Με το μάθημα της Ιστορίας, των Οικονομικών και της Φυσικής συνεχίζονται οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ).
Οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες κλήθηκαν να απαντήσουν στα ερωτήματα που τους τέθηκαν με στόχο την εισαγωγή τους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της επιλογής τους.
Τα parapolitika.gr σε συνεργασία με το Νέο Φροντιστήριο δημοσιεύουν τα θέματα και τις ενδεικτικές απαντήσεις σε αυτά.
Ιστορία
Ομάδα Α
Θέμα A1:
Φροντιστήριο Τραπεζούντας: σελ. 248 àΤο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας… εθνικής τους συνείδησης
Κοινοβουλευτική ομάδα Ιαπώνων: σελ 86 à Το μοναδικό νέο πολιτικό στοιχείο… διαλύθηκε το 1908
ΕθνικόνΚομιτάτον: «Κομματική παράταξη με μικρότερη απήχηση (από τους πεδινούς και τους ορεινούς) η οποία συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια της εθνοσυνέλευσης του 1862-64. Σελ 77. à Το Εθνικόν Κομιτάτον… στην Οθωμανική αυτοκρατορία.
Θέμα Α2:
α) ΣΩΣΤΟ (σελ. 18à Αν λάβουμε υπόψη… αφορούσε γεωργικά προϊόντα)
β) ΛΑΘΟΣ (σελ.24àΣτο χώρο της έγγειας ιδιοκτησίας.. το ελεύθερο ελληνικό κράτος.ΔΙΕΦΕΡΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ)
γ) ΛΑΘΟΣ (σελ. 32à Εκτός από το σιδηροδρομικό δίκτυο… τεχνική εταιρεία, ΓΑΛΛΙΚΗ)
δ) ΣΩΣΤΟ (σελ. 49à Το κόστος των Βαλκανικών… του 19ου αιώνα)
ε) ΣΩΣΤΟ ( σελ. 53à Πολύ γρήγορα πέτυχε… με τα ξένα νομίσματα)
Θέμα Β1:
σελ. 80 à Το τρικουπικό κόμμα… κήρυξε πτώχευση
Θέμα Β2:
α) σελ. 154 à Η ΕΑΠ διέκρινε.. αντί εργατικού προλεταριάτου
β) σελ. 154à Εξάλλου, δόθηκε προτεραιότητα.. παραμεθόριες περιοχές.
ΘΕΜΑ Γ1
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ενότητα Το πρώτο διάστημα, σελ. 148, 149 Στην αρχή το κράτος….με τους πρόσφυγες.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Α:
· Στο παράθεμα περιγράφονται οι προσπάθειες του κράτους σχετικά με το έργο της προσωρινής στέγασης των προσφύγων.
· Το φθινόπωρο του 1922 όλοι οι δημόσιοι χώροι της Αθήνας και του Πειραιά είχαν «καταληφθεί» από πρόσφυγες. Κεντρικές πλατείες και δρόμοι, δημόσιες υπηρεσίες, θέατρα, ξενοδοχεία, δημόσια λουτρά, αποθήκες και υπόστεγα «στέγαζαν» χιλιάδες ανθρώπους.
· Τον Σεπτέμβριο του 1922, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία επιτρεπόταν η τοποθέτηση κλινών στους διαδρόμους των ξενοδοχείων.
· Στις αρχές Δεκεμβρίου του 1922, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του δημάρχου Αθηνών, περίπου 70.000 πρόσφυγες διέμεναν σε 130 πρόχειρους καταυλισμούς διάσπαρτους σε ολόκληρη την πόλη.
· Η δημοτική αρχή επιδόθηκε σε έναν αγώνα με το χρόνο για να καθαρίσει και να διαμορφώσει κατάλληλα χώρους στους οποίους θα μπορούσαν να διαμείνουν προσωρινά οι πρόσφυγες.
· Χαρακτηριστική της κατάστασης που αντιμετώπιζαν οι πρόσφυγες μετά την αποβίβασή τους στο λιμάνι του Πειραιά είναι η εικόνα που καταγράφεται από την Τασία Χρυσάφη-Ακερμανίδου, ένα από τα παιδιά που γεννήθηκαν πάνω στα πλοία κατά τη διάρκεια μεταφοράς των προσφύγων στην Ελλάδα.
· Μετά από περιπλάνηση αρκετών ημερών, η οικογένεια Ακερμανίδη βρήκε στέγη με τη βοήθεια μιας γυναίκας που έμενε στη συνοικία της Γαργαρέττας κάτω από την Ακρόπολη. Ο μοναδικός χώρος που μπορούσε να τους προσφέρει ήταν ένα κοτέτσι στην αυλή του σπιτιού της το οποίο αποτέλεσε το πρώτο «σπίτι» της οικογένειας Ακερμανίδη για έναν τουλάχιστον μήνα μετά την άφιξή της στην Αθήνα.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Β:
· Στο συγκεκριμένο παράθεμα περιγράφονται οι συνθήκες συνωστισμού και φτώχιας των προσφύγων αλλά και η αγωνιώδης προσπάθεια για την προσωρινή στέγασή τους.
· Οι πρόσφυγες του παραθέματος φτάνουν σε μια εκκλησία στην οποία υπάρχει συγκεντρωμένος μεγάλος αριθμός προσφύγων.
· Μετά από ώρες, που φάνηκαν σαν αιώνες, ξεκινήσαν να βρουν το σπίτι ενός συγγενή τους. Φτάνοντας στο σπίτι άνοιξαν κάποιοι άνθρωποι, ενοικιαστές κι αυτοί στο ίδιο κτίριο.
· Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν πολύ άσχημες καθώς το διάστημα εκείνο στην Ελλάδα η φτώχεια ήταν μεγάλη.
· Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως πέντε έξι οικογένειες νοίκιαζαν ένα σπίτι και είχαν κοινή κουζίνα.
· Τονίζεται και η φιλοξενία των ντόπιων καθώς μερίμνησαν ώστε να ειδοποιηθεί ο συγγενής των προσφύγων και φρόντισαν για την διατροφή τους
· Τέλος εκφράζεται η αγωνία των προσφύγων για την τύχη των δικών τους ανθρώπων.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Γ:
· Στο παράθεμα περιγράφονται οι συνθήκες συνωστισμού αλλά κα οι προσπάθειες των εθελοντών για διανομή συσσιτίου και ρουχισμού.
· Οι γυναίκες και τα παιδιά χωρίστηκαν από τους άντρες τους, στριμώχτηκαν σε πλοία και διαπεραιώθηκαν στον Πειραιά ή στη Θεσσαλονίκη.
· Έφτασαν στην Ελλάδα χωρίς τη θέλησή τους.
· Πέρασαν μήνες στα αυτοσχέδια προσφυγικά στρατόπεδα, όπου ζούσαν κάτω από σκηνές, στον περίβολο του ναού του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, και σε άλλα στρατόπεδα.
· Φιλάνθρωποι εθελοντές τους εφοδίαζαν με σούπα, ψωμί και κουβέρτες, ώσπου να βρουν τη θέληση να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
ΟΜΑΔΑ Β
ΘΕΜΑ Δ
α.
[Από το σχολικό βιβλίο: σελ. 209 –210 «Η κρίση κορυφώθηκε …απευθείας από τον Πρίγκιπα» και από τα παραθέματα το Α και το Β]
Η κρίση, η οποία ξεκίνησε με τη διάσταση απόψεων μεταξύ Βενιζέλου και Πρίγκιπα Γεωργίου για το ενωτικό ζήτημα, κορυφώθηκε στις 18 Μαρτίου 1901, όταν ο Γεώργιος απέλυσε τον Βενιζέλο από το αξίωμα του υπουργού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα κείμενα (Α και Β) των Χαλκιαδάκη και Σβολόπουλου («Ο Βενιζέλος απολύθηκε από τον [Ύπατο Αρμοστή] Γεώργιο», «Ο Βενιζέλος, πολιτικά απομονωμένος μετά την απόλυση και εγκατάλειψη του προγράμματος του, τον Απρίλιο του 1901, εξέφρασε πρώτος την αντιπολιτευτική αντίδραση…»). Για να υποστηρίξει τις απόψεις του στο εθνικό ζήτημα της Κρήτης, ο Βενιζέλος δημοσίευσε στην εφημερίδα «Κήρυξ» των Χανίων, που ο ίδιος εξέδιδε, πέντε πολύκροτα άρθρα, με το χαρακτηριστικό τίτλο «Γεννηθήτω φως». Σε αυτά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του κειμένου Α «εξήγησε τη στάση του και απάντησε στα αθηναϊκά δημοσιεύματα που τον κατηγορούσαν». Στις προσωπικές του σημειώσεις αποδίδει την απόλυσή του στη σκόπιμη επίρριψη ευθυνών προς τον ίδιο («και έπρεπε να ευρεθή ο αποδιοπομπαίος τράγος») και τη γενικότερη αποτυχία της πολιτικής του Γεωργίου («Ο πρίγκηψ εξεμάνη ακολούθως εναντίον μου, διότι περιέπιπτεν από αποτυχίας εις αποτυχίαν […]»). Ο Γεώργιος ακολούθησε πολιτική αδιαλλαξίας και προχώρησε σε μέτρα περισσότερο αυταρχικά, με την απαγόρευση της ελευθεροτυπίας και με διώξεις και φυλακίσεις διακεκριμένων μελών της κρητικής αντιπολίτευσης.
Κάτω από τις συνθήκες αυτές, τα πολιτικά πράγματα στην Κρήτη οδηγήθηκαν σε πλήρες αδιέξοδο και όλες οι προσπάθειες συνδιαλλαγής των αντίπαλων πολιτικών μερίδων ναυάγησαν.Γύρω από τον Βενιζέλο συνασπίστηκαν όσοι ήταν δυσαρεστημένοι από την αυταρχική πολιτική του Πρίγκιπα και σχηματίστηκε μια ισχυρότατη «Ηνωμένη Αντιπολίτευσις». Έμπιστοι συνεργάτες του Βενιζέλου ήταν ο Κ. Φούμης και ο Κ. Μάνος. Οι τρεις αυτοί αποτέλεσαν μια τριανδρία, που δεν δίστασε να προχωρήσει σε δυναμική αναμέτρηση με τον Πρίγκιπα. Στο τέλος του 1904 έληξε η περίοδος της Γενικής Συνέλευσης και προκηρύχθηκαν εκλογές για την ανάδειξη 64 βουλευτών. Σύμφωνα με το σύνταγμα, 10 ακόμη θα διορίζονταν απευθείας από τον Πρίγκιπα.
β.[Από το σχολικό βιβλίο: σελ. 210 «Η αντιπολίτευση αποφάσισε να μη συμμετέχει στις εκλογές αυτές, κατήγγειλε τα ανελεύθερα μέτρα του Πρίγκιπα και κάλεσε το λαό σε αποχή … . Η προκήρυξη αυτή είναι το πρώτο επίσημο επαναστατικό κείμενο, το προμήνυμα της επανάστασης του Θερίσου.» και από τα παραθέματα το Γ]
Η αντιπολίτευση αποφάσισε να μη συμμετέχει στις εκλογές που προκηρύχθηκαν, κατήγγειλε τα ανελεύθερα μέτρα του Πρίγκιπα και κάλεσε το λαό σε αποχή.Στην προκήρυξη παρουσιάζονται οι σκοποί της ιεραρχημένοι ξεκινώντας από τον σημαντικότερο («Πρώτον και κύριον μέλημα ημών έστω η επίτευξις του από αιώνων επιδιωκομένου σκοπού της ενώσεως της Κρήτης μετά της ελευθέρας Ελλάδος.»), την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, ζήτημα για το οποίο υπήρχε εξαρχής διαφωνία μεταξύ των δύο ανδρών, Βενιζέλου και Γεωργίου. Σε περίπτωση μη επίτευξης του πρώτου στόχου θα επεδίωκαν την «πολιτικήνπροσέγγισιν της πατρίδος προς την ελευθέραν Ελλάδα, μεταβαλλομένης από διεθνούς απόψεως της σημερινής καταστάσεως» δηλαδή την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων και την αντικατάστασή τους από ντόπια πολιτοφυλακή με Έλληνες αξιωματικούς. Τρίτος στόχος της Αντιπολίτευσης (σε περίπτωση μη επίτευξης των προηγουμένων) υπήρξε η αναθεώρηση του συντάγματος κατά το πρότυπο του ελληνικού, «όπως απαλλαγή ο τόπος του δεσποτισμού». Πιο συγκεκριμένα, επειδή το Σύνταγμα της Κρητικής Πολιτείας ήταν υπερβολικά συντηρητικό και παραχωρούσε στον Ηγεμόνα, όπως ονομάστηκε ο Ύπατος Αρμοστής, υπερεξουσίες, που εύκολα μπορούσαν να τον οδηγήσουν σε δεσποτική συμπεριφορά και επιπλέον, η ασάφεια στον ακριβή καθορισμό αρμοδιοτήτων δημιουργούσε τριβές και προσωπικές αντιπαραθέσεις στο έργο της διοίκησης, η Αντιπολίτευση επεδίωκε την απομάκρυνση από τον αυταρχισμό. Στο τέλος η προκήρυξη απειλεί με ένοπλη εξέγερση αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά της ή έστω κάποια από αυτά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο χαρακτηρίστηκε ως «προμήνυμα της επανάστασης του Θερίσου».
Α.Ο.Θ. – Οικονομικά
Θέμα Α
Α1.
α. Σωστό
β. Λάθος
γ. Σωστό
δ. Σωστό
ε. Λάθος
Α2.
1. β
2. γ
Θέμα Β
Β1. ΣΕΛ. 169 (Σχολ. Βιβ.): Ανεργία τριβής είναι εκείνη η οποία οφείλεται στην αδυναμία της αγοράς εργασίας…..Γενικότερα οφείλεται στην έλλειψη ενός αποτελεσματικού συστήματος πληροφοριών για ύπαρξη ανέργων και επιχειρήσεων με κενές θέσεις εργασίας.
Β2. ΣΕΛ. 170 (Σχολ. Βιβλ.): Διαρθρωτική ανεργία: Όταν σε μια οικονομία υπάρχουν άνεργοι και κενές θέσεις εργασίας…….Διαφορετικά, η διαρθρωτική ανεργία μπορεί να είναι μεγάλης διάρκειας.
Β3. ΣΕΛ. 170 (Σχολ. Βιβλ.): Συνέπειες της ανεργίας: Η ανεργία έχει τρεις βασικές οικονομικές συνέπειες ….. λόγω της παροχής των επιδομάτων ανεργίας προς τους ανέργους.
Φυσικά οι συνέπειες της ανεργίας είναι ευρύτερες …… Με άλλα λόγια, πέρα από τις οικονομικές συνέπειες, η ανεργία δημιουργεί σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.