Παπαστεργίου για κακοκαιρία: Δεν πιστεύω ότι οι Δήμαρχοι κάθονταν στο τζάκι και έβλεπαν το χιόνι

Πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.

Πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., υπό την προεδρία του Δημήτρη Παπαστεργίου.

 

 

Ομιλία

Ο κ. Παπαστεργίου, ξεκινώντας την ομιλία του, να εκφράζει την απόλυτη στήριξη στην προσπάθεια και το δύσκολο έργο που καταβάλλουν οι Δήμαρχοι της Αττικής και το προσωπικό των Δήμων, για να απαλλάξουν από τον τεράστιο όγκο χιονιού τους δρόμους των Δήμων τους, ώστε να τους καταστήσουν ξανά λειτουργικούς κι ασφαλείς για τους κατοίκους τους.

«Καταλαβαίνω απόλυτα τη δυσαρέσκεια των πολιτών που ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται, όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Οι Δήμοι της Αττικής δεν έχουν ικανό αριθμό μηχανημάτων αποχιονισμού, γιατί μέχρι και πέρυσι δεν τα χρειάστηκαν σχεδόν ποτέ. Επιπλέον, βρέθηκαν στην δυσχερή θέση να μην μπορούν ούτε καν να μισθώσουν τα μηχανήματα που τους ήταν απαραίτητα, αφού αυτά απλά… δεν υπάρχουν σε επαρκή αριθμό. «Αλήθεια, για πιο λόγο ένας ιδιώτης να επενδύσει μέχρι σήμερα σε μηχανήματα αποχιονισμού στην Αθήνα;».

Και συμπλήρωσε:

«Δεν πιστεύω και δεν έγινε, ότι οι Δήμαρχοι τη Δευτέρα καθόντουσαν στο τζάκι και έβλεπαν το χιόνι να πέφτει. Έκαναν ό,τι περισσότερο μπορούσαν, με τα μέσα που έχουν και το προσωπικό που έχει μείνει στους Δήμους. Δυστυχώς οι Δήμοι της Αττικής δεν έχουν τον ειδικό εξοπλισμό αποχιονισμού (δεν μιλάω για απλά μηχανήματα έργου αλλά για ειδικά οχήματα με μαχαίρια και αλατιέρες), προκειμένου να απομακρύνουν όλο το χιόνι έως το βράδυ της Δευτέρας. Γιατί από την ώρα που το χιόνι μείνει στο δρόμο και παγώσει, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Και θυμίζω πως μιλάμε για αποχιονισμό μέσα σε στενά, με παρκαρισμένα αυτοκίνητα αλλά και αυτοκίνητα που «έμειναν» λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης».

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. επανέλαβε ότι αποτελεί θέση της ΚΕΔΕ πως πρέπει να ενισχυθούν οι Δήμοι με τους απαιτούμενους πόρους – και το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να είναι μία ευκαιρία για αυτό – ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν τον αναγκαίο εξοπλισμό, για να ανταποκριθούν σε αντίστοιχες καταστάσεις, χωρίς να εξαρτάται η δυνατότητά τους αυτή από άλλους παράγοντες. «Είναι δεδομένο πως το κλίμα αλλάζει, άλλαξε, και πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό, παράλληλα με όσες δράσεις πρέπει να κάνουμε για να αναστρέψουμε την κλιματική κρίση». Είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα άλλο μοντέλο πολιτικής προστασίας, με καλύτερο συντονισμό και συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες και ευθύνες, αλλά και με τα κατάλληλα “εργαλεία” για να ανταποκρίνονται στις ευθύνες αυτές. Πρέπει επιτέλους η Αυτοδιοίκηση να πάψει να αποτελεί το “βολικό φταίχτη” και το εξιλαστήριο θύμα της ανεπάρκειας άλλων μηχανισμών.

Τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης, εκτός του επίκαιρου θέματος της κακοκαιρίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ απασχόλησαν μεταξύ άλλων και τα εξής ζητήματα:

Η υλοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», η συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας ΚΕΔΕ-ΥΠΕΣ-ΥΠΟΙΚ για την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, η έκδοση των πιστοποιητικών ΤΑΠ από τους Δήμους προς τους πολίτες για την αγοραπωλησία ακινήτων, καθώς και η έγκαιρη καταβολή από τους παρόχους ενέργειας στους Δήμους, των τελών καθαριότητας και φωτισμού.

Υπάρχουν καθυστερήσεις στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου υπογράμμισε την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ένταξη των έργων των Δήμων, σημειώνοντας ότι «πλέον σήμερα κλείνουν δύο μήνες που δεν έχει συνέλθει καμία επιτροπή του «Αντώνη Τρίτση». «Συνεπώς, είπε, ζητάμε από το Υπουργείο Εσωτερικών, άμεσα να ασχοληθεί περισσότερο και πιο εντατικά, προκειμένου να ενταχθούν τα υπόλοιπα έργα. Είμαστε μακριά από τον στόχο του 50% που είχαμε βάλει. Υπάρχουν πολλοί Δήμοι που έχουν εντάξει πολύ λίγα έργα, προϋπολογισμού κάτω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ποσό πολύ μικρό ακόμη και για τον πιο μικρό δήμο».

Άμεσα να προχωρήσει η συγκρότηση της κοινή ομάδας ΥΠΕΣ – ΥΠΟΙΚ – ΚΕΔΕ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι πρέπει να συγκροτηθεί άμεσα την ερχόμενη εβδομάδα η κοινή Ομάδα Εργασίας ΚΕΔΕ – ΥΠΕΣ – ΥΠΟΙΚ, που θα έχει ως αντικείμενο την εξεύρεση τρόπων κάλυψης του επιπλέον κόστους που επωμίζονται οι Δήμοι από το τέλος ταφής, το ενεργειακό κόστος και τα επιπλέον έξοδα των Σχολικών Επιτροπών, καθώς και τρόπους ενίσχυσης της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, σημειώνοντας ότι ήδη η ΚΕΔΕ έχει ορίσει τους εκπροσώπους της στην εν λόγω Ομάδα Εργασίας. «Τα πράγματα τόνισε ο κ. Παπαστεργίου είναι πάρα πολύ δύσκολα. Δεν είναι μόνο το τέλος ταφής που μας απασχολεί και για το οποίο θα καταθέσουμε προτάσεις. Είναι το κόστος ενέργειας που κατά τα φαινόμενα δείχνει να μην είναι μόνο 40%. Τα νούμερα που έρχονται είναι αποκαρδιωτικά, η αύξηση που υπάρχει στους λογαριασμούς είναι τεράστια και πρέπει να δούμε πώς θα καλυφθεί».

Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ως άμεση ανάγκη να προχωρήσει η διαλειτουργικότητα των Δήμων με την ΑΑΔΕ, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η είσπραξη των οφειλών των δημοτών τους, αλλά και να ειδοποιηθούν οι δημότες για τα χρέη τους προς τους Δήμους, σε αντικατάσταση του κοστοβόρου και παρηκμασμένου συστήματος ειδοποίησης με συστημένες επιστολές, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο Δήμος Τρικκαίων θα δαπανήσει φέτος για αυτό το σκοπό 85.000 ευρώ! «Και αυτό, είπε, είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί στην κοινή Ομάδα Εργασίας».

Να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις στις εκδόσεις πιστοποιητικών ΤΑΠ

Σε ό,τι αφορά στην έκδοση πιστοποιητικών ΤΑΠ από τους Δήμους για την αγοραπωλησία ακινήτων και την αναστάτωση που δημιουργήθηκε από τις καθυστερήσεις που σημειώνονται κυρίως σε Δήμους που η αγορά των ακινήτων είναι πολύ μεγάλη, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας δεν μπορεί να μηχανογραφηθεί, είναι ένας εξαιρετικά «δύστροπος» φόρος και πρέπει να αλλάξει, αλλά αυτήν την ώρα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις.

Σημείωσε ότι με την δίμηνη παράταση μέχρι τέλος Μαρτίου, δίνεται η δυνατότητα να γίνουν τα συμβόλαια με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, αλλά «πιθανώς πρέπει να δούμε τον τρόπο τουλάχιστον, που θα καταβάλλονται τα χρήματα. Δεν συζητώ να καταργηθεί το πιστοποιητικό του ΤΑΠ, γιατί και αυτό ειπώθηκε, είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάτι τέτοιο, διότι είναι μια μοναδική ευκαιρία να τακτοποιηθούν τα τετραγωνικά των ακινήτων. Αυτό που πιθανώς μπορούμε να δούμε, εφόσον τελειώσει το δίμηνο αυτό, είναι αν τελικά καταβληθεί μία εγγύηση, ή να γίνει διασύνδεση με την ΑΑΔΕ και χρεώσουμε εκεί τα χρήματα, έτσι ώστε και οι αγοραπωλησίες να εξυπηρετηθούν και εμείς να μην απεμπολήσουμε ούτε ένα ευρώ σε μια εποχή που χάνουμε πόρους».

Να διασφαλιστεί η έγκαιρη καταβολή των ανταποδοτικών τελών στους Δήμους από τους παρόχους ενέργειας

Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην καταβολή από τους παρόχους ενέργειας στους Δήμους των τελών καθαριότητας και φωτισμού ο κ. Παπαστεργίου, σημείωσε ότι δεν είναι σωστό να κατηγορούνται συλλήβδην όλες οι εταιρείες και ότι «είναι ορθότερο να παρουσιάσουμε τα πράγματα με ονόματα. Και για να μην εκθέσω κανέναν άλλο Δήμο, ζήτησα από την υπηρεσία του Δήμου μου στοιχεία για το πότε καταβλήθηκαν από τους παρόχους τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

Η εταιρεία ΚΕΝ έχει να μας δώσει χρήματα από 12/2020, η NRG από 1/21, η Volterra από 5/2021, η VOLT από 2/21, ο ΗΡΩΝ από 1/21, και η We ENERGY από 1/21. Οι υπόλοιπες είναι πιο συνεπείς. Και δεν μιλάμε για απλή καθυστέρηση, μιλάμε για εκατομμύρια χρημάτων τα οποία οφείλονται στους Δήμους και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Και δυστυχώς ακόμη «σφυρίζουμε» λίγο αδιάφορα. Μάλλον έχουμε ξεχάσει τι έχει συμβεί στο παρελθόν με δύο εταιρείες ενέργειας, οι οποίες υπεξαίρεσαν εκατομμύρια από τους Δήμους και ακόμη διεκδικούμε δικαστικά να τα εισπράξουμε».

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι το θέμα πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα, και ότι το έχει θέσει στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα. «Αυτό που πρέπει να γίνει, είπε, να νομοθετηθεί ότι πέρα από το 3μηνο, η μη καταβολή των χρημάτων, θα συνιστά υπεξαίρεση και θα πρέπει να λειτουργήσουμε και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον τους».

Πηγή: e-ota.gr