ΟΛΜΕ: Σύστημα σωφρονισμού η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

Η ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θ. Τσούχλος, μετά τη συνάντηση της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, χαρακτήρισε ως «σύστημα σωφρονισμού» την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που βρίσκεται στα σκαριά.

Συγκεκριμένα, είπε ότι η υπουργός Παιδείας δήλωσε στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ότι πρώτα θα γίνει επιμόρφωση και έπειτα θα ακολουθήσει η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας.

ΔΟΕ και ΟΛΜΕ τόνισαν από την πλευρά τους ότι η επιμόρφωση δεν πρέπει να είναι τιμωρητική, δηλαδή όσοι εκπαιδευτικοί θεωρηθούν καλοί θα ανταμειφθούν με κάποιον τρόπο και όσοι θεωρηθούν ότι δεν είναι καλοί θα περάσουν επιμόρφωση.

«Η επιμόρφωση θα είναι ένα σύστημα σωφρονισμού που εμείς διαφωνούμε με αυτό», σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και συμπλήρωσε: «Θέλουμε ετήσια επιμόρφωση όλων των καθηγητών. Η υπουργός δεν μας ανέλυσε πώς την βλέπει εκείνη».

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών πηγαίνει για το επόμενο έτος, όπως επεσήμανε ο Ο. Τσούχλος, εκτιμώντας ότι η αυτοαξιολόγηση θα ξεκινήσει τον επόμενο Σεπτέμβριο και μετά από αυτή θα ξεκινήσει η ατομική αξιολόγηση «για την οποία εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να το κατανοήσει η υπουργός».

Αναφορικά με τους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, η Νίκη Κεραμέως επεσήμανε σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ ότι προχωρούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το πρόβλημα είναι πότε θα γίνουν. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ τόνισε ότι υπάρχει ενδεχόμενο οι διορισμοί να πραγματοποιηθούν και αργότερα από τις εορτές του Πάσχα.

Για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ78 η υπουργός επεσήμανε ότι, επειδή τρέχουν οι διορισμοί και έχουν φθάσει στο τελικό τους στάδιο, είναι αδύνατον να υπάρξει κάποια τροπολογία. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ζήτησαν όμως η αλλαγή για τους ΠΕ 78 να υπάρξει στους διορισμούς για τη γενική εκπαίδευση, ελπίζοντας ότι η υπουργός θα κατανόησε τη θέση τους και θα προχωρήσει σε αλλαγές.

Για τους αναπληρωτές ΔΟΕ και ΟΛΜΕ τόνισαν στην υπουργό Παιδείας την ανάγκη διορισμού των εκπαιδευτικών που εργάζονται για δεκαετίες στη δημόσια εκπαίδευση και ότι οι διορισμοί που έχουν εξαγγελθεί δεν είναι αρκετοί, διότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κενά τα οποία θα αυξηθούν σε λίγο με τις παραιτήσεις των εκπαιδευτικών.

Η υπουργός ανέφερε ότι θα προχωρήσει στη διπλή μοριοδότηση των αναπληρωτών και οι πίνακες θα ξεκλειδώνουν κάθε δύο χρόνια.

Για τα πτυχία των κολεγίων η Νίκη Κεραμέως υπεραμύνθηκε της τροπολογίας, μολονότι η ΟΛΜΕ με ατράνταχτα επιχειρήματα, όπως είπε ο Θ. Τσούχλος, τής έδειξε ότι αυτό δεν έπρεπε να γίνει. Εμείς συνεχίζουμε να διαφωνούμε κάθετα με το άρθρο 50.

Αναφορικά με τις επιλογές στελεχών, η υπουργός τόνισε στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ότι έχει λήξει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η  θητεία των διευθυντών εκπαίδευσης και στο άμεσο μέλλον θα καταθέσει σχετικό νόμο στη Βουλή. Χρονικά δεν μας το προσδιόρισε αυτό, αλλά εκτιμούμε ότι μετά τις εορτές του Πάσχα, τέλος άνοιξης, αρχές καλοκαιριού, θα ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής.