Quantcast

«Οι γυναίκες μιλούν για τη μαία»: Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Το Τμήμα Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) και ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών - Μαιευτών Αθηνών (ΣΕΜΜΑ) διοργάνωσαν εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Το Τμήμα Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) και ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Αθηνών (ΣΕΜΜΑ) διοργάνωσαν εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

«Σήμερα είναι μια εξαιρετική μέρα, είναι ένα αφιέρωμα παγκόσμιο στη γυναίκα. Τη γυναίκα τόσο ως παραγωγικό άτομο προς την κοινωνία, αλλά και ως αναπαραγωγικό άτομο. Τόσο σαν χώρα όσο και σαν Ε.Ε έχουμε τεράστιο πρόβλημα υπογεννητικότητας – δημογραφικού. Και θα πρέπει να το δούμε ως πολιτεία, κοινωνία και αυτοδιοίκηση συνολικότερα» τόνισε από το βήμα της εκδήλωσης ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, Παναγιώτης Καλδής.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα ανέφερε πως το Υπουργείο Υγείας θέλει να βελτιώσει την εικόνα της υπογεννητικότητας και σε αυτό το στόχο οι μαίες μπορούν να επιτελέσουν καθοριστικό ρόλο. Επιπλέον, στο Υπουργείο Υγείας δημιουργήθηκε ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο για τη ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, όπως τόνισε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, με «κύριο στόχο να αναπτύξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πολιτικές, με έμφαση στη ψυχοκοινωνική υποστήριξη των γυναικών και όλων των εργαζομένων, ειδικά στο χώρο της υγείας».

Η Όλγα Κεφαλογιάννη μίλησε για τη δική της εμπειρία μητρότητάς και τη σχέση με τη δική της μαία. «Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η μαία ήταν εκείνη που με την επιστημονική της κατάρτιση αλλά κυρίως με την εμπειρία της με βοήθησε να κατανοήσω σε βάθος κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης. Ταυτόχρονα με προετοίμαζε τόσο σωματικά και πνευματικά, αλλά και συναισθηματικά για τον τοκετό, τον θηλασμό και τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης των βρεφών», περιέγραψε η βουλευτής της ΝΔ.

«Η Σχολή Υγείας και Πρόνοιας του ΠΑΔΑ που έχω την τιμή να προΐσταμαι», ανέφερε η κοσμήτορας, Λήδα Γώγου, «είναι μια γυναικοκρατούμενη σχολή. Και το Τμήμα Μαιευτικής είναι ένα ενεργό και κοινωνικά ευαίσθητο σύνολο. Σας συγχαίρω γι’ αυτό. Υποστηρίζουμε τον αγώνα σας, τη δραστηριότητά σας κάθε μέρα, σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Γιατί ο αγώνας αυτός είναι αγώνας βελτίωσης και ανόρθωσης όχι μόνο των γυναικών αλλά και του κοινωνικού συνόλου».

Σε μια εποχή που ο προσδιορισμός του φύλου εγείρει συζητήσεις επί συζητήσεων «είμαστε εδώ να γιορτάσουμε τη γυναίκα όχι ως προσδιορισμό του φύλου αλλά ως ιδέα», επεσήμανε η πρόεδρος Τμήματος Μαιευτικής ΠΑΔΑ, Κατερίνα Λυκερίδου. «Οι ίδιες οι γυναίκες οφείλουν να προασπίζονται τα δικαιώματά τους γιατί η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους δεν είναι πάντα δουλειά των άλλων. Να μην αποδέχονται συμπεριφορές που καταπατούν τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους ή που επιχειρούν να μειώσουν την αξία του φύλου του. Να μην γίνονται οι ίδιες φορείς των στερεότυπων εκείνων που θέλουν να απαλείψουν. Το να εκφραστεί μια γυναίκα υποτιμητικά για τις ικανότητές και την αξία των γυναικών είναι πολύ πιο επιζήμιο, από μια αντίστοιχη συμπεριφορά ενός άνδρα, διότι υποδηλώνει απουσία αυτοεκτίμησης και υπονομεύει προσπάθειες δεκαετιών» τόνισε η κα. Λυκερίδου.

Η πρόξενος της Ουκρανίας, Νάταλι Μέλνικ, μίλησε για την εμπειρία του τοκετού που είχε στην Ελλάδα και για την υποστήριξη από τη μαία της, Τζένη Δημητροπούλου, την οποία αποκάλεσε φύλακα άγγελο της. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο δράμα που βιώνει αυτήν την περίοδο η χώρα της ζητώντας, με δάκρυα στα μάτια, «ο ουρανός να γίνει πιο καθαρός για τα παιδιά μας».

Για τη σχέση με τη δική της μαία αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στον τελευταίο τοκετό μίλησε η Τζένη Μπαλατσινού. «Αν δεν είχα τη Λαμπρινή δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να βιώσω τόσο ωραία τις εύκολες εγκυμοσύνες μου και τους εύκολους τοκετούς και τόσο ανώδυνα την τελευταία που ήταν αρκετά δύσκολη. Η συμβουλευτική που έχουμε από τη μαία μας εμείς οι γυναίκες, είναι πολύ σημαντική. Σε ότι αφορά τη δράση σας και τον αγώνα σας θα είμαι πάντα δίπλα σας. Εύχομαι οι δυο γυναίκες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Υγείας να ολοκληρώσουν το έργο σε ότι αφορά το birth center που χρειάζεται να γίνει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όλη η Ευρώπη έχει. Είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχουμε κάτι τέτοιο».

Στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Διεθνή Συνομοσπονδία Μαιών, το Ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς και τις Γυναίκες του ΟΗΕ στο οποίο γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο της μαίας παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι οι μαίες θα μπορούσαν να σώσουν 4,3 εκατ. ζωές, όμως σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ανάμεσα στους χαμηλότερα αμειβόμενους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, συχνά πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ υφίστανται το λεγόμενο bullying στην εργασία.

Ανάμεσα στους ομιλητές της ημερίδας ήταν η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, η βουλευτής ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, η βουλευτής ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, ο αντιδήμαρχος Υγείας του Δήμου Αθηναίων, Μανώλης Καλαμπόκας, ο καθηγητής-ιατρός, Νίκος Βλάχος κ.α.