνθήκας της υπερπληροφορήσεως, αλλά όχι πάντοτε της ορθής ενημερώσεως, της διασποράς ψευδών πληροφοριών εις το διαδίκτυον, της αποκρύψεως ή διαστρεβλώσεως της αληθείας, η υπεύθυνος άσκησις δημοσιογραφικού λειτουργήματος θέτει υψηλάς απαιτήσεις εις τους λειτουργούς του. Το ζητούμενον είναι η προστασία των πολιτών από την χειραγώγησίν των διά μέσου κατευθυνομένης και ψευδούς πληροφορήσεως. Η ποιότης της ενημερώσεως ασκεί καθοριστικήν επιρροήν εις την διαμόρφωσιν της κοινής γνώμης και εις τον δημόσιον διάλογον. Εν τη εννοία ταύτη, τα μέσα ενημερώσεως οφείλουν να λειτουργούν ως πυλών της δημοκρατίας».