28η Οκτωβρίου: Η συμβολή του Πολυτεχνείου στο Έπος του 1940

Τι ειπώθηκε σε σχετική εκδήλωση του ΕΜΠ

Με μια σημαντική ομιλία του πρύτανη του ΕΜΠ Ανδρέα Μπουντουβή και τον πανηγυρικό της ημέρας από τον Δημήτρη Καρώνη, Καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, με τίτλο:«Ανεφοδιασμός και Υποστήριξη: O ρόλος της επιμελητείας κατά τη διάρκεια του πολέμου» έγινε ο επίσημος εορτασμός της 82ης εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 χθες στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

 

 

 

Ο κ. Μπουντουβής αφού επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός γιατί «η πανδημία μας τριγυρίζει και συγκεκριμένα δύο Κοσμήτορες, τώρα που μιλάμε, είναι σε ανάρρωση», αναφέρθηκε στο ΟΧΙ της Ελλάδας απέναντι στον άξονα φασισμού-ναζισμού που οδήγησε στο έπος του Αλβανικού μετώπου και σηματοδότησε την είσοδο της χώρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. «Η διαπίστωση «από την καταστροφή του 1922 στο έπος του 1940», τόνισε, «μας στέλνει στη συνταρακτική περίοδο του μεσοπολέμου για την αναζήτηση της κατανόησης που για να επιτευχθεί προϋποθέτει την αποφυγή της αγιοποίησης και της δαιμονοποίησης προσώπων και καταστάσεων τόσο από ιστορικούς όσο και από αναγνώστες».

Ακολούθως, διηγήθηκε ιδιαίτερα παραστατικά σε μια προσωπική του εμπειρία κατά την επίσκεψη στο οχυρό Λίσσε, ένα από τα 21 οχυρά της επονομαζόμενης γραμμής Μεταξά που είχε οικοδομηθεί για την από βορρά προστασία των ελληνικών συνόρων.

prytanis_polytexneiouΟ πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής

«Εκεί άκουσα από τον ξεναγό, ταγματάρχη του ελληνικού στρατού, τόνισε, την αναφορά στη σημαντική συμβολή του ΕΜΠ στην αποτελεσματικότητα της οχύρωσης με την τεχνογνωσία του στο κρίσιμο υλικό των οχυρών, το τσιμέντο. Και απόρησα γιατί δεν είχα ακούσει ή διαβάσει ποτέ και πουθενά γι’ αυτή τη συνεισφορά του ΕΜΠ. Και έψαξα κι ακόμη ψάχνω για πηγές πληροφορίας. Το μόνο που έχω καταφέρει να βρω είναι ένα άρθρο του Θεοδόση Τάσιου στο Ενημερωτικό Δελτίο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), Τεύχος 2189, 4 Μαρτίου 2002.

Πριν από αυτό και μετά από αυτό τίποτε. Eπικεφαλίδα του άρθρου: “Ελληνικά χέρια, ελληνικά λεφτά, ελληνική διευθυντική οργάνωση κι ελληνική τεχνογνωσία, κατασκεύασαν ένα μέγιστο τεχνικό έργο: Την οχύρωση των Βορείων Συνόρων της Χώρας”».

Ο πανηγυρικός από τον καθηγητή Καρώνη


polytechneio_dimitris_karonis

Ο καθηγητής του ΕΜΠ Δ. Καρώνης

Ακολούθησε η ομιλία του καθηγητή Δ. Καρώνη με θέμα τον ρόλο της Επιμελητείας στον ανεφοδιασμό και την υποστήριξη κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία του ΕΜΠ και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου

polytechneio_horodia