Για τα όσα βίωσε ως γιατρός στο πλευρό της μικρής Τζωρτζίνας κατέθεσε την Παρασκευή στην αρμόδια ανακρίτρια ο εντατικολόγος και διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Ανδρέας Ηλιάδης, προχωρώντας σε σημαντικές επισημάνσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο γιατρός ανέφερε πως είχε υποψιαστεί ότι στην περίπτωση της Ρούλας Πισπιρίγκου ενδεχομένως να συνέτρεχε περίπτωση «συνδρόμου Μινχάουζεν» και για το λόγο αυτό είχε επικοινωνήσει με το «Χαμόγελο του Παιδιού». Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπε στην 18η τακτική ανακρίτρια, είχε αποκαλύψει τη σκέψη του αυτή και σε ειδικούς στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου.
Ο κ. Ηλιάδης ρωτήθηκε για τα επεισόδια της μικρής Τζωρτζίνας και είπε ότι κανένας γιατρός ή νοσηλευτής της μονάδας δεν είδε τη μικρή να κάνει όλα τα επεισόδια που ανέφερε η μητέρα της, «γιατί υπό την προστασία των γιατρών δεν παρουσίασε τίποτα» όπως υπογράμμισε.
«Τρίτο πρόσωπο η μητέρα»
Ο Ανδρέας Ηλιάδης, ο οποίος όταν αναφερόταν στην Τζωρτζίνα την αποκαλούσε «η μικρούλα», έκανε λόγο για διαφοροποίηση της συμπεριφοράς της μητέρας, που παρακολουθούσε σαν τρίτο πρόσωπο σαν θεατής την πορεία του παιδιού της.
«Συνήθως ο πατέρας συζητούσε, ενώ εκείνη απλά άκουγε και μάλιστα σε μία από τις συναντήσεις μας στο γραφείο μου, μου έκανε εντύπωση ότι αντί η μητέρα να ρωτάει για το δικό της παιδί ρωτούσε για τα παιδιά που έχω πίσω από το γραφείο μου και αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα…» λέει ο κ. Ηλιάδης.
Αναφορικά με την ημέρα που η Τζωρτζίνα έπαθε την ανακοπή, ο γιατρός είπε πως η Ρούλα Πισπιρίγκου τον κάλεσε στο τηλέφωνο και ήταν σαν να του έδινε μία απλή πληροφορία.
Παράλληλα, ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών επανέλαβε ότι είχε ζητήσει από τη μητέρα να καταγράψει σε βίντεο τα επεισόδια της Τζωρτζίνας.
«Πολεμήσαμε μαζί»
«Η Τζωρτζίνα ήταν ένα παιδί που πολεμήσαμε μαζί. Να σας θυμίσω ότι μετά τη δραματική διάσωση που έλαβε χώρα στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Πάτρας, κληθήκαμε με τη δική μου ομάδα να φέρουμε εις πέρας ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο» ανέφερε ο κ. Ηλιάδης κατά την είσοδό του στο ανακριτικό γραφείο.
«Αγωνιστήκαμε και δώσαμε πραγματικά μάχη για να καταφέρουμε ό,τι θα μπορούσαμε να περισώσουμε από τη μικρή Τζωρτζίνα. Νομίζω τα καταφέραμε, τη θωρακίσαμε, εξασφαλίσαμε τον περίφημο απινιδωτή και βηματοδότη. Θέλαμε να πιστεύουμε ότι με αυτό θα πορευόμαστε. Δυστυχώς, η αγκαλιά μας δεν ήταν τόσο μεγάλη» συμπλήρωσε.
Σπαρακτική ανάρτηση για τα τρία παιδιά
Ο άνθρωπος που πάλεψε όσο κανένας να σώσει την 9χρονη Τζωρτζίνα από το θάνατο έκανε μια συγκλονιστική ανάρτηση για τα τρία παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε τρία χρόνια στην Πάτρα.
Ο Ανδρέας Ηλιάδης, με μια ανάρτησή του στο Facebook και ένα συγκλονιστικό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου αποχαιρέτησε τα τρία παιδιά από την Πάτρα.
«Για τα 3 αγγελούδια που δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν… Κοιμήσου να μεγαλώσεις γρήγορα έχεις πολύ δρόμο ακόμα μας συμβουλεύει ο μεγάλος μας ποιητής. Είναι το ποίημα της απόλυτης πατρικής στοργής, έχοντας αποδοθεί με τον μέγιστο λυρισμό. Σαν οι χτύποι της καρδιάς του πατέρα να αντανακλώνται σε λέξεις και εικόνες. Είναι το «Πρωινό άστρο» του Γιάννη Ρίτσου» έγραψε.
«Από το μηδέν» θα ερευνηθούν οι θάνατοι των δύο παιδιών
Ξανά από την αρχή θα εξεταστούν από τις εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αιτίες θανάτου των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, της 3,5 ετών Μαλένας, τον Ιούλιο του 2019 και της μόλις έξι μηνών Ίριδας, το Μάρτιο του 2020.
Την ώρα που η δικαστική έρευνα για την υπόθεση της δολοφονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα, ενώ έχει προφυλακιστεί η Ρούλα Πισπιρίγκου, οι δύο εισαγγελείς που διενεργούν την προκαταρκτική για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών κ. Αντώνης Ελευθεριάνος και Απόστολος Ανδρέου ζήτησαν τη νέα ιατροδικαστική έκθεση προκειμένου να εξακριβωθούν, μετά τα νέα δεδομένα, οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έφυγαν απεβίωσαν τα δύο κοριτσάκια της οικογένειας.
Στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, οι εισαγγελείς ζήτησαν να συνταχθεί από την αρχή, νέα ιατροδικαστική έκθεση για τα αίτια των δύο θανάτων, που σημειώθηκαν σε διάστημα 20 μηνών, εξετάζοντας όλα τα δεδομένα και βέβαια το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.
Παράλληλα, στους εισαγγελείς θα πρέπει να διαβιβαστούν οι πλήρεις ιατρικοί φάκελοι, οι διαγνώσεις των θεραπόντων γιατρών και τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες είχε υποβληθεί η άτυχη Μαλένα, ο θάνατος της οποίας η ιατροδικαστική εξέταση είχε αποδώσει σε ηπατική ανεπάρκεια.
Όσον αφορά στην περίπτωση της μικρής Ίριδας, η οποία πέθανε στο σπίτι του ζευγαριού, στην Πάτρα, θα αναζητηθούν οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ για τη διακομιδή της όπως και τα σχετικά έγγραφα του νοσοκομείου στο οποίο μεταφέρθηκε.