«Με τα μέτρα αυτά που συζητάμε ένα 10% είναι ένας μαχητός στόχος για πολύ παραπάνω θα πρέπει να πάμε σε άλλου τύπου συστήματα, σε led», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, ερωτηθείς τι ύψους εξοικονόμηση πιστεύει ότι θα έχει επιτευχθεί στους ΟΤΑ στο τέλος του χειμώνα.
Αναφορικά με την εξοικονόμηση ρεύματος στους ΟΤΑ, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε: «Η αλήθεια είναι πως είναι μια αναγκαιότητα. Αυτό που σίγουρα κάνουμε ήδη πάρα πολλοί δήμοι είναι ότι έχουμε περιορίσει ή έχουμε σβήσει τελείως το διακοσμητικό φωτισμό. Κι ως τέτοιο λογίζουμε τον φωτισμό στα δημόσια κτήρια, σε κάποια αξιοθέατα, σιντριβάνια κι άλλες τέτοιου είδους καταναλώσεις. Η προσπάθεια βέβαια δεν σταματάει εδώ γιατί όντως αυτές οι καταναλώσεις είναι μικρές στο σύνολο γιατί ο διακοσμητικός φωτισμός στο σύνολο των καταναλώσεων που έχουμε δεν είναι σημαντικός παρόλα αυτά έχει έναν συμβολισμό πολυ ισχυρό και πολύ πιο σημαντικό από το οικονομικό αποτύπωμα το ίδιο, άρα καλώς το κάνουμε».
«Πολλά πράγματα σε επίπεδο οδοφωτισμού δεν μπορούν να γίνουν κι αυτό γιατί αν πλέον πας και περιορίσεις τον φωτισμό σε γειτονιές ή σε δρόμους υπάρχουν θέματα ασφάλειας, ασφαλείας των μετακινήσεων, των πολιτών των ίδιων άρα αν ψάχνουν λύσεις οι οποίες θα εφαρμοστούν από αύριο το πρωί νομίζω οτι κάπου εκεί τελειώνουν οι δυνατότητες μας εκτός αν πλέον πάμε σε πολυ πιο σκληρά μέτρα. Για παράδειγμα στη Γερμανία τον Αύγουστο που επισκέφτηκα ο ίδιος μια πόλη στις 12 το βράδυ δεν υπήρχε κανένα φως αναμμένο στην κεντρική πλατειά της πόλης που ήμουν. Δεν ξερω αν πάμε σε τέτοιου είδους μέτρα και για να πάμε σε τέτοιου είδους μέτρα θα πρέπει νομίζω να νομοθετήσουμε σχετικά», διευκρίνισε ο ίδιος.
«Το πρώτο πράγμα με το οποίο ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία για το πρόγραμμα «θερμοστάτης» ήταν το να βάλουμε τον κλιματισμό στους 27° βαθμούς κι οχι στους 20° και στους 19° και να έχουμε κι ανοιχτό το παράθυρο γιατί μπορεί να καπνίζει κάποιος παράλληλα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
ΔΗΜ.: Άκουσα τον κ. Βορίδη που είπε ότι ακόμα δεν έχουν πάει να καταγραφούν οι φορείς για να καταγράψουν την κατανάλωσή τους, να μπει ένας στόχος μείωσης 10%, να ορίσουν ενεργειακό επόπτη και όλα όσα προβλέπονται
«Πιθανώς κάποιοι λίγοι δήμοι να μην το έχουνε κάνει, είναι 332 δήμοι, ξέρω ότι οι περισσότεροι το έχουν πράξει. Ούτε είναι εύκολο τελικά να μετρήσουμε καταναλώσεις, το 10% είναι πολύ αισιόδοξο, πολύ περισσότερο το 15%-20% που άκουσα χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικων. Φαντάζομαι και στα υπουργεία τους δεν θα τα καταφέρουν να το πετύχουν στα κτήρια τους εννοώ. Θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε, ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Το συμμάζεμα πρέπει να γίνει και θέλει προσπάθεια απ’ όλους. Οι συνάδελφοι καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ή άλλως οι δήμοι είναι ένα κομμάτι του δημόσιου τομέα, μικρό κομμάτι θα σας έλεγα κιόλας σε σχέση τουλάχιστον με τα δημόσια κτήρια. Τα σχολεία είναι ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο πρέπει να το παλέψουμε μαζί γιατί τα σχολεία εκ των πραγμάτων είναι κτήρια τα περισσότερα παλιά, όχι ιδιαιτέρα φιλικά στο περιβάλλον. Τρέχει την ώρα αυτή πλέον πρόγραμμα εξοικονόμησης, θα τρέξει το πολύ σημαντικό πρόγραμμα Ηλέκτρα και πρέπει να βιαστούμε σε αυτό γιατί το περιμένουμε, έχουμε προετοιμαστεί βέβαια όλα αυτά θα φέρουν αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια. Βέβαια μη νομίζουμε ότι τα επόμενα χρόνια τα πράγματα θα είναι καλύτερα», επισήμανε ο κ. Παπαστεργίου.
«Συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία του προγράμματος ”θερμοστάτης” δηλαδή στον αποφωτισμό να αλλάξουμε τους χρονοδιακόπτες όπου υπάρχουν χρονοδιακόπτες γιατί ένα μεγάλο κομμάτι του φωτισμού στις πόλεις μας ανάβει από το σήμα που δίνει ο ΔΕΔΔΗΕ και όχι από χρονοδιακόπτες και από εκεί και πέρα ναι από πάνω με τον επιθεωρητή των εγκαταστάσεών μας προκειμένου να μην γίνονται σπατάλες. Αλλά να μη χάσουμε το μομέντουμ για να κάνουμε και πράγματα τα οποία θα μας δώσουν τον αέρα να είμαστε πιο άνετα τα επόμενα χρόνια γιατί φοβάμαι ότι θα μείνουμε μόνο σε αυτό στο πως θα βγει ο χειμώνας», δήλωσε στη συνέχεια.
Ερωτηθείς τι ύψους εξοικονόμηση πιστεύει ότι θα έχει επιτευχθεί στους ΟΤΑ στο τέλος του χειμώνα, ο κ. Παπαστεργίου απάντησε: «Με τα μέτρα αυτά που συζητάμε ένα 10% είναι ένας μαχητός στόχος για πολύ παραπάνω θα πρέπει να πάμε σε άλλου τύπου συστήματα, σε led. Θεωρώ ότι μπορούμε να το πιάσουμε, θέλει προσπάθεια από όλους από τους δήμους αλλά και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα για να μπορέσουμε να πετύχουμε ένα τέτοιο ποσοστό».
Αναφορικά με τον χριστουγεννιάτικο φωτισμό στο Μύλο των ξωτικών, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Κοιτάμε να κάνουμε όσο μπορούμε οικονομία τώρα και σίγουρα ο φωτισμός που θα μπει τα Χριστούγεννα, όσος μπει, θα σβήνει αρκετά νωρίς. Δεν μπορούμε να κάνουμε σκοτεινά Χριστούγεννα είναι θέμα ψυχολογίας, για εμάς είναι και θέμα τοπικής οικονομίας αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ τώρα για να έχουμε ένα περιθώριο τα Χριστούγεννα να ζήσουμε λίγο πιο γιορτινά».
Ερωτηθείς αν υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ ΚΕΔΕ και κεντρικής κυβέρνησης στο να πετύχουμε το στόχο στην εξοικονόμηση ενέργειας, απάντησε: «Υπάρχει μια αγωνία από την πλευρά των δήμων στο να βοηθηθούμε να καλύψουμε τα ανοίγματα που δημιουργούνται. Δηλαδή κολυμβητήρια, τα κολυμβητήρια είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες δραστηριότητες, δεν μπορούμε να τα κλείσουμε ούτε εκεί υπάρχει θέμα εξοικονόμησης. Δεν είναι κατεβάζω θερμοστάτη ή το δουλεύω το κολυμβητήριο ή δεν το δουλεύω. Παράταση λειτουργίας των σχολείων, προκύπτουν μεγαλύτερα κόστη. Θα πρέπει και νομίζω πως αυτό έχει καταρχάς συζητηθεί και συμφωνηθεί να βοηθηθούμε όπως βοηθηθήκαμε το πρώτο εξάμηνο του ’22 με κάποια χρήματα για ώστε να μπορέσουμε μαζί με την εξοικονόμηση που θα πετύχουμε να βγουν και τα οικονομικά μας. Άρα ναι, θέλει λίγο παραπάνω συνεργασία».