Quantcast

Πάτρα: Τέσσερις νεκροί από τον φονικό μύκητα Candida Auris

H αποκάλυψη ότι ήδη τέσσερις άνθρωποι στην Πάτρα έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό μύκητα εντείνει τους φόβους

Τέσσερις θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Πάτρα από τον φονικό μύκητα Candida Auris, την ενδονοσοκομειακή λοίμωξη που πλέον δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς, αποκάλυψε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου.

Μιλώντας στον Max Fm, ανέφερε πως ο συγκεκριμένος μύκητας εντοπίζεται κυρίως στις ΜΕΘ και αν προσβληθεί από αυτόν ανοσοκατασταλμένος ασθενής ή με σοβαρά προβλήματα υγείας ενδέχεται να αποβεί θανατηφόρος, καθώς εμφανίζει μεγάλη ανθεκτικότητα στη θεραπεία.

Ο μόνος τρόπος για να εμποδίσουμε τη διασπορά του, σημειώνει η κυρία Μαστοράκου, είναι να τηρούμε όλα τα μέτρα υγιεινής. Όσον αφορά τα νοσοκομεία, θα πρέπει να γίνονται συχνές απολυμάνσεις.

Συστήνει δε στους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και να μην πανικοβληθούν, καθώς πρόκεται για περίπτωση σπάνιου μύκητα, που αν βρεθεί, όμως, στον κατάλληλο χώρο με τους κατάλληλους ανθρώπους, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος.

Πληρώνουμε την κλιματική αλλαγή

«Ουσιαστικά, πληρώνουμε ό,τι κακό έχουμε κάνει στο περιβάλλον και ό,τι κακό έχουμε κάνει στην οικολογία του ίδιου μας του οργανισμού, με την αλόγιστη χρήση αντιμικροβιακών», ανέφερε στο star.gr η η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, παθολόγος- λοιμωξιολόγος, επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Εξήγησε ότι ο μύκητας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την κλιματική αλλαγή, αλλά και την εκτεταμένη χρήση αντιμικροβιακών.

Πρώτη αιτία θανάτου το 2050

Σημειώνεται ότι για τους κινδύνους που εγκυμονούν από τα ανθετικά αυτά μικρόβια προειδοποίησε προ ημέρων στο συνέδριο των λοιμωξιολόγων, ο Νίκος Σύψας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας. Προκύπτουν όμως άλλες απειλές , όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών».

«Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γραφτούν γι’ αυτό. Είναι στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο. Candida Auris. Είναι στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα. Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ. Είχαμε στην Αθήνα νοσοκομεία με πολύ μεγάλο πρόβλημα. Θα τα βρούμε μπροστά μας», τόνισε, ενώ αποκάλυψε ότι εντοπίστηκε τουλάχιστον ένα περιστατικό το οποίο ευτυχώς απομονώθηκε.

Όπως επεσήμανε όταν ένας τέτοιος μύκητας μολύνει ένα νοσοκομείο ή μία μονάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεριζωθεί.