Με αφορμή τη διερεύνηση των υποθέσεων θανάτου των τριών μικρών παιδιών στην Πάτρα και τη σύλληψη της μητέρας τους Ρούλας Πισπιρίγκου, με την κατηγορία ότι δολοφόνησε τη μεγαλύτερη κόρη της, την 9χρονη Τζωρτζίνα, επανέρχονται στη μνήμη μερικές υποθέσεις παιδοκτονίας που συγκλόνισαν το πανελλήνιο.
Υπόθεση Δουρή
Ήταν Πρωτοχρονιά του 1994 όταν ο 6χρονος Νίκος Δουρής βρίσκεται νεκρός στην Ερμιόνη, Αργολίδας. Το πτώμα του μικρού αγοριού ανακαλύπτει ο ίδιος του ο πατέρας σε έναν διπλό μαντρότοιχο λίγο πιο πίσω από την οικία τους. Για ώρες πριν Αστυνομία και κάτοικοι της περιοχής έψαχναν το μικρό αγόρι, του οποίου την εξαφάνιση είχαν δηλώσει οι ίδιοι οι γονείς του.
Μετά τη νεκροψία διαπιστώθηκε πως το μικρό αγόρι όχι μόνο είχε δολοφονηθεί άγρια (ο δράστης του έκλεισε στόμα και μύτη προκαλώντας του ασφυξία), αλλά και κακοποιηθεί σεξουαλικά.
Στην κηδεία του, που ήταν κεντρικό θέμα στα Μέσα της εποχής, ο πατέρας του οδυρόταν και ορκιζόταν εκδίκηση. Μέχρι που τα στοιχεία της Αστυνομίας οδήγησαν τις έρευνες για τον δράστη σε αυτόν. Οι αντιφάσεις στις οποίες έπεσε ο Μανώλης Δουρής κα η πίεση που του ασκήθηκε από τις αρχές, τον έκαναν να «σπάσει» και να ομολογήσει το αποτρόπαιο έγκλημά του.
«Με κυριεύει μια σπάνια ασθένεια, με μεταμορφώνει. Με έπιαναν κρίσεις και δεν έβλεπα μπροστά μου. Ο καθένας στη θέση μου το ίδιο μπορεί να έκανε», θα πει κατά την ομολογία του, ο θύτης, πατέρας έξι ακόμα παιδιών.
Δύο χρόνια μετά και έχοντας αλλάξει τέσσερα σωφρονιστικά ιδρύματα, αφού τον ξυλοκοπούσαν και τον κακοποιούσαν συγκρατούμενοί του, ο Μανώλης Δουρής βρίσκεται απαγχονισμένος στο κελί του στις φυλακές Τριπόλεως, γράφοντας έτσι τον επίλογο μιας φρικτής υπόθεσης.
Υπόθεση 4χρονης Άννυ
Η εξαφάνιση της μικρής Άννυ τον Απρίλιο του 2015 κινητοποιεί τις αρχές, με τα στοιχεία να οδηγούν σε έναν ύποπτο, τον πατέρα της.
Ο ίδιος κατηγορείται από κοινού με τον φίλο του, Νικολάι Αχμέντοφ, για τη δολοφονία της 4χρονης Άννυ. Οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως προκαλούν αποτροπιασμό, σε μία υπόθεση που έμεινε στα χρονικά ως μία από τις πιο ειδεχθείς.
Ο Στανισλάβ Μπακατζίεβ (πατέρας) από τη Βουλγαρία και ο φίλος του δολοφόνησαν την Άννυ, προσπάθησαν να κάψουν το πτώμα, αλλά τελικά το τεμάχισαν. Η μητέρα βρισκόταν στη Γερμανία. Στην κατάθεσή της αρχικά είπε πως το κοριτσάκι της είχε απαγάγει μία γνωστή της αλλά στη συνέχεια αναίρεσε και κατηγόρησε τον πατέρα.
Ο Στανισλάβ ισχυρίστηκε πως βρήκε το κορίτσι νεκρό όταν ξύπνησε και πάνω στον πανικό του, εξαιτίας χρήσης ουσιών, την τεμάχισε και μαγείρεψε μέλη της, ώστε να τα πετάξει στα σκουπίδια και να φανούν ως αποφάγια.
Στις 11 Οκτωβρίου του 2016 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ανακοίνωσε τις ποινές που επιβλήθηκαν στον πατέρα, τον φίλο του και τη μητέρα του παιδιού. Ισόβια κάθειρξη στον πατέρα και φυλάκιση 3 ετών και 6 μηνών. Στον κατηγορούμενο επιβλήθηκε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και διατάχθηκε η απέλασή του αμέσως μετά την έκτιση της ποινής του ή την υφ όρων απόλυσή του, ενώ του απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα για 10 έτη (εφόσον απελαθεί όταν αποφυλακιστεί).
Στον Nasiv Ahmedov (Νικολάι) επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη και διατάχθηκε η απέλασή του από τη χώρα, όταν αποφυλακιστεί, καθώς και η απαγόρευση εισόδου του στην Ελλάδα για δέκα χρόνια.
Στη μητέρα, Dimitra Borisova, επιβλήθηκε κάθειρξη έξι ετών με αναστολή.
Υπόθεση Αντζελίνας στην Κέρκυρα
Ένα από τα εγκλήματα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο το 2019, ήταν η δολοφονία της άτυχης Αντζελίνας, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, από τα χέρια του ίδιου της πατέρα, στην περιοχή Αλεπού της Κέρκυρας.
Η νεαρή κοπέλα είχε αρχίσει να χτίζει τη ζωή της με τον σύντροφό της και δεν ήταν πια έρμαιο του πατέρα της. Εκείνος δεν άντεχε το γεγονός ότι δεν την ορίζει κι όταν τον επισκέφτηκε, έπειτα από έναν καβγά, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς την ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου.
Υπόθεση Παναγιώτας Τσιφρικά
Ως έγκλημα τιμής παρουσίασαν τα ΜΜΕ της εποχής τη δολοφονία της 22χρονης Κωνσταντίνας Τσιφρικά, η οποία βρήκε τον θάνατο από τα χέρια της ίδιας της μητέρας.
Η νεαρή κοπέλα θα αποκαλύψει στη μητέρα της, Παναγιώτα, πως είναι έγκυος. Εκείνη μη αντέχοντας την «ντροπή» που έφερε η μία εκ των τεσσάρων κορών της στο σπίτι, θα τη δηλητηριάσει στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης της.
Είναι Φεβρουάριος του 1997 και η οικογένεια κάθεται στο τραπέζι για φαγητό στο χωριό Κακοτάρι Ηλείας. Η μητέρα, δύο κόρες και ο γιος. Η Κωνσταντίνα τελειώνει το φαγητό της με τη μητέρα της να παρακολουθεί. Πηγαίνει να ξαπλώσει, λόγω πόνων στην κοιλιά και δεν ξυπνά ποτέ. Ο αδελφός της την βρήκε νεκρή το επόμενο πρωί.
Στην απολογία της η μητέρα θα ισχυριστεί πως η κόρη της την ξεφτύλισε και έπρεπε να ξεπλύνει την ντροπή. Αργότερα, η 48χρονη γυναίκα θα πάρει πίσω την ομολογία της. Ισχυρίστηκε πως η κόρη της αυτοκτόνησε.
Υπόθεση Κωστή Πολύζου
Οκτώ μήνες διήρκησε η έρευνα για την εύρεση του 23χρονου Κωστή Πολύζου. Ήταν 26 Σεπτρεμβρίου του 2011, όταν ένας κυνηγός με τον σκύλο του εντόπισαν το πτώμα του νεαρού σε ένα κτήμα στο σημείο Πασά Γεφύρι ανάμεσα στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών.
Μέχρι τότε και από τις 18 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία δηλώθηκε η εξαφάνισή του, η μητέρα και ο πατριός του τον αναζητούν εναγωνίως. Ισχυρίζονται πως το παιδί είχε φύγει για το σπίτι ενός φίλου, στο οποίο, όμως, δεν έφτασε ποτέ.
Μετά την ανακάλυψη του πτώματος κρίνονται αμέσως ύποπτοι. Η ομολογία τους δεν αργεί να έρθει, καθώς πέφτουν διαρκώς σε αντιφάσεις. Αιτία της δολοφονίας, όπως φαίνεται, ήταν τα υπέρογκα δάνεια που το ζευγάρι είχε πάρει στο όνομα του Κωστή Πολύζου και η συζήτηση που θέλησε ο ίδιος να ξεκινήσει για το γεγονός.
Η μητέρα του, Δέσποινα Κουτσέγκου και ο πατριός του, Χρήστος Ντίος, κρίνονται ένοχοι στα τέλη του 2016 από το Μικτό Ορκωτό κακουργιοδικείο Καστοριάς για τη δολοφονία του 23χρονου και τους επιβάλλειται ποινή ισόβιας κάθειρξης.