Quantcast

Πάσχα: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται τις επόμενες ημέρες

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΙΣΧΥΟΥΝ

Εχουμε εμπεδώσει όλοι ότι το φετινό Πάσχα (θα) είναι διαφορετικό, λόγω κορωνοϊού. Πολλοί όμως ακόμη είτε δεν εννοούν να το καταλάβουν, είτε έχουν μπερδευτεί για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.

Ευκαιρία λοιπόν να επαναλάβουμε τι ισχύει και τι όχι, ξεκαθαρίζοντας την ιδιάζουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

1. Σούβλισμα αρνιού

ΔΕΝ απαγορεύεται το σούβλισμα, καθότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται από την… τσίκνα. «Δεν απαγορεύεται το ψήσιμο απαγορεύονται ο συνωστισμός και οι άσκοπες μετακινήσεις» διευκρίνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΥΕΤΑΙ όμως η συνάθροιση σε σπίτια, αυλές, πιλοτές, μπαλκόνια γιατί ο κορωνοϊός μεταδίδεται από τον συγχρωτισμό. Μάλιστα, όπως είχε προειδοποιήσει πρόσφατα ο λοιμωξιολόγος καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας: «Δεν μεταδίδεται ο ιός με τα ποτήρια και τα πιρούνια, αν δεν πιείς από το ίδιο ποτήρι. Μεταδίδεται όταν δεν τηρείς την υγιεινή των χεριών. Όταν είσαι ασθενείς και βήχεις. Μάλιστα μερικοί λένε ότι ακόμα και με την ομιλία μπορεί να το μεταδώσει κάποιος ο οποίος έχει ελαφρά συμπτώματα, είναι ήπια συμπτωματικός. Και για αυτό, νομίζω το καλύτερο μέτρο αυτή την εποχή, είναι να διατηρήσουμε αυτή την απόσταση»

2. Μετακινήσεις

ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ οι μετακινήσεις για τους εξής έξι (6) λόγους:

  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

3. Μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών/φίλων

ΔΕΝ περιλαμβάνονται στις παραπάνω κατηγορίες, οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων.

4. Μετακινήσεις τις ημέρες του Πάσχα

ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ η κυβέρνηση επίσης θέσπισε δύο επιπλέον μέτρα:

α. Από το Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου στις 9 το βράδυ, έως τη Δευτέρα του Πάσχα στις 12 τα μεσάνυχτα, δηλαδή, Δευτέρα προς Τρίτη, επεκτείνεται σε όλη την χώρα το μέτρο του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση των πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση.

β. Ταυτόχρονα, για το ίδιο διάστημα, η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοηθείας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, ο κωδικός Β4, θα ελέγχει σαρωτικά, ενδελεχώς και επιμελώς από τα όργανα ελέγχου σε όλη την χώρα, σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται με αποκλειστικά μέχρι δυο άτομα κατά όχημα. Καταχρηστική και παραπειστική χρήση της περίπτωσης Β4, συνεπάγεται 300 ευρώ πρόστιμο, αφαίρεση πινακίδων για τον οδηγό και 150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό.

Η σχετική ΚΥΑ δημοσιεύτηκε το βράδυ της Μ. Παρασκευής και φέρει τις υπογραφές των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδη, Υγείας, Βασίλη Κικίλια και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου

Aναλυτικά η ΚΥΑ:

Οι υπουργοί Προστασίας Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών

Έχοντας υπόψη:

1. Το άρθρο 5 του Συντάγματος, ιδίως δε την ερμηνευτική δήλωση αυτού.
2. Την παρ. 3 του εξηκοστού όγδοου άρθρου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης» (Α’ 68), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83).
3. Την παρ. 1 του εβδομηκοστού τέταρτου άρθρου της από 13.4.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου
«Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» (Α’ 84).
4. Το π.δ. 86/2018 «Ανασύσταση του Υπουργείου Δη- μόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και μετονομασία του σε Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» (Α’ 159).
5. Το π.δ. 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (Α’ 148).
6. Το π.δ. 133/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης» (Α’ 161).
7. Το π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121).
8. Την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.20036/22.3.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών «Επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 986), όπως συμπληρώθηκε με την υπ’ αρ. 20797/26.3.2020 κοινή απόφαση των ιδίων Υπουργών (Β’1040) και η ισχύς της οποίας παρατάθηκε με την υπ’ αρ. Δ1α/ Γ.Π.οικ. 22824/4.4.2020 κοινή απόφαση των ιδίων επίσης Υπουργών (Β’ 1168).
9. Την υπ’ αρ. Δ.1α/Γ.Π.οικ. 24112 κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών «Τροποποίηση της κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.20036/22.3.2020 (Β’ 986) ως προς τον προσωρινό περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 1272).
10. Την από 16.4.2020 γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.
11. Την υπ’ αρ. Β1,Β2/οικ.25769/17.4.2020 βεβαίωση της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία η έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
Άρθρο μόνο
Ειδικώς για το χρονικό διάστημα από το Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου 2020 και ώρα 21:00 έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου 2020 και ώρα 23:59, στα πρόσωπα που παραβιάζουν με τη χρήση οχήματος τις διατάξεις της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π οικ.20036/22.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών «Επιβολή του μέτρου της προ- σωρινής κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 986), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, επιβάλλονται με απλή πράξη των αρμόδιων αρχών, σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει: α) στον οδηγό του οχήματος διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ, και στον τυχόν συνοδηγό, καθώς και άλλο επιβάτη αυτού διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, καθώς και β) το διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας με τις κρατικές πινακίδες του οχήματος για εξήντα (60) ημέρες, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 103 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει. Ειδικώς για το ανωτέρω χρονικό διάστημα η με- τακίνηση της περ. (ε) της παρ. 2 του πρώτου άρθρου της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π οικ.20036/22.3.2020 κοινής υπουργικής απόφασης επιτρέπεται μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη, χωρίς να εφαρμόζονται οι εξαιρέσεις της παρ. 5 του πρώτου άρθρου της ίδιας απόφασης, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου μόνου της υπ’ αρ. 20797/26.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών. Δεν θίγονται από την εφαρμογή του παρόντος οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 17 Απριλίου 2020»

Μάλιστα οι Αρχές έχουν ήδη αυξήσει τους ελέγχους και όπου διαπιστώνονται παραβάσεις ή αποστολή sms που ουσιαστικά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, μοιράζουν πρόστιμα.

5. Κοιμητήρια
ΤΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ είναι κλειστά σε όλη τη χώρα

6. Εκκλησίες-μοναστήρια-ιεροί ναοί
Οι ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ είναι κλειστές και οι λειτουργίες αυτές τις μέρες θα συνεχίσουν να γίνονται δίχως την παρουσία πιστών.