Κοσμητεία ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ για αυθαίρετο: «Αντιακαδημαϊκή συμπεριφορά μειοψηφίας»

Αναλυτικά η ανακοίνσωή της

Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση πως ομάδα φοιτητών επιχείρησε να χτίσει, αυθαίρετα, έναν τοίχο μέσα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

 

 

 

Επί του θέματος ενημερώθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος έδωσε αμέσως εντολή για να γίνει επιχείρηση και λίγη ώρα αργότερα ομάδα αστυνομικών συνόδευσε υπαλλήλους της Πολεοδομίας του δήμου Ζωγράφου εντός του χώρου του ΕΜΠ.

Είχε προηγηθεί καταγγελία για παράνομη κατασκευή από ομάδα αγνώστων ατόμων εντός της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ). Ετσι, κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια Εισαγγελέα και την πρυτανική Αρχή, κατεδαφίστηκε ο αυθαίρετος τοίχος και απομακρύνθηκαν τα οικοδομικά υλικά.

Στο πλαίσιο αυτό, η κοσμητεία της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ στην έκτακτη συνεδρίαση της που πραγματοποιήθηκε χθες, 14 Οκτωβρίου, συζήτησε «το πρόβλημα της κλιμακούμενης αντιακαδημαϊκής συμπεριφοράς εξαιρετικά μικρής ομάδας σπουδαστών, οι οποίοι συστηματικά αυθαιρετούν», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, τις τρεις τελευταίες ημέρες, οι σπουδαστές αυτοί:

Παρεμπόδισαν το έργο των υγειονομικών ελεγκτών, τους οποίους και εξεδίωξαν από τη Σχολή, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να διεξάγονται περιορισμένα και υπό την συνοδεία των ελεγκτών από μέλη της Διοίκησης της Σχολής.

Δέσμευσαν αυθαιρέτως αμφιθέατρο της Σχολής για εκδήλωσή τους (γενική συνέλευση) παρά το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο αμφιθέατρο είχε προγραμματιστεί η εκδήλωση υποδοχής και ενημέρωσης των πρωτοετών σπουδαστών της Σχολής, η οποία ως εκ τούτου δεν πραγματοποιήθηκε.

Τέλος, χθες «προσέλαβαν» οικοδομικό συνεργείο, το οποίο δεν έχει καμμιά απολύτως σχέση με το ΕΜΠ και τις τεχνικές του υπηρεσίες, μετέφεραν οικοδομικά υλικά (άμμο, τσιμέντο, τούβλα) και άρχισαν εκτεταμένες οικοδομικές εργασίες στην αίθουσα Leonardo.

«Για την τελευταία παράνομη ενέργεια ενημερώθηκε η Διοίκηση και η Τεχνική Υπηρεσία του Ιδρύματος, αλλά παρά την εντολή διακοπής των παράνομων εργασιών, οι εργασίες συνεχίστηκαν», σημειώνει η ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται:

«Η Κοσμητεία αποφάσισε ομόφωνα να διακοπούν όλες οι λειτουργίες της Σχολής, (εκπαιδευτικές – συμπεριλαμβανομένων και των μαθημάτων που προσφέρονται από μέλη της Σχολής σε άλλες Σχολές του ΕΜΠ, διοικητικές, ερευνητικές) την Παρασκευή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση όλης της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και για τις παράνομες ενέργειες.

Επίσης ενέκρινε ομόφωνα την υποβολή αναφοράς στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου εις βάρος του παράνομου συνεργείου με αίτημα λήψης μέτρων ώστε να διακοπούν άμεσα οι παράνομες εργασίες».

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, «η Κοσμητεία καταδικάζει ομόφωνα και απερίφραστα την αντιδημοκρατική και αντιακαδημαϊκή συμπεριφορά της μειοψηφίας αυτής, η οποία δυναμιτίζει την ομαλή λειτουργία της Σχολής».

Τέλος, έγινε γνωστό πως «η Κοσμητεία εξουσιοδότησε τον Κοσμήτορα» να συγκαλέσει σήμερα έκτακτη Γενική Συνέλευση της Σχολής «για την εκτίμηση της κατάστασης και τη λήψη όποιων μέτρων θεωρηθούν απαραίτητα».

Απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Σχολής ΕΜΦΕ

Σήμερα, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, σε συνέχεια των χθεσινών ενεργειών, η Γενική Συνέλευση της Σχολής ΕΜΦΕ, κατά την έκτακτη συνεδρίασή της σημειώνει ότι:

  • Καταδικάζει απερίφραστα τις αντιακαδημαϊκές, αντιδημοκρατικές και παράνομες ενέργειες μιας μικρής μειοψηφίας ατόμων, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία της Σχολής.
  • Στηρίζει απόλυτα τις ενέργειες της Διοίκησης της Σχολής για την αποκατάσταση της νόμιμης δημοκρατικής λειτουργίας της, σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση που έλαβε η Κοσμητεία της Σχολής στις 14/12/2021.
  • Αποφασίζει την αναστολή της λειτουργίας της Σχολής την Δευτέρα, 18/10/2021, προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως οι συνθήκες ασφαλούς και ομαλής λειτουργίας της Σχολής.