Quantcast

Έντονο το ενδιαφέρον για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία: 9.000 αιτήσεις για 4.171 θέσεις

Όλες οι λεπτομέρειες για την εισαγωγή στα προγράμματα των σχολείων

Ο αριθμός των 9000 αιτήσεων έχουν κατατεθεί ως σήμερα στις πλατφόρμες του υπουργείου Παιδείας για 4.171 θέσεις στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία της χώρας, η επέκταση των οποίων ωστόσο, σε πολλές περιοχές έχει διχάσει.

 

 

Τι καταργείται

Κι αυτό γιατί καταργούνται μ αυτό τον τρόπο τα συμβατικά σχολεία που λειτουργούσαν στη θέση τους και δέχονταν μαθητές και μαθήτριες της κάθε γειτονιάς χωρίς κλήρωση ή εξετάσεις.

Όπως είναι γνωστό στους Δήμους της Αθήνας και του Αμαρουσίου ισχυρές είναι οι αντιδράσεις για την μετατροπή σε πειραματικών δυο συμβατικών σχολείων (στην περίπτωση του πρώτου καταργώντας το μοναδικό συμβατικό γυμνάσιο της περιοχής Κολωνακίου και στην περίπτωση του δεύτερου αφήνοντας «ξεκρέμαστο» δημοτικό σχολείο που ήταν συνδεδεμένο με γυμνάσιο το οποίο μετατρέπεται σε πειραματικό).

Η αναζήτηση κτηρίων στο κέντρο των μεγάλων δήμων άλλωστε για την χρήση τους ως σχολεία αποτελεί έναν «μαραθώνιο» που εξελίσσεται στην πορεία των χρόνων.

Οι αντιδράσεις στην Αθήνα

Ειδικά στην Αθήνα, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε προ διετίας όταν προέκυψε η ανάγκη να στεγαστούν 1300 νήπια κατ έτος, με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής σχολικής αγωγής.

Την περίοδο εκείνη έγιναν αυτοψίες σε περισσότερα από 60 σχολεία για να βρεθούν οι κατάλληλες άδειες αίθουσες και χώροι στις αυλές τους. Ταυτόχρονα έγιναν διαγωνισμοί για την μίσθωση χώρων που όμως δεν κατέληξαν σε αποτελέσματα, ενώ ο Δήμος Αθήνας απευθύνθηκε τελικά στην ΚΤΥΠ Α.Ε. (πρώην Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων), με αίτημα να παραχωρηθούν αδόμητα οικόπεδα στα οποία δεν υπήρχε σχεδιασμός εκ μέρους τους στο άμεσο μέλλον να ανεγείρουν σχολικά συγκροτήματα.

Πράγματι, παραχωρήθηκαν 6 αδόμητα οικόπεδα, ενώ ζητήθηκε από όλους τους φορείς της περιοχής να υποδείξουν πιθανούς χώρους για σχολικές μονάδες.

Προβλήματα στα κτίρια

Τα παραπάνω δείχνουν τα προβλήματα που προκύπτουν στην αναζήτηση κτηρίων και τις ισορροπίες που τελικά διαταράσσει η παρέμβαση και «κατάργηση» συμβατικών σχολείων για να μετατραπούν σε πρότυπα η πειραματικά χωρίς να έχει προηγηθεί σχετικός διάλογος ή συνεννοήσεις.

Πάντως, ο Δήμος της Αθήνας υπολογίζει να ανακαινίσει το επόμενο χρονικό διάστημα περίπου 80 σχολικά συγκροτήματα στο 4ο, 5ο 6ο και 7οδιαμέρισμα του.

Υπάρχουν βέβαια και τα κτήρια που αποτελούν αντικείμενο δικαστικών διεκδικήσεων όπως η Σεβαστοπούλειος Σχολή στους Αμπελόκηπους για το οποίο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται σε αντιδικία με τον «Σύλλογο προς Διάδοσιν Ωφέλιμων Βιβλίων».

Το παλιό Βαρβάκειο Γυμνάσιο

Ή το παλιό Βαρβάκειο γυμνάσιο, το περίφημο κτήριο της οδού Οκταβίου Μερλιέ και Πρασσά που αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων και πλέον έχει δρομολογηθεί η στέγαση του Καλλιτεχνικό Σχολείο Αθηνών.

Οι μελέτες ολοκληρώνονται, οι εργασίες θα αρχίσουν άμεσα και το 1ο κτίριο θα είναι έτοιμο να δεχθεί μαθητές τον Δεκέμβριο του 2022.

Το 2ο κτίριο είναι διατηρητέο και οι εργασίες σε αυτό θα αρχίσουν όταν ληφθούν όλες οι άδειες και εγκρίσεις από το υπουργείου Πολιτισμού όπως λένε οι εκπρόσωποι του Δήμου Αθήνας.

Μπακογιάννης: Σε εξέλιξη μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης της σχολικής στέγης στην Αθήνα

«Είναι η πρώτη φορά που μία δημοτική αρχή προχωρά με στρατηγικό σχεδιασμό για να αντιμετωπίσει συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών στα σχολικά κτίρια της πρωτεύουσας» δηλώνει σχετικά ο δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης. «Όταν προέκυψε το θέμα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, κάναμε σειρά κινήσεων που έδωσαν τη δυνατότητα σε επιπλέον 1.300 παιδιά να ενταχθούν κανονικά στο πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας τους ποιοτική σχολική στέγη. Την ίδια ώρα, όμως έχουμε ξεκινήσει ένα πολύ μεγάλο έργο που αφορά την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στα σχολεία της πόλης, δημιουργώντας νέες ράμπες σε 185 σχολικές μονάδες της Αθήνας και 131 νέα αναβατόρια και ανελκυστήρες, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης των σχολικών μονάδων, που στην πλειοψηφία τους έχουν κατασκευαστεί πριν από αρκετές δεκαετίες. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο αναγκαίες είναι οι παρεμβάσεις για τη λειτουργική τους αποκατάσταση. Ακριβώς για αυτόν τον σκοπό, ο Δήμος Αθηναίων υλοποιεί το μεγαλύτερο σχολικό πρόγραμμα στην ιστορία του με προϋπολογισμό ύψους 43 εκατομμυρίων ευρώ».

Οι αιτήσεις και η διαδικασία για τα πειραματικά σχολεία

Από την άλλη πλευρά, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας νέα σχολεία προστίθενται από το σχολικό έτος 2022-2023 στο δίκτυο των προτύπων και πειραματικών σχολείων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Τέσσερα νέα σχολεία έτσι θα λειτουργήσουν στην περιοχή της Ροδόπης και την Κομοτηνή, ένα στο Μαρούσι και ένα στο Ρέθυμνο.

Η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την κατάθεση αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους γονείς/κηδεμόνες για εισαγωγή των μαθητών μαθητριών στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία λειτουργεί απο Τρίτη 15 Μαρτίου και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και την Πέμπτη 31 Μαρτίου.

Η εισαγωγή μαθητών και μαθητριών σ αυτά για το σχολικό έτος 2022-2023 πραγματοποιείται με δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαΐου.

Την ίδια στιγμή, οι εξετάσεις για τα πρότυπα γυμνάσια (9 Μαΐου), ορίστηκαν ακριβώς την ίδια ημέρα με την διεξαγωγή των αντίστοιχων εξετάσεων σε μεγάλα ιδιωτικά σχολεία της χώρας, ανατρέποντας πλήρως τον προγραμματισμό οικογενειών που σχεδίαζαν να συμμετάσχουν τα παιδιά τους και στις δυο.

Οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών που επιθυμούν να φοιτήσουν τα παιδιά τους στην εισαγωγική τάξη ενός πρότυπου ή πειραματικού Σχολείου έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν ηλεκτρονική αίτηση στον σύνδεσμο: https://www.iep.edu.gr/services/pps/

Τα πειραματικά και τα πρότυπα σχολεία ανά Περιφέρεια Εκπαίδευσης και βαθμίδα καθώς και την μεταξύ τους διασύνδεση βρίσκονται στο σύνδεσμο: https://depps.minedu.gov.gr/?page_id=10899

Τέλος οι ληροφορίες για τις προσφερόμενες θέσεις στην εισαγωγική τάξη κάθε Προτύπου ή Πειραματικού Σχολείου στον σύνδεσμο: https://depps.minedu.gov.gr/?p=10996