Quantcast

Πανεπιστημιακοί κατά υπουργείου Παιδείας: Νομοσχέδιο ενάντια στη Δημοκρατία και υπέρ της διαπλοκής

Ηχηρές αντιδράσεις

Σφοδρή κριτική δέχτηκε στη Βουλή το Υπουργείο Παιδείας για το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια.

Κατά τη κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με τους Πανεπιστημιακούς φορείς, οι αντιδράσεις ήταν καθολικές. Αξίζει να σημειωθεί πως όλες αυτές τις ημέρες όλες οι κατηγορίες προσωπικού (ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικοί) τάχθηκαν ομόφωνα διά των εκπροσώπων τους εναντίον του νομοσχεδίου.

Οι σύλλογοι καθηγητών, ΔΕΠ, με πρώτη τη συνομοσπονδία την ΠΟΣΔΕΠ, με ομόφωνες αποφάσεις τους θεωρούν ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί αποδεκτή βάση συζήτησης. Το ίδιο και πλήθος Τμημάτων διά των Γενικών Συνελεύσεών τους, Κοσμητείες, Σύγκλητοι. Εξίσου απορριπτικοί είναι πολλοί επιστημονικοί φορείς της χώρας, ανάμεσά τους και το Τεχνικό Επιμελητήριο. Σφοδρή κριτική άσκησε μέχρι και η ΔΑΠ Νομικής.

Σύνοδος Πρυτάνεων

Ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων, Πρύτανης στο Πολυτεχνείο Κρήτης Καθηγητής Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, ενημέρωση για τη θέση των Πρυτάνεων η οποία όπως είπε απηχεί τις απόψεις των συλλογικών οργάνων των ΑΕΙ. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο σύστημα διοίκησης ανατρέπεται η απ’ ευθείας εκλογή των οργάνων διοίκησης από τα μέλη ΔΕΠ. Δεν υπάρχει πρόνοια για θεσμικά αντίβαρα. Οι δυνατότητες διαπλοκής για τον έλεγχο της εκλογής Πρύτανη αυξάνει, καθώς στην πράξη τέσσερα εσωτερικά μέλη μπορούν να διαμορφώσουν σχετικά εύκολα τις συνθήκες για την εκλογή στο αξίωμα του Πρύτανη ενός εξ αυτών» και ο Πρύτανης, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης, «καθίσταται ταυτόχρονα ελέγχων και ελεγχόμενος».

Επιπλέον ανέφερε ότι: «Διάχυτη η απογοήτευση ότι αγνοήθηκαν οι αποφάσεις της Συνόδου Πρυτάνεων, των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων, αλλά και όλων των άλλων οργάνων και συνδικαλιστικών οργάνων της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.»

ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού)

Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας ΠΟΣΔΕΠ Καθηγητής Γιάννης Νηματούδης ανέφερε ότι υπάρχει «Καθολική αντίδραση από την Ακαδημαϊκή κοινότητα για το μοντέλο Διοίκησης. Η ΠΟΣΔΕΠ συγκέντρωσε αυτές τις αντιδράσεις οι οποίες προέρχονται από 21 Συγκλήτους και πάνω από 50 φορείς της Ακαδημαϊκής Κοινότητας (Συλλόγοι ΔΕΠ, αποφάσειςΤμημάτων, Σχολών, Ομοσπονδιών κλπ).»

Ο Πρόεδρος της ΠΟΔΕΠ τόνισε ότι είναι «η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού πανεπιστημίου που δεν εκλέγεται ο Πρύτανης αλλά διορίζεται, ενώ θίγεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου σύμφωνα με πολλούς συνταγματολόγους όπως οι καθηγητές Κοντιάδης και Τασσόπουλος».

Ακόμα σημείωσε ότι «η εκλογή των οργάνων του Πανεπιστημίου μέσα από την επιλογή των έξι μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, όπου ένα από αυτά τα έξι επιλέγεται Πρύτανης και, ακολούθως, ο διορισμός στην ουσία των Αντιπρυτάνεων και ο διορισμός των Κοσμητόρων θα οδηγήσει σε απίστευτη αύξηση της διαπλοκής». Επίσης, υπογράμμισε ότι προκαλούνται «σοβαρές ανισορροπίες» στην κατανομή ρόλων στις ελεγκτικές εξουσίες και έθεσε ζήτημα «δημοκρατικής νομιμοποίησης» των οργάνων του Πανεπιστημίου.

Πανελλήνια Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικoύ Προσωπικoύ

Η αντιπρόεδρος της ΠΟΣΕΔΙΠ, Ελένη Λουτράρη, κατήγγειλε «κατάληψη» του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων και επιβολή «συγκεντρωτικής» δομής διοίκησης. Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου «για την υποβάθμιση των πτυχίων, την επιβολή ενός αυταρχικού πλαισίου λειτουργίας στα Α.Ε.Ι., την υπονόμευση των φοιτητικών συλλόγων, τη περαιτέρω ενίσχυση της εργασιακής επισφάλειας μέσα από την επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και τον κατακερματισμό των εργασιακών σχέσεων όλων των κατηγοριών
προσωπικού».

Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού

Απολύτως αρνητική ήταν και η τοποθέτηση της Προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΑΕΙ, Δέσποινας Δημητριάδου, η οποία κατήγγειλε «απόπειρα κατάλυσης του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου». Κατηγόρησε δε το υπουργείο Παιδείας ότι οργάνωσε προσχηματική διαβούλευση.