Πάτρα: : Η Ίριδα ήταν εν ζωή όταν έγινε η κάκωση στο στόμα της – Νέες αποκαλύψεις

Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως δυσχεραίνουν περαιτέρω τη θέση της Ρούλας Πισπιρίγκου

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με το θρίλερ της Πάτρας και τους θανάτους των τριών παιδιών, με τις πληροφορίες να αφορούν στην 6 μηνών Ίριδα και να επιβαρύνουν την Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία ψάχνει εναγωνίως τρόπους να ανατρέψει το πόρισμα των Καρακούκη-Καλόγρηα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην εκπομπή Tlive του Alpha η ιατροδικαστής, Ελπίδα Σπανουδάκη, «οι κακώσεις στο στόμα της Ίριδας προήλθαν όταν το παιδάκι ήταν εν ζωή». Δηλαδή, λίγες στιγμές πριν πεθάνει, όπως προκύπτει από το πόρισμα των πραγματογνωμόνων.

 

«Η ανάνηψη από το ΕΚΑΒ δεν θα μπορούσε να επιφέρει τραύμα»

«Οι συνάδελφοι Καρακούκης και Καλόγρηας έδωσαν το πανάκι για περαιτέρω διερεύνηση σε εταιρεία που ερευνά DNA και κάνει λόγο για αιματηρό περιεχόμενο. Και από τη σύγκριση που έγινε προκύπτει ότι είναι της μικρής Ίριδας. Υπάρχουν στοιχεία αίματος, τα οποία έχουν σκουρόχρωμη χροιά, όπως είναι το αίμα όπως στεγνώνει. Υπάρχει αίμα και σίελο, όπως αναφέρεται και στην έκθεση. Θα υπήρχε πέριξ της στοματικής κοιλότητας αυτό το υγρό, αποξηραμένο. Η παρουσία αίματος στο πανάκι πρέπει να αποδοθεί σε ένα τραύμα, μια κάκωση. Και δεν υπάρχει καμιά άλλη κάκωση πέραν της στοματικής κοιλότητας», σημείωσε η ιατροδικαστής.

Στη συνέχεια, η κυρία Σπανουδάκη προσέθεσε χαρακτηριστικά πως, «όταν έφτασε το ΕΚΑΒ, το παιδί ήταν χωρίς σφυγμό και κυανοτικό. Συνεπώς, η οποιαδήποτε παρέμβαση για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση δεν θα μπορούσε να επιφέρει ένα τραύμα».

Και διευκρίνισε πως «έχουμε τις προθανάτιες και μεταθανάτιες κακώσεις και αυτές ορίζονται από την ιστική τους αντίδραση, δηλαδή παρουσία αίματος ή όχι. Με βάση τις φωτογραφίες που έλαβαν οι πραγματογνώμονες, υπήρχε ιστική αντίδραση, δηλαδή το παιδί ήταν ζωντανό όταν έγινε η κάκωση».

Τι κατέθεσε η ιατροδικαστής Τσιόλα

Εν τω μεταξύ, η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα, που υπέγραψε το αρχικό πόρισμα μετά το θάνατο του βρέφους στην κούνια του σπιτιού του, παίρνει θέση και αμφισβητεί ανοιχτά το πόρισμα των συναδέλφων της, Καρακούκη – Καλόγρηα.

Η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών υποστηρίζει ότι η ίδια δεν έκανε το παραμικρό λάθος στην υπόθεση, ότι με τις δικές της ενέργειες προχώρησε η έρευνα και υπογραμμίζει πως τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει από το νέο πόρισμα δεν επιβεβαιώνονται από τη νεκροψία που έκανε η ίδια.

«Όσα στοιχεία έχουν μέχρι σήμερα διαρρεύσει, αναφορικά με ευρήματα των πραγματογνωμόνων συναδέλφων, κατά παραβίαση του δικαστικού απορρήτου, απ’ όσους ευθύνονται για τέτοιου είδους διαρροές, και εάν όντως ισχύουν τα ευρήματα αυτά, ουδόλως επιβεβαιώνονται από την νεκροψία-νεκροτομία και είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Εισαγγελικών και Δικαστικών Αρχών, να αξιολογήσουν τα επιστημονικά και προανακριτικά στοιχεία της δικογραφίας και να αποφανθούν σχετικά».

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο δικηγόρος της, η λέξη «πόρισμα» μπαίνει σε εισαγωγικά όταν αναφέρεται στο τελευταίο.

«Η ιατροδικαστής ζήτησε να κληθεί για να εξεταστεί ενόρκως επί των ευρημάτων της και κατέθεσε σχετικά στο Τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών, πριν την εγχείρηση του ‘πορίσματος’ των Πραγματογνωμόνων συναδέλφων της. Στην ένορκη κατάθεσή της περιλαμβάνονται όλα τα αληθή επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα, που υποβοηθούν τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, να αποφανθούν σχετικά», όπως αναφέρεται.

Η Αγγελική Τσιόλα είχε βάλει την υπογραφή της στο πόρισμα που ανέφερε ως αιτία θανάτου του βρέφους την αγενεσία φλεβόκομβου. Στο νέο πόρισμα οι ιατροδικαστές Καρακούκης και Καλόγρηας, διαπιστώνουν εγκληματική ενέργεια από ασφυξία.

Να σημειωθεί επίσης ότι η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα, σύμφωνα με την εκπομπή Tlive, ανέφερε στην κατάθεσή της και τα εξής ως προς τις κακώσεις στην Ίριδα:

«Κακώσεις δεν υπήρχαν καταδεικτικές εγκληματικής ενέργειας, την οποία ευθύς εξαρχής δεν απέκλεισα. Από τον νεκροψιακό έλεγχο της σορού δεν παρατηρήθηκαν κακώσεις, ενώ διαπιστώθηκαν πέριξ των χειλέων ευρήματα ενδεικτικά δερματίτιδος εξ επαφής, εκζεματοειδούς αντιδράσεως, στοιχεία αποξήρανσης και μικρή λύση της συνέχειας του στοματικού βλεννογόνου άνευ ετέρων χαρακτηριστικών, το οποίο θα μπορούσε να έχει προκληθεί κατά την προσπάθεια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, η οποία συμπεριλαμβάνει αρχικά την εξασφάλιση και διατήρηση αεραγωγού με κάθε μέσο».