Παπάγου: «Να πληρώσουν οι μαθητές της κατάληψης», λέει ο δήμαρχος – Βανδαλισμοί και κλοπές στο σχολείο

Ο διευθυντής του 1ου Λυκείου Παπάγου βρήκε αρκετές ζημιές, για τις οποίες υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Μεγάλες υλικές ζημιές καταγράφηκαν στο 1ο Λύκειο Παπάγου, το οποίο τελούσε επί εξαήμερη κατάληψη.

Μετά τη λήξη της κατάληψης ο διευθυντής του σχολείου βρήκε ένα θλιβερό τοπίο με κατεστραμμένα θρανία και καρέκλες, καμμένα βιβλία αλλά και πολλά αντικείμενα να λείπουν, ενώ ο δήμαρχος Παπάγου Χολαργού, Ηλίας, Αποστολόπουλος, κάλεσε τους μαθητές που συμμετείχαν στην κατάληψη να πληρώσουν για την αποκατάσταση των ζημιών.

Ειδικότερα, κατά την πρώτη του επίσκεψη μετά την κατάληψη που πραγματοποιήθηκε από μαθητές την πρώτη εβδομάδα της επαναλειτουργίας των σχολείων, ο διευθυντής του 1ου Λυκείου Παπάγου βρήκε αρκετές ζημιές, για τις οποίες υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για όσα συνέβησαν στο σχολείο κατά τη διάρκειά της.

Από τη μεριά του, ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος, δήλωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ότι «την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και των αντικειμένων που εκλάπησαν θα πρέπει να αναλάβουν οι μαθητές που συμμετείχαν στην κατάληψη, δεδομένου ότι όφειλαν να παραδώσουν τον χώρο στην κατάσταση που τον βρήκαν. Τα παιδιά που πραγματοποίησαν και συμμετείχαν στην κατάληψη απέτυχαν να διαφυλάξουν τη δημόσια περιουσία, όπως όφειλαν».

Έκλεψαν διαδραστικούς πίνακες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές

«Καταστροφές έγιναν σε θρανία, καρέκλες, πόρτες, κάγκελα, τζάμια και μια τηλεόραση, ενώ οι καταληψίες άναψαν φωτιά εντός των δύο αιθουσών και έκαψαν βιβλία μαθητών και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η παραμονή των μαθητών εντός αυτών για μεγάλο χρονικό διάστημα», σημειώνει ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του λυκείου σε επιστολή του προς τους γονείς.

Μάλιστα, αναφέρει ότι έχουν κλαπεί δύο διαδραστικοί πίνακες, δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές με όλα τους τα εξαρτήματα και ένα laptop. Ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων καλεί «τους γονείς των μαθητών που συμμετείχαν επί τόσες ημέρες στην κατάληψη (και οι οποίοι μαθητές δεν μπόρεσαν να διαφυλάξουν τον χώρο του σχολείου από τις ανωτέρω ακρότητες) να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί εξηγώντας στα παιδιά τους το αποτέλεσμα τέτοιων παράνομων πράξεων που στερούν από την πλειονότητα των μαθητών το δικαίωμα στην εκπαίδευση επί έξι διδακτικές ημέρες, καθώς και απέναντι στους υπόλοιπους γονείς».

Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, η οποία οργανώθηκε από μικρή ομάδα μαθητών του Λυκείου, υπάρχουν υποψίες πως στον χώρο του σχολείου μπήκαν και εξωσχολικοί ενώ σε ό,τι αφορά τα αιτήματά τους, η διενέργεια περισσότερων δωρεάν τεστ, αφορούσαν την κεντρική διοίκηση και δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει ο δήμος, σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο.

Για τα αντικείμενα που λείπουν, όπως οι διαδραστικοί πίνακες, ο δήμαρχος τόνισε πως πρόκειται για ακριβά βοηθήματα που αγόρασε ο δήμος πριν από δυο χρόνια για όλα τα σχολεία.

Μικρές ζημιές σημειώθηκαν επίσης και στο 1ο Λύκειο Χολαργού, όπου την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε διήμερη κατάληψη, ενώ στην επίσης διήμερη κατάληψη, η οποία έληξε την προηγούμενη Τρίτη, στο 2ο Λύκειο Χολαργού (το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με την Αγία Παρασκευή στον λόφο Τσακού), οι μαθητές αποχώρησαν χωρίς να προκαλέσουν φθορές.