Ένα πρωτοποριακό θερμοκήπιο με καινοτόμες τεχνολογίες κατασκεύασαν οι φοιτητές γεωπονικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο σχεδιασμός επιτρέπει τη ροή της απαραίτητης ηλιακής ακτινοβολίας για την καλλιέργεια, αφού πρόκειται για φωτοβολταϊκά τύπου διπλής όψης, αυξάνοντας την παραγωγή ενέργειας. Επίσης και η παραγωγή ρεύματος βασίζεται στο ηλιακό φως.
Οι φοιτητές προχώρησαν σε αποκατάσταση λειτουργίας του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, του εσωτερικού και εξωτερικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού, σύνδεση με το δίκτυο δεδομένων, αντικατάσταση υαλοπινάκων του καλύμματος και χαλύβδινων στοιχείων του σκελετού, που είχαν υποστεί σοβαρές φθορές με το πέρασμα του χρόνου.
Επίσης έχουν εγκαταστήσει Αυτόματο Μετεωρολογικό Σταθμό με αισθητήρες για καταγραφή κλιματικών παραμέτρων του μακροκλίματος.
Παράλληλα τοποθέτησαν, δύο συστήματα λήψης μικροκλιματικών δεδομένων για τη διεξαγωγή ερευνών.
Επιπλέον το θερμοκήπιο μετατράπηκε σε ψηφιακό, με την εγκατάσταση συστημάτων Ευφυούς Γεωργίας, με βάση τη δημιουργία ασύρματου δικτύου λήψης δεδομένων με την εγκατάσταση οπτικών ινών για απομακρυσμένη επικοινωνία.
Ως προς την ενεργειακή πλευρά, η ανάγκη για την δημιουργία ενός αυτόνομου ενεργειακά θερμοκηπίου οδήγησε στην ενσωμάτωση στην οροφή του θερμοκηπίου σειράς καινοτόμων ημι-διάφανων φωτοβολταϊκών μονάδων.
Επόμενος στόχος είναι η εγκατάσταση συστημάτων που θα χρησιμοποιούν την παραγόμενη ενέργεια, όπως π.χ. την εγκατάσταση ενός σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων/πατινιών.
Το εγχείρημα αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών -κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021– 2022-, στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των Εργαστηρίων Βιολογίας, Γεωπονίας και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών.
Πηγή: Pelop.gr