Quantcast

Κορωνοϊός: Ανοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου με τρία self test

Θα ανακοινώσει η κυβέρνηση

Στην απόφαση να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία την προσεχή Δευτέρα 10 Ιανουαρίου καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, επικαλούμενη παιδαγωγικούς, ψυχολογικούς αλλά και υγειονομικούς λόγους.

 

 

 

Η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις θα γίνει με αλλαγή στα σχετικά πρωτόκολλα.

Σήμερα το μεσημέρι στις 2 μ.μ. έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη της Ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων -θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της υποεπιτροπής Επιδημιολόγων- και στη συνέχεια θα γίνουν ανακοινώσεις από την ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Οι επιστημονικές απόψεις διίστανται

Οι επιστημονικές απόψεις διίστανται πάντως για το άνοιγμα των σχολείων.

Κάποιοι ειδικοί θεωρούν πως οι εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές θα αποτελούν έξτρα ενεργοποιημένες υγειονομικές βόμβες για τη μετάδοση κορωνοιού από τα σχολεία στα σπίτια καθώς είναι στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η λειτουργία των σχολείων δεν θα αποτελέσει περαιτέρω επιδημιολογική επιβάρυνση καθώς οι μαθητές είναι η ομάδα που υποβάλλεται στον πλέον συστηματικό και δομημένο έλεγχο, μέσω του self test και του rapid test, επί μήνες.

Το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης στα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 χρόνων δεν είναι υψηλό, φτάνοντας το μέγιστο στο 50% στην ηλικιακή ομάδα των 17χρονων και έχοντας μείωση 5-10% για κάθε ηλικιακή υποομάδα από 17 και κάτω.

Στα 12χρονα παιδιά για παράδειγμα το ποσοστό εμβολιασμού είναι μόλις 15% και στα 15χρονα φτάνει το 30%. Τα δε παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων, δηλαδή της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και του δημοτικού σχολείου είναι στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστα, καθώς από τα περίπου 750.00, έχουν εμβολιαστεί μόλις τα 21.500.

Οι ειδικοί που υποστηρίζουν το άνοιγμα των σχολείων

Οι ειδικοί που υποστηρίζουν το άνοιγμα των σχολείων θέτουν ως προϋπόθεση για τη διά ζώσης λειτουργία τους τη διενέργεια τριών (αντί για δύο) self test την εβδομάδα από τους μαθητές. Επιπρόσθετα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ζητούν να ισχύουν νέοι κανόνες σε περίπτωση θετικού κρούσματος στην τάξη και να υποβάλλεται σε τεστ το σύνολο των συμμαθητών (εμβολιασμένοι και μη) σε τακτικό έλεγχο, καταργώντας το σύστημα «σταυρός» – που περιόριζε το καθημερινό testing μόνον σε εκείνα τα παιδιά που κάθονταν στο μπροστινό και στο πίσω θρανίο ή στο πλάι του επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Εντούτοις, αρκετοί ειδικοί -εντός και εκτός της Επιτροπής- εκφράζουν δεύτερες σκέψεις επιμένοντας πως πρέπει να μετατεθεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων -δηλαδή, να επαναλειτουργήσουν στις 17 του μήνα ή και στις 24-, ώστε να υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα σχετικά με την διασπορά του ιού μετά την εορταστική περίοδο. Παράλληλα υποστηρίζουν πως επειδή το 5ο κύμα αναμένεται να κορυφωθεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τα προηγούμενα λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της Omicron τη λύση της τηλεκπαίδευσης για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν εντός της ημέρας, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται σήμερα και να βάζουν τέλος στη σεναριολογία για τις σχολικές Μονάδες.

Η ταχεία πορεία του κορωνοϊού

Ένας στους πέντε σήμερα στη χώρα έχει μολυνθεί από κορωνοϊό. Αυτό μαρτυρά η υψηλότατη θετικότητα στα ημερήσια τεστ του ΕΟΔΥ, 24,74%, όπως διαμορφώνεται από τα 36.246 νέα κρούσματα κατόπιν 146.476 ελέγχων κορωνοϊού. Τα 13.104 εντοπίζονται στην Αττική και τετραψήφια στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Θεσσαλονίκης (3.856), 1.133 στην ΠΕ Αχαΐας και 1.109 στην ΠΕ Ηρακλείου.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 615 διασωληνωμένους ασθενείς -84.88% ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι- και 78 επιπλέον θανάτους από COVID-19, με τις απώλειες να φτάνουν μια ανάσα από τις 21.000 (20.990).

Στα νοσοκομεία εισήχθησαν 437 ασθενείς με κορωνοϊό το περασμένο 24ωρο. Η παραλλαγή Omicron επικρατεί πια και στις νέες νοσηλείες, όπως τουλάχιστον υποδεικνύει το 70% των τελευταίων εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής, σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη. «Βλέπουμε σιγά-σιγά και δεδομένα για τη θνητότητα, που και αυτή φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλότερη από τις προηγούμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού» ανέφερε και πρόσθεσε ότι πλέον έχει εκκινήσει η διαδικασία ελέγχου των νέων νοσηλειών για την ταυτοποίηση της νέας παραλλαγής. Τα δεδομένα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κ. Θεοκλής Ζαούτης, δείχνουν τον δρόμο προς την κορύφωση του επιδημικού κύματος τον Ιανουάριο, σενάριο στο οποίο συμφωνεί η πλειονότητα των ειδικών.