Quantcast

Πανελλαδικές: Πώς θα γίνει η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου

Διαφορετικά βαθμολογικά δεδομένα φέτος θα κατευθύνουν τις επιλογές σπουδών για χιλιάδες νέους και νέες

Στον «αστερισμό» της συμπλήρωσης των Μηχανογραφικών Δελτίων μπαίνει από την ερχόμενη εβδομάδα η εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων για τα ΑΕΙ που ουσιαστικά αποτελεί το προτελευταίο βήμα πριν την ολοκλήρωση και της φετινής εξεταστικής διαδικασίας. Θα ακολουθήσει η επίσημη ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ανώτατα Ιδρύματα που φέτος αναμένεται να γίνει πριν τις 13 Αυγούστου.

Η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου ωστόσο ειδικά φέτος αποδεικνύεται μια σύνθεση υπόθεση, καθώς διαφορετικά τμήματα θα απαιτούν διαφορετικό συνδυασμό μορίων για την είσοδο στα προγράμματα τους. Κι αυτό γιατί το κάθε ΑΕΙ καθόρισε μόνο του τους συντελεστές στα μαθήματα βαρύτητας για τα προγράμματα του. Έτσι, φέτος δεν υπάρχει βαθμολογική «αντιστοίχιση» τμημάτων, οπότε και δεν μπορεί να γίνει ευθεία σύγκριση με τα δεδομένα της περυσινής εξεταστικής χρονιάς.

Στις οικονομικές σπουδές, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, θα δίνει όλες τις επόμενες ημέρες συμβουλές μέσω του Γραφείου Διασύνδεσης του στους ενδιαφερόμενους για τα επιστημονικά αντικείμενα που προσφέρει, με στόχο την καλύτερη δυνατή συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου.

Κατά τα άλλα η διαδικασία της συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου θα συνεχίζεται μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ πρακτικά θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Τρίτη 28 του μήνα ή Τετάρτη 29, όπου και αναμένεται η ανακοίνωση των βαθμολογιών από το υπουργείο Παιδείας.

Βασικές συμβουλές

Σε κάθε περίπτωση οι υποψήφιοι πρέπει να ξέρουν ότι κατά την συμπλήρωση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου δεν πρέπει να παρασύρονται από την πιθανά υψηλή ή χαμηλή βαθμολογία που μπορεί να έχουν, αλλά να φροντίσουν να μελετήσουν σοβαρά τα βαθμολογικά τους δεδομένα και να καλύψουν όσα περισσότερα σενάρια μπορούν για την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Και βέβαια, πάντα, στα τμήματα που τους ενδιαφέρουν και όχι σε άλλα που προσφέρουν σπουδές οι οποίες δεν κερδίζουν το ενδιαφέρον τους.

Κατ επέκταση είναι λάθος για έναν υποψήφιο να αλλάζει τις επιλογές του ή να συμπληρώνει τμήματα που δεν τον εντυπωσιάζουν αλλά σ αυτά έχει κερδίσει τα βαθμολογικά κριτήρια που αυτά απαιτούν ώστε να του δώσουν ένα πανεπιστημιακό πτυχίο. Και αυτό, γιατί εάν δεν τον ενδιαφέρουν πραγματικά οι γνώσεις που προσφέρει μια Σχολή, δεν θα γίνει ποτέ καλός σ αυτές.

Επίσης, όπως αναφέρουν και οι ψυχολόγοι, τις επόμενες ημέρες δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από συμβουλές άλλων ή προβλέψεις, αλλά απλά να τις αξιολογούμε ήρεμα και λογικά.

Στην πορεία που ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα, σημαντική είναι και η μελέτη σοβαρών μελετών που εκπονούνται κατά καιρούς στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό σχετικά με τις προοπτικές των επαγγελμάτων που μας ενδιαφέρουν, τα νέα επαγγέλματα που τυχόν αναδύονται στην χώρα μας αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

πηγη: in.gr