Quantcast

Παραιτήθηκε από την Επιτροπή 2021 η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου- Αιτία οι αναρτήσεις για τον Καποδίστρια

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ

Παρελθόν αποτελεί, σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της “Εστίας”, η Λαρισαία ιστορικός Μαρία Ευθυμίου από την Επιτροπή 2021.

Ένα πρόσωπο υψηλού κύρους, το όνομα της οποίας, μάλιστα, είχε ακουστεί μεταξύ εκείνων που σκεφτόταν προ μηνών ο πρωθυπουργός ως πιθανή υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η παραίτηση Ευθυμίου (είναι αδελφή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου) και σημαντική ιστορικός έγινε πριν μερικές ημέρες, πριν το τελευταίο “επεισόδιο” με αφορμή ανάρτηση του ιστορικού και μέλους της επιτροπής Αριστείδη Χατζή για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και την ερωτική του ζωή-που κρίθηκε από αρκετούς ως προσβλητική για τον Ήρωα της Επανάστασης. Αν και ο Αριστείδης Χατζής έσπευσε να διευκρινίσει ότι το κείμενο ήταν χιουμοριστικό και ήταν αποκλειστικά για το facebook και όχι για δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό.

Η αιτία εντοπίζεται σε άλλη προβληματική ανάρτηση που χαρακτήριζε τον Καποδίστρια δικτάτορα.

Η επιστολή της Μαρίας Ευθυμίου προς την Γιάννα Αγγελοπούλου -κατά την “Εστία”- ήταν άκρως ευγενική και δίχως προθέσεις να δημιουργήσει πρόβλημα.

 

Ηταν ο Καποδίστριας δικτάτορας;- Η ανάρτηση του Ελλάδα 2021 που προκάλεσε αντιδράσεις- Τι έγραψε η Γιάννα Αγγελοπούλου

Αντιδράσεις είχε προκαλέσει στα κοινωνικά δίκτυα η ανάρτηση από τον επίσημο λογαριασμό του Ελλάδα 2021, της επιτροπής για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821, μιας αναφοράς του γνωστού καθηγητή Αριστείδη Χατζή, που παρουσιάζει τον κυβερνήτη Καποδίστρια σαν δικτάτορα.

Τι έγραψε ο Χατζής για τον Καποδίστρια:

“Για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τα πρώτα δημοκρατικά και φιλελεύθερα συντάγματα αποτελούν “ξυράφι στα χέρια μικρού παιδιού”. Ο Καποδίστριας φτάνει τον Ιανουάριο του 1828 στην Αίγινα ενώ έχει αποδεχτεί ήδη από τον Αύγουστο του 1827 τη θέση του Κυβερνήτη.

Καθώς λοιπόν θεωρεί ιδιαίτερα επικίνδυνο ξυράφι το Σύνταγμα της Τροιζήνας, το αναστέλλει & κηρύσσει ουσιαστικά δικτατορία. Αυτό είναι το τέλος της Πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Όμως οι δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι Έλληνες δεν το έβαλαν κάτω.

Συνέχισαν να αγωνίζονται για δημοκρατία και δικαιώματα. Ούτε η εκσυγχρονιστική δικτατορία Καποδίστρια, ούτε οι Βαυαροί, ούτε οι ξένες δυνάμεις μπόρεσαν να τους αναγκάσουν να ανεχθούν ένα αυταρχικό καθεστώς.

Με αγώνες & αίμα κατόρθωσαν το 1844 να κάνουν την Ελλάδα το πρώτο κράτος στον κόσμο που καθιερώνει την καθολική ψηφοφορία των ανδρών & το 1864 μία από τις πρώτες φιλελεύθερες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες της Ευρώπης”.

Αυτές οι αναρτήσεις προκάλεσαν αντιδράσεις, γεγονός που ανάγκασε την πρόεδρο του Ελλάδα 2021 να προβεί σε διευκρινίσεις, σημειώνοντας οτι ο διάλογος πρέπει να είναι ζωντανός και ελεύθερος.

Το δεύτερο σίριαλ με την ανάρτηση για τον Καραϊσκάκη

Στην συνέχεια στον επίσημο λογαριασμό του greece2021.gr αναρτήθηκε άρθρο αφιερωμένο στον Έλληνα επαναστάτη, με τίτλο “Ο Έρωτας του Καραϊσκάκη”, το οποίο – σύμφωνα με τα όσα γράφουν οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων – υπέγραφε ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής.

Είναι το ίδιο πρόσωπο, ο γνωστός καθηγητής, ειδικός στη Φιλοσοφία Δικαίου & Θεωρία Θεσμών και μέλος της Επιτροπής που είχε γράψει για τον Καποδίστρια ότι ήταν δικτάτορας, επειδή ανέστειλε το Σύνταγμα. Ο κ. Χατζής έχει δημοσιεύσει και άλλα άρθρα κατά το παρελθόν στην επίσημη σελίδα, αλλά το συγκεκριμένο άρθρο προκάλεσε επικριτικά σχόλια όχι μόνο από τους χρήστες των social media αλλά και συναδέλφων του, με πρώτο τον Διευθυντή του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, Στέφανο Καβαλλιεράκη.

Ο κ. Καβαλλιεράκης χαρακτήρισε το κείμενο – στο οποίο ο οπλαρχηγός εμφανίζεται ως ο επιβήτορας του 1821- “γονατογράφημα” και σημειώνει:

“Το νέο άρθρο ( μάλλον για γονατογράφημα πρόκειται) του μέλους της Επιτροπής και μόνιμου αρθρογράφου στην ιστοσελίδα της επιτροπής για τον ερωτικο Καραϊσκάκη ο οποιος παρουσιάζεται ως ο επιβήτορας του 21 νομίζω δείχνει απλά ότι ο πάτος συχνά δεν υπάρχει απλά”, έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Καβαλλιεράκης.

Πλέον το άρθρο έχει αφαιρεθεί και ο σύνδεσμος για το δημοσίευμα με τίτλο “Ο έρωτας του Καραϊσκάκη” https://www.greece2021.gr/ellada-2021/2180-o-erotas-tou-karaiskaki οδηγεί σε μήνυμα “λάθους 404 “. Η νέα ανάρτηση ενημερώνει τον επισκέπτη ότι “το άρθρο δεν βρέθηκε”.

Σημειώνεται οτι θόρυβος προκλήθηκε και από την ανάρτηση τ0υ Ελλάδα 2021 για την επέτειο της δολοφονίας Λαμπράκη, με ορισμένους να σχολιάζουν οτι το θέμα είναι άσχετο με την Επανάσταση του 1821.

Κατόπιν, η “Ελλάδα 2021” αναγκάστηκε να απολογηθεί για την ανάρτηση του Αριστείδη Χατζή, μέσω του επίσημου σάϊτ της επιτροπής.

Η “απολογία” του 2021 για την ανάρτηση Χατζή

Η επιτροπή 2021 με ένα tweet εξηγεί ότι η ανάρτηση που έγινε στον επίσημο λογαριασμό της δεν αναρτήθηκε από τους ίδιους και πως ερευνούν την “αλλόκοτη” αυτή υπόθεση.