Quantcast

Ουάσιγκτον: Η Ελλάδα περιφερειακός κόμβος ενεργειακών και ψηφιακών υπηρεσιών

Τι δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός

Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Αμερικανού υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα οικονομικής ανάπτυξης, ενέργειας και περιβάλλοντος, Χοσέ Φερνάντεζ, στο 33ο Greek Economic Summit

Το μήνυμα πως σήμερα, η Ελλάδα αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως ένας περιφερειακός κόμβος ψηφιακών και ενεργειακών υπηρεσιών, με έμφαση το υγροποιημένο αέριο, έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα οικονομικής ανάπτυξης, ενέργειας και περιβάλλοντος, Χοσέ Φερνάντεζ, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε στο 33ο Greek Economic Summit. «Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η Ελλάδα εξελίσσεται σε έναν περιφερειακό κόμβο για το υγροποιημένο αέριο που μπορεί δυνητικά να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας» υπογράμμισε ο Αμερικανός υφυπουργός.

Ο Χοσέ Φερνάτεζ εξήρε τις πολιτικές της Ελλάδας για το περιβάλλον, λέγοντας πως είναι κορυφαίο παράδειγμα και διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη χώρα μας σε πρωτοβουλίες για την καθαρή ενέργεια και τη βιωσιμότητα που συγκεντρώνουν την καλύτερη αμερικανική και ελληνική καινοτομία. «Όταν οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συνεργάζονται όλοι έχουν να επωφεληθούν. Η συνεργασία μας χτίστηκε σε μια αξιοσημείωτη φιλία 200 ετών, σφυρηλατήθηκε στον κοινό αγώνα για ελευθερία και δημοκρατικές αξίες» προσέθεσε.

Μάλιστα, χαιρέτισε την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27) που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενίσχυση της ενεργειακής διασυνδεσιμότητας», είπε ο Χοσέ Φερνάντεζ.

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, τόνισε πως οι κοινές αξίες εδραιώνουν την ελληνοαμερικανική συμμαχία, καθώς και το κοινό πάθος για δημοκρατία, καινοτομία, ισονομία, κράτος δικαίου και αυτοδιάθεση.

Ειδική αναφορά έκανε στο διμερές εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, που ανέρχεται σε περισσότερα από 6 δισ. δολάρια, και τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις γίνονται ακόμα ισχυρότερες και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο συμβάλλει άμεσα σε αυτό. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη «σημαντική συμβολή» του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και σημείωσε «Εμείς στην πρεσβεία μας στην Αθήνα δίνουμε αξία στη συνεργασία και τη σταθερή εταιρική σχέση που έχουμε αναπτύξει (με το Επιμελητήριο). Εκτιμούμε τη συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο για την επίτευξη των κοινών στόχων περιφερειακής, ενεργειακής και οικονομικής ενσωμάτωσης».

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην «ιστορικά δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και παγκοσμίως» με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας που «έχει προκαλέσει μια χωρίς προηγούμενο παγκόσμια κρίση στην ενέργεια και στην επισιτιστική ασφάλεια». Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η ελληνική κυβέρνηση ενήργησε τάχιστα ως αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος. Όπως είπε, σε απάντηση η Ελλάδα έχει επιδείξει τρομερή ανθεκτικότητα και σθένος τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό της τομέα, συνεισφέροντας ενεργά στο να τελειώσει αυτή η κρίση και να μετριαστούν οι επιπτώσεις της. «Η ναυτιλία ήταν σημαντικός συνομιλητής μας στην προσπάθεια μας για τη διαμόρφωση της πολιτικής προσέγγισης για τη συνέχιση της κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, ενώ επιβάλλουμε κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τη μη απρόκλητη ολοκληρωτικής εισβολής στην Ουκρανία» επισήμανε.

Ο υφυπουργός των ΗΠΑ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την ισχυρή ηγεσία στην υποστήριξη της Ουκρανίας και για τη διεύρυνση των διαθέσιμων πηγών ενέργειας για όλη την Ευρώπη. Οι προσπάθειες αυτές παρέχουν πραγματικές εναλλακτικές επιλογές και επιταχύνουν τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπλήρωσε.

Τέλος, ο Χοσέ Φερνάντεζ συνεχάρη την Ελλάδα για τη φιλοξενία τής Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean» το 2024 και για τη συμμετοχή της στην Πρόκληση της Πράσινης Ναυτιλίας, που ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες στο COP27.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ