Επανέρχονται οι συντελεστές βαρύτητας στις Πανελλαδικές – Πώς θα υπολογίσετε τα μόρια

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που φέτος αρχίζουν στις 3 Ιουνίου.

 

 

Σήμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα οι συντελεστές βαρύτητας ανά πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, που καθορίστηκαν, για πρώτη φορά φέτος, με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος.

Δείτε εδώ την απόφαση για τα ΓΕΛ

Δείτε εδώ την απόφαση για τα ΕΠΑΛ

Συνεπώς, τα ίδια τα ΑΕΙ πλέον συνδιαμορφώνουν την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία κάθε Σχολής ή Τμήματος, καθορίζοντας τον συντελεστή βαρύτητας κάθε πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος για εισαγωγή σε αυτά.

 

Ο τρόπος υπολογισμού μορίων των συμμετεχόντων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής, καθώς και τα κριτήρια ισοβαθμίας, καθορίζονται με νέα απόφαση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως.

Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής: ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού, όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος.

Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.

Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα υπολογισμού μορίων και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία:

p1p2p3p4