Παγώνη: Με αυτή τη νόσο δεν ξεμπλέκουμε εύκολα

Τι θα ανακοινώσει τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας για τους εμβολιασμούς

Για τις ανακοινώσεις που γίνουν από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίων κατά του κορωνοϊού των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών και των υγειονομικών
τοποθετήθηκε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε οι υγειονομικοί φτάνουν τους 8 μήνες από τότε που έκαναν το εμβόλιο που σημαίνει ότι πρέπει να εμβολιαστούν με την 3η δόση, καθώς υπάρχει η άμεση επαφή με τον ασθενή. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει και νωρίτερα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι θα ανακοινωθεί η 3η δόση για τους υγειονομικούς και τους άνω των 60, ενώ υπογράμμισε πως ήδη τρέχουν τα ραντεβού για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. «Βάση των μελετών σωστά γίνεται αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα για την επιλογή να εμβολιαστούν αρχικά με την τρίτη δόση οι 60 ετών και πάνω και οι υγειονομικοί, εξήγησε πως στην Ελλάδα πάμε πιο σιγά όσο αναφορά τις εισηγήσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες καθώς περιμένουμε τις μελέτες και μετά προχωρούμε. «Δεν υπάρχει τόσο υλικό όσο έχουν οι ξένες χώρες με εκατομμύρια εμβολιασμένους», υπογράμμισε η ίδια.

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ τόνισε πως με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό των ειδικών για τα χαμηλά ποσοστά των εμβολιασμών στα παιδιά και δήλωσε ότι μπορεί να υπάρχει έξαρση με το άνοιγμα των σχολείων.

Ακόμη ανέφερε πως οι εμβολιασμοί στα παιδιά 12-15 ετών φτάνουν μόλις το 13% και στα παιδιά 15-17 ετών μόλις στο 21% και έκανε έκκληση στους γονείς σε συνεννόηση με τον παιδίατρό τους να προχωρήσουν στους εμβολιασμούς των παιδιών τους.

Παράλληλα η κ. Παγώνη σημείωσε πως οι ειδικοί θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη κατάσταση για την εξέλιξη του κορωνοϊού τα Χριστούγεννα, αρχές Οκτωβρίου τέλος Σεπτεμβρίου. «Με αυτή την νόσο δεν ξεμπλέκουμε εύκολα», δήλωσε επιπρόσθετα.