Πανελλαδικές: Τι απαντούν καθηγητές για τις ασκήσεις – Πώς χαρακτηρίζουν τα θέματα στα τρία μαθήματα

Εξετάστηκαν σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία

Στα Αρχαία Ελληνικά, τα Μαθηματικά και τη Βιολογία εξετάστηκαν σήμερα οι μαθητές Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

 

 

Οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες κλήθηκαν να απαντήσουν στα ερωτήματα που τους τέθηκαν με στόχο την εισαγωγή τους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της επιλογής τους.

Τα parapolitika.gr σε συνεργασία με το Νέο Φροντιστήριο δημοσιεύουν τις ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα.

Μαθηματικά

«Τα φετινά θέματα θεωρούνται σε γενικές γραμμές βατά για το σύνολο των υποψηφίων, κλιμακούμενης δυσκολίας και απευθύνονται σε μαθητές οι οποίοι δούλεψαν μεθοδικά και συστηματικά καθόλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Πιο αναλυτικά μπορούμε να πούμε ότι τα επιμέρους θέματα έχουν ως εξής:

Το θέμα Α είναι ένα κλασικό ζήτημα θεωρίας με απόδειξη ενός θεωρήματος, διατύπωση ορισμών και ερωτήσεις Σωστού -Λάθους.

Στο θέμα Β ελέγχονται βασικές γνώσεις του 1ου κεφαλαίου, όπως η σύνθεση, η αντίστροφη και η εξέταση υποθέσεων του θεωρήματος Ενδιαμέσων τιμών και θα τα χαρακτηρίζαμε ως βατά και πολύ καλά δουλεμένα θέματα σχεδόν από όλους τους υποψήφιους. Το δεύτερο υποερώτημα του Β3 είναι πιο απαιτητικό.

Το θέμα Γ είναι μία άσκηση του διαφορικού λογισμού. Έχει κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία σε σχέση με το Β θέμα αλλά και πάλι θα το χαρακτηρίζαμε προσιτό ως προς τα ερωτήματα Γ1 και Γ2. Το ερώτημα Γ3 είναι ένα ζήτημα ρυθμού μεταβολής το οποίο παραδοσιακά δυσκολεύει τους μαθητές, αλλά ύστερα από μία προσεκτική ανάγνωση και κατανόηση δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες.

Το θεμα Δ καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του διαφορικού Λογισμού και η επίλυση του θέματος αυτού προυποθέτει πολύ καλή προετοιμασία και βαθιά κατανόηση των εννοιών, παράλληλα με σύνθετη σκέψη και κριτική ικανότητα των μαθητών. Είναι ένα θέμα υψηλότερου δείκτη δυσκολίας για καλά διαβασμένους και προετοιμασμένους μαθητές».

Βιολογία

«Τα σημερινά θέματα στο μάθημα της Βιολογίας κρίνονται απαιτητικά.

Τα θέματα Α και Β παρουσιάζουν έναν ήπιο βαθμό δυσκολίας με γνώσεις και από τα δύο τεύχη της εξεταστέας ύλης.

Τα θέματα Γ και Δ ανεβάζουν αρκετά τον πήχη της δυσκολίας.

Απαιτούν ιδιαίτερα προσεκτικό χειρισμό, καθώς κρύβουν αρκετές λεπτομέρειες και χρειάζεται αρκετός χρόνος για την σωστή και ολοκληρωμένη διατύπωση τους».