Ο καθηγητής του Johns Hopkins Παναγής Γαλιατσάτος μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και εκτίμησε πότε αναμένεται να τελειώσει η πανδημία.
Ιδιαίτερα, ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε πως η πανδημία έχει διαρκέσει μέχρι στιγμής δύο χρόνια και μετά από αρκετές μεταλλάξεις, φτάσαμε στη φονική Δέλτα και την Όμικρον που μπορεί και μεταδίδεται πιο εύκολα.
«Η Όμικρον μας τάραξε. Στα νοσοκομεία ήταν χάλια. Χάσαμε ασθενείς, άλλους τους σώσαμε τους στείλαμε σπίτι, αλλά ακόμα παλεύουμε. Περισσότερος κόσμος πήγαινε στα νοσοκομεία με την Όμικρον. Τον περασμένο μήνα φτιάξαμε περισσότερα κρεβάτια για να βοηθήσουμε τους ασθενείς, αλλά τώρα βλέπουμε πως τα νούμερα πέφτουν», δήλωσε.
Ο καθηγητής ελπίζει πως θα δούμε όσα συνέβησαν τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή την έξαρση των κρουσμάτων, και αυτό να μας δώσει το κίνητρο να τελειώσουμε μία και καλή την πανδημία.
Η πανδημία μπορεί να φύγει σε 6 ή 8 μήνες
«Ξέρουμε πως να μην κολλήσουμε τον άλλον και να κρατήσουν τον ιό σαν κρύωμα. Έχουμε μάσκες, τεστ και εμβόλια. Εάν έχουμε τα αντισώματα από τα εμβόλια θα κρατήσουμε τον κορωνοϊό σαν ένα κρύωμα και δεν θα χρειαστούν νοσοκομεία. Έχουμε τα εργαλεία και είναι δική μας επιλογή να το σταματήσουμε».
«Με τα εργαλεία που έχουμε η πανδημία μπορεί να μας φύγει σε 6 ή 8 μήνες. Πιστεύω πως η πανδημία θα έχει τελειώσει μέχρι τις 15 Αυγούστου. Αυτό θα γίνει εάν όλοι εμβολιαστούν, όχι μόνο στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, αλλά σε όλο τον κόσμο, και να φοράμε μάσκες και να κάνουμε τεστ», κατέληξε ο κ. Γαλιατσάτος.
Η εκτίμηση Έλληνα καθηγητή του Χάρβαρντ
Για τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, δρα Στέφανο Κάλη, ήρθε η ώρα να αφήσουμε τους νέους, υγιείς «κι όσους θέλουν να προχωρήσουν».
Σε κείμενο που ανάρτησε στο LinkedIn, επισημαίνει ότι για την πλειονότητα των παιδιών και των ενηλίκων «η Covid-19 δεν συνιστά σοβαρή απειλή, παρά μόνον έναν μπελά για το σχολείο, τις δουλειές τους και τα ταξίδια».
«Όταν κορυφωθεί η Όμικρον, οι παραλλαγές που θα ακολουθούν πιθανώς θα είναι ακόμη ηπιότερες», ισχυρίζεται.
Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι επείγουσα ανάγκη να επιτραπεί στο κοινό, ειδικά στους νέους, να επιστρέψουν στην κανονική ζωή».
Ο καθηγητής τάσσεται υπέρ του ότι οι Αρχές πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της Covid-19 στους «ευάλωτους» κι όχι στο σύνολο του πληθυσμού, αφού πολλοί επιστήμονες συμφωνούν ότι η νόσος μετακινείται τάχιστα από την «πανδημική» σε «ενδημική» φάση σαν το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη.
Εξαιρουμένων των ηλικιωμένων, εκείνων που έχουν υποκείμενα νοσήματα και προβλήματα υγείας και των ανεμβολίαστων, για τους περισσότερους η Covid-19 «είναι περισσότερο ένας επιμελητειακός εφιάλτης παρά απειλή για την υγεία».
Ως εκ τούτου ήρθε η ώρα να σταματήσουν ή να μειωθούν δραστικά τα διαγνωστικά τεστ σε υγιή άτομα, που δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αφού η υποβολή μεγάλου τμήματος του πληθυσμού σε τεστ για τις δουλειές τους και τα ταξίδια τους, καθιστά δυσκολότερο για τους ευάλωτους να υποβληθούν σε τεστ.