Μια σημαντική πρωτιά κατέκτησε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, καθώς είναι το πρώτο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Ελλάδα που εξέλεξε τον πρύτανή του με βάση τις διατάξεις του πολυσυζητημένου νέου νόμου.
Παράλληλα, κατεγράφη και άλλη μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτιά, καθώς ο νέος πρύτανης του Πανεπιστήμιου Πειραιώς, ο καθηγητής Μιχάλης Σφακιανάκης, εξελέγη ομόφωνα με 11 ψήφους, κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.
Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, όπου δεν υπήρξαν κλυδωνισμοί και αναταράξεις, μέσα σε πνεύμα ομόνοιας και συνεργασίας, προχώρησε άμεσα στις διαδικασίες που προέβλεπε ο νέος νόμος για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και γυρίζει πλέον σελίδα, μετά την πετυχημένη θητεία του νυν πρύτανη, κ. Αγγελου Κότιου.
«Αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για εμένα, η ανάληψη του βαρύνοντος καθήκοντος του πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πειραιώς, σε μια ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο, βάσει του νέου νόμου οργάνωσης και λειτουργίας των Α.Ε.Ι., ο οποίος διατυπώνει και απαιτεί μεγάλες, πολυεπίπεδες και ριζικές αλλαγές στη δομή και στη λειτουργία των Ιδρυμάτων» τόνισε μετά την εκλογή του ο κ. Σφακιανάκης.
«Σε αυτό το νέο πλαίσιο λειτουργίας και οργάνωσης, φρονώ ότι μονόδρομος για την επιτυχία είναι η σύνθεση που θα υποστηρίζεται και θα ενισχύεται από ένα ασφαλές περιβάλλον για όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Σύνθεση απόψεων, γνωμών, ιδεών, συνέργειες αλλά και εποικοδομητικές αντιπαραθέσεις με ήθος και σεβασμό. Η σύνθεση ήταν μέχρι σήμερα ο γνώμονας για όλη την ακαδημαϊκή μου πορεία, και η σύνθεση θα παραμείνει και μετά την εκλογή μου» συμπλήρωσε ο νέος πρύτανης.
Ο κ. Σφακιανάκης, μέχρι σήμερα κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, δίνει μεγάλη σημασία στην αναγκαία σύνθεση και εποικοδομητική συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών (πρύτανη και αντιπρυτάνεων) τόσο με τα κορυφαία Συλλογικά Όργανα Διοίκησης του Ιδρύματος, το Συμβούλιο Διοίκησης και τη Σύγκλητο, όσο και με το σύνολο των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, των διδασκόντων, του διοικητικού προσωπικού και των φοιτητών.
«Αξιοποίηση όλων των μελών του Πανεπιστημίου και συλλογικό πνεύμα χωρίς αποκλεισμούς» θα είναι ο οδηγός του κατά την πρυτανική θητεία του.