Quantcast

Πνίγηκε σε παραλία στο Σούνιο ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος

Τραγικός θάνατος

Πνίγηκε ενώ κολυμπούσε στην παραλία του Σουνίου το απόγευμα της Πέμπτης, ο άλλοτε Πρύτανης του ΕΜΠ, Διοικητής της ΔΕΗ και Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος.

 

 

Όπως είναι γνωστόν ήταν γιός της Ελένης Γ. Σισίνη και του πολιτικού μηχανικού Σπύρου Ξανθόπουλου.

Η είδηση προκάλεσε έντονα δυσάρεστα συναισθήματα σε γνωστούς και φίλους και το γεγονός έγινε μια μέρα πριν παραλάβει το βιβλίο του Κώστα Λούρμπα ‘’ΟΙ ΣΙΣΙΝΑΙΟΙ ΤΗΣ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ’’, που εκδόθηκε με δική του φροντίδα.

Μάλιστα σκεπτόταν να κατέβει στη Γαστούνη για την παρουσίαση του βιβλίου και την ομιλία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, που θα μιλούσε για τη συμβολή του Γ. Σισίνη στο Σύνταγμα της Τροιζήνος.

Η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του πρώην Πρύτανη του ΕΜΠ και Ομότιμου Καθηγητή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών.

Ποιος ήταν ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος

Ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος του Σπυρίδωνος και της Ελένης Γ. Σισίνη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 24/9/1936. Σύζυγός του είναι η Θάλεια Στρατάκου (29/7/1945) του Ιωάννη και της Ισμήνης. Απέκτησε από προηγούμενο γάμο του ένα παιδί: την Ελένη (15/4/1965), πολιτικό Μηχανικό, παντρεμένη με το Μηχανολόγο Μηχανικό Δημήτριο Τσούνη.

Ο άλλος αδελφός του ονομάζεται Γεώργιος (17/6/1937) και έχει το όνομα του παππού του από τη μητέρα του, Γεωργίου Ν. Σισίνη. Έχει σπουδάσει Μηχανολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ και προσέφερε τις υπηρεσίες του ως διακεκριμένος δάσκαλος-ερευνητής επί 40 χρόνια στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. Έχει σύζυγο τη Νίκη Πυλορώφ (5/3/1946) του Κλήνη και της Σοφίας και απέκτησαν ένα παιδί: το Σπύρο (17/9/1973), ο οποίος πήρε και το επώνυμο Σισίνης.

1. Σπουδές:

– Πολιτικός Μηχανικός Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

– Υδραυλικός Μηχανικός Ανωτάτης Εθνικής Σχολής Μηχανικών Τουλούζης Γαλλίας.

– Παράλληλες σπουδές σε τρείς τομείς της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Τουλούζης.

– Διδάκτωρ Μηχανικός Ανωτάτης Εθνικής Σχολής Τουλούζης.

2. Ακαδημαïκή πορεία:

– Υφηγητής, Έκτακτος και Τακτικός Καθηγητής της Υδραυλικής στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1965-1975).

– Καθηγητής Υδρολογίας και Υδραυλικών Έργων στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π (1975-2004).

– Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π μετά το 2004.

– Πρύτανης του Ε.Μ.Π, δύο θητείες (1997-2000, 2000-2003).

– Πρόεδρος Σχολής Πολ. Μηχ. Ε.Μ.Π, δύο θητείες (1981-1983, 1995-1997).

– Ιδρυτής, Δ/ντής Εργ. Υδρολογίας και Υδατικών Πόρων, μέχρι το 2003.

– Ιδρυτής, Δ/ντής Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων», μέχρι το 2003.

– Επισκέπτης Καθηγητής σε Πολυτεχνεία της Γαλλίας, Ελβετίας, ΗΠΑ.

– Δίδαξε επί 40 χρόνια σε χιλιάδες φοιτητές και επέβλεψε διπλωματικές εργασίες και διδακτορικές διατριβές.

– Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, διαλέξεις και δημοσιεύσεις στο ευρύτερο γνωστικό του αντικείμενο.

3. Τεχνολογική και Διοικητική πορεία:

– Μελετητής ή Τεχνικός Σύμβουλος σε Ελληνικούς Δημόσιους και Ιδιωτικούς φορείς και στην τότε ΕΟΚ, σε θέματα της ειδικότητάς του και σε προγράμματα ανάπτυξης και μεταφοράς τεχνολογίας.

– Γενικός Δ/ντής της ΔΕΗ (Ιούλιος 1989-Απρίλιος 1993).

-Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ (Μάρτιος 2004-Σεπτέμβρης 2009) στον τομέα των Δημοσίων Έργων.

4. Διάφορα:

-Απομυθοποίησε στο αυτοβιογραφικό του επιμύθιο την ασημαντότητα της προσφοράς του και θέτει τις πραγματικές διαστάσεις τίτλων σπουδών και θέσεων ευθύνης στη σύντομη ζωή μας.

-Συνοψίζει την ερευνητική του εργασία των τελευταίων έντεκα χρόνων (2010-2020), ως οφειλόμενο στις νεότερες γενιές μικρό αποτύπωμα, μέσω των δοκιμίων του: Για την ‘’Ελληνική Παιδεία’’ (εκδ. Gutenberg, 2005) και για την προϊστορική και ιστορική πορεία του είδους μας homo sapiens, με τίτλο: ‘’Homo sapiens, ο τελευταίος του γένους των ανθρώπων, Ρέκβιεμ με Κρεσέντο;’’ (ΕΜΠ-Πανεπιστημιακές εκδόσεις 2017), επιχειρώντας να καλύψει στο μέτρο των ισχνών του δυνάμεων, το μερίδιο ευθύνης της γενιάς του προς τις ταλαιπωρούμενες σήμερα νεότερες γενιές, από την δυστοπία των καιρών.

Όσον αφορά την αγάπη του και το ενδιαφέρον του για τον τόπο του, τη Γαστούνη, ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, ως Γενικός Δ/ντής ΔΕΗ, έδωσε εντολή το 1992, να υπογειωθούν τα δίκτυα της ΔΕΗ στο κέντρο της Γαστούνης και να απομακρυνθούν οι ακαλαίσθητοι μετασχηματιστές από την πλατεία Αγίου Νικολάου, την πλατεία Πεπελάση και από το Κέντρο Υγείας. Ως Υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε συνέβαλε στην επίλυση μεγάλων προβλημάτων του Δήμου μας, όπως το σχέδιο πόλης, η συντήρηση του υδατόπυργου, ο δρόμος Γαστούνης- Παλαιοχωρίου, η πλατεία Παλαιοχωρίου, ο δρόμος Κόροιβος-Αμπελόκαμπος, η δημιουργία κόμβου της Ολύμπιας οδού με την οδό Γαστούνης – Αρχαίας Ήλιδας – Φράγματος Πηνειού, η τοποθέτηση σηματοδοτών στον κόμβο της ΝΕΟ, η συντήρηση της οικίας Σισίνη και τα έργα ανάπλασης των γύρω χώρων κ.α.

Ιδιαίτερα έχει ενδιαφερθεί για την έκδοση των Αρχείων Σισίνη και την επαναφορά τους στη Γαστούνη, καθώς και για την αγορά και συντήρηση μιας αγροικίας των Σισιναίων στην περιοχή Σωστίου, που σήμερα κατέχει η οικογένεια Βλαγκούλη.