Την κατάρτιση ενός σχεδίου προετοιµασίας για την Ελλάδα αναφορικά µε ό,τι αναµένεται να ακολουθήσει από τον ερχόµενο Σεπτέµβριο και εφεξής σχετικά µε την εξέλιξη της επιδηµίας του νέου κοροναϊού αλλά και του εµβολιαστικού προγράµµατος «Ελευθερία», σχεδίου το οποίο θα συζητηθεί σε µια από τις προσεχείς συνεδριάσεις του Υπουργικού Συµβουλίου, ζήτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τους συναρµόδιους υπουργούς κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής οµιλίας του στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, την περασµένη Τετάρτη.
Είναι προφανές ότι µέχρι τον ερχόµενο Σεπτέµβριο θα έχει καταστεί γνωστό διεθνώς εάν θα απαιτηθεί η χορήγηση µίας ακόµα αναµνηστικής δόσης των εµβολίων κατά του νέου κοροναϊού, ενώ ευχή όλων είναι η νέα µετάλλαξη, την οποία αναµένουν µε σχετική βεβαιότητα εντός του τρέχοντος 2022 οι ειδικοί επιστήµονες, να µην αναπτυχθεί στον πλανήτη έως το ερχόµενο φθινόπωρο, προκειµένου να δοθεί η δυνατότητα στις υγειονοµικές Αρχές όλων των χωρών να αντιµετωπίσουν πλέον ως ενδηµικό τον νέο κοροναϊό µε τις ενδεχόµενες νέες µεταλλάξεις του. Παρά τις περί του αντιθέτου αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, µάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης του Υπουργικού Συµβουλίου, όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης να µη θεωρήσουν ως λήξασα τη µάχη της χώρας µας µε την πανδηµία.
Σύµφωνα µε όσα τόνισε µε ιδιαίτερη έµφαση ο πρωθυπουργός, «παρατηρούµε τις τελευταίες ηµέρες πάλι µια µικρή αύξηση των κρουσµάτων. Κατά συνέπεια, µη θεωρούµε ότι πρέπει καθ’ οιονδήποτε τρόπο να “σφυρίξουµε λήξη” στην υγειονοµική αυτή περιπέτεια, µόνο και µόνο επειδή έχει σταµατήσει να απασχολεί την επικαιρότητα. Θα πρέπει να εξακολουθούµε να τηρούµε τους βασικούς κανόνες προστασίας και, προφανώς, η επιµονή µας θα εξακολουθεί να στρέφεται στην ανάγκη να συνεχίσουµε το πρόγραµµα του εµβολιασµού. Καθώς θα βαίνουµε προς την άνοιξη και το καλοκαίρι, είναι δεδοµένο ότι η κατάσταση θα βελτιώνεται».
Την ίδια στιγµή, την αποκλιµάκωση των τιµών για όλους τους σκληρούς δείκτες της επιδηµίας του νέου κοροναϊού στη χώρα µας επιβεβαιώνει και η νέα έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου.
Αποκλιµάκωση βάσει σχεδίου
Σύµφωνα µε την έκθεση, η τελευταία εβδοµάδα εµφανίζει µείωση του κυλιόµενου µέσου όρου των διενεργούµενων ηµερήσιων τεστ, του δείκτη θετικότητας και του δείκτη αναπαραγωγής, Rt. Επιπλέον, καταγράφεται µείωση του κυλιόµενου µέσου όρου των ηµερήσιων καταγεγραµµένων κρουσµάτων και των θανάτων, καθώς και του αριθµού των διασωληνωµένων ασθενών µε πολύ σοβαρή νόσο COVID-19 που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκοµείων του ΕΣΥ όλης της χώρας, ενώ την τελευταία εβδοµάδα καταγράφεται µείωση του κυλιόµενου µέσου όρου των ηµερήσιων εµβολιασµών.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς µε πολύ σοβαρή νόσο COVID-19 στο ΕΣΥ όλης της χώρας παρουσιάζει µείωση στο 66%, έναντι του 68% στην προηγούµενη έκθεση του Παρατηρητηρίου. Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, µάλιστα, η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ COVID-19 ανέρχεται σε 77% και 64%, αντίστοιχα, έναντι του 81% και 69%, αντίστοιχα, στην προηγούµενη έκθεση.
Τέλος, η Ελλάδα, µε 2.498 θανάτους ανά 1 εκατοµµύριο πληθυσµού, βρίσκεται στη 13η θέση µεταξύ των χωρών-µελών της Ε.Ε. των 27, ενώ ο ευρωπαϊκός µέσος όρος θανάτων ανά 1 εκατοµµύριο πληθυσµού είναι 2.265.
Πολύ χαμηλή η ζήτηση των πρωτεϊνικών εµβολίων της Novavax
Εξάλλου, πολύ χαµηλή εµφανίζεται µέχρι τώρα η ζήτηση των πρωτεϊνικών εµβολίων της φαρµακευτικής εταιρείας Novavax από πολίτες της χώρας µας που µέχρι πρότινος ήταν ανεµβολίαστοι και προσέρχονται τώρα στα εµβολιαστικά κέντρα, προκειµένου να λάβουν την πρώτη δόση του εµβολίου κατά του νέου κοροναϊού…
Ετσι, διαψεύδεται η ελπίδα ορισµένων, σύµφωνα µε την οποία το εν λόγω πρωτεϊνικό εµβόλιο θα είχε τη δυνατότητα να προσελκύσει ικανό µέρος των ανεµβολίαστων πολιτών, οι οποίοι διστάζουν ακόµα και σήµερα να λάβουν εµβόλιο παρασκευασµένο µε τεχνολογία mRNA…
Πηγη: Parapolitika.gr