Quantcast

Το «Oruc Reis» απέπλευσε συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία – Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Συναγερμός έχει σημάνει στο Αιγαίο, καθώς το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» έχει αποπλεύσει συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, μετά τη NAVTEX της Τουρκίας για έρευνες ανοιχτά του Καστελλόριζου.

Σε απόλυτη επιφυλακή είναι η ελληνική πλευρά και οι κινήσεις τόσο του «Oruc Reis» όσο και των τουρκικών πολεμικών πλοίων, μετά την τουρκική NAVTEX, παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.

Από την ελληνική πλευρά, οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, με τον ελληνικό στόλο να βρίσκεται σε κομβικά σημεία του Αιγαίου και να παρακολουθεί τις όποιες κινήσεις της τουρκικής πλευράς, ενώ, εκτάκτως συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό.
Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν: «Παρακολουθούμε στενά τις κινήσεις της Αγκυρας, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».

«Σοβαρό μήνυμα η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ προκειμένου να γίνει εκτίμηση της κατάστασης & σχεδιασμός των επόμενων κινήσεων της Ελλάδας.
Η προηγούμενη στάση μας είναι εχέγγυο ότι & οι σημερινές αποφάσεις θα είναι οι σωστές για την αντιμετώπιση της Τουρκικής προκλητικότητας», ανέφερε μιλώντας στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος. 

Σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρει ότι «οι συμφωνίες οριοθέτησης με Ιταλία & Αίγυπτο επιτεύχθηκαν με φίλιες χώρες. Με εταίρο-σύμμαχο στην περίπτωση της Ιταλίας & με σταθερά φίλη χώρα όπως η Αίγυπτος. Δε μπορούν όμως να νοούνται ως προηγούμενο συμφωνίας με σταθερά μη φίλη, εχθρικής συμπεριφοράς & ελλειμματικής εμπιστοσύνης χώρα όπως η Τουρκία».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η νέα τουρκική Navtex ενεργοποιείται από σήμερα, 10 Αυγούστου, και θα ισχύει έως και τις 23 Αυγούστου.

Επίσης, από σήμερα το πρωί, στις 05:00, ενεργοποιήθηκε και η Navtex για την άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Εντωμεταξύ, τους διαύλους επικοινωνίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ άνοιξε αμέσως μετά τη νέα πρόκληση της Τουρκίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ηδη, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά το πρωί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μισέλ για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε ακόμα μία προκλητική δήλωση προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την τουρκική NAVTEX.

«Με εντολή του προέδρου μας, τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή. Οπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας. Αυτή η συμφωνία (σ.σ. Ελλάδας – Αιγύπτου) μας συμφέρει, διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση. Κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές. Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που θα κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατέληξε λέγοντας πως «η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή (με την Αίγυπτο) ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά».

Σε ανάρτησή του, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, αναφέρει σε ανάρτησή του ότι το «Oruc Reis» «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει». Παράλληλα, στέλνει μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή». Μάλιστα, στην ανάρτησή του προσθέτει: «Oruc Reis», 83 εκατομμύρια (σ.σ. Τούρκοι) βρίσκονται πίσω σου».

Ενώ η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Υeni Safak έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από τον απόπλου του Oruc Reis από την Αττάλεια.

«Η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη», τόνισε στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Η κίνηση αυτή της Αγκυρας θεωρείται απάντηση στην υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το κυπριακό site reporter.com.cy, η περιοχή που δεσμεύτηκε με την τουρκική Navtex απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα.

Η δέσμευση της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής, που περιλαμβάνει μια θαλάσσια έκταση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περιλαμβάνει και μέρος της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Οπως αναφέρει το κυπριακό site, βρίσκεται στο σημείο όπου η ελληνική υφαλοκρηπίδα συναντάται με την κυπριακή ΑΟΖ στα ανατολικά και με την αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα στα νότια. Βρίσκεται δηλαδή στο σημείο για το οποίο δεν υπήρξε συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
 
Σημειώνεται ότι το «Oruc Reis» και τα δύο βοηθητικά του σκάφη απενεργοποίησαν τα συστήματα εντοπισμού τους από χθες το βράδυ και δεν υπάρχει εικόνα για το πού βρίσκονται. Ωστόσο, πηγές από το ΓΕΕΘΑ σημείωναν μέχρι το βράδυ της Κυριακής ότι τα τρία πλοία παραμένουν αγκυροβολημένα έξω από το λιμάνι της Αττάλειας.