Quantcast

Παρεμβάσεις σε 19 Nοσοκομεία και 37 Kέντρα Yγείας της Β. Ελλάδας

Σημαντικές παρεμβάσεις σε επτά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2025 στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης

Σημαντικές παρεμβάσεις σε επτά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2025 στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα έργα ανακαίνισης, αναβάθμισης και επέκτασης υποδομών και ενεργειακής αποδοτικότητας, θα γίνουν σε 19 νοσοκομεία (συμπεριλαμβανομένων αυτών της Θεσσαλονίκης) και 37 κέντρα υγείας. Τα παραπάνω γνωστοποίησε η Νάγια Κόλλια, Chief Investment Officer της Μονάδας Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), γνωστής και ως Υπερταμείο, στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, τα επτά νοσοκομεία είναι τα «Άγιος Δημήτριος», «Άγιος Παύλος», ΑΧΕΠΑ, «Γεννηματάς», «Ιπποκράτειο», «Παπαγεωργίου» και «Παπανικολάου».

Αναλυτικότερα, μέχρι το τέλος του 2022 αναμένεται να δημοπρατηθούν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) στα πέντε από τα επτά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με εξαίρεση το «Παπαγεωργίου» κα το «Παπανικολάου», ενώ παρεμβάσεις στα ΤΕΠ θα πραγματοποιηθούν και σε νοσοκομεία της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδας, Μακεδονίας και Θράκης. Εντός του ιδίου χρονοδιαγράμματος αναμένεται να δημοπρατηθεί και το έργο δημιουργίας νέας πτέρυγας στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας της Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου». Για το 2023 έχει προγραμματιστεί η δημοπράτηση του έργου διαμόρφωσης της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου, με δυναμικότητα 20 κλινών και εργαστήρια, ενώ το ίδιο έτος αναμένεται να ξεκινήσει και η ανέγερση νέου κτηρίου στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» για τη στέγαση εργαστηρίων κυτταρικής και γενετικής θεραπείας και αιματολογικής κλινικής.

Όπως διευκρίνισε η κ. Κόλλια, όλα σχεδιάζονται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ενώ τα χρονοδιαγράμματα είναι ανελαστικά, καθώς στο πλαίσιο των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, το ορόσημο για την ολοκλήρωση των έργων στα νοσοκομεία είναι το 2025. Παράλληλα, ώς το τέλος του 2023 θα πρέπει να έχουν βρεθεί οι ανάδοχοι, που θα αναλάβουν τις παρεμβάσεις στα κατά τόπους κέντρα υγείας, οι οποίες θα πρέπει επίσης να ολοκληρωθούν ώς το τέλος του 2025. Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε η κ. Κόλλια, η ελληνική πλευρά έχει προετοιμαστεί έγκαιρα, αφού προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα και να μη χαθούν πόροι, μεταξύ άλλων έγιναν διαγωνισμοί και ετοιμάστηκαν συμβάσεις-πλαίσιο για την ανάθεση των αναγκαίων μελετών. Πανελλαδικά, οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για την ανακαίνιση και αναβάθμιση υποδομών στον χώρο της υγείας περιλαμβάνουν 80 νοσοκομεία (με παρεμβάσεις προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ) και 156 κέντρα υγείας (250 εκατ. ευρώ).

Ερωτηθείς αν τα έργα αυτά επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της πόλης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας, απάντησε πως «ό,τι γίνεται είναι ευκταίο, αλλά δεν είναι αρκετό», υπενθυμίζοντας ότι οι κτηριακές εγκασταστάσεις των νοσοκομείων είναι πολύ παλιές και αποτελούν είτε κληρονομιά από την …Οθωμανική Αυτοκρατορία είτε καρπό δωρεών από ιδρύματα και ευεργέτες. «Με άλλα λόγια, το ελληνικό δημόσιο έχει συμβάλει μόνο στην επέκτασή τους και όχι στη δημιουργία τους» επισήμανε, αναφέροντας ενδεικτικά ότι το «Ιπποκράτειο» οικοδομήθηκε το 1908 και ο «Άγιος Δημήτριος» το 1905.