Οι Έλληνες σεισμολόγοι επιβεβαιώνουν πως δεν κινδυνεύει η Ελλάδα από σεισμούς σαν της Αλβανίας

ΑΠΕΔΩΣΑΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ

Μεγάλες καταστροφές και τουλάχιστον 5 νεκρούς άφησε πίσω του ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την Αλβανία λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, με επίκεντρο την περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου.

Ευτυχώς, οι Έλληνες καθηγητές εμφανίζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τον ελλαδικό χώρο. Στην Αλβανία μεταβαίνει το απόγευμα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μαζί με τους καθηγητές Σπύρο Μαυρούλη και Παναγιώτη Καρύδη. Σε δηλώσεις του, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον ελλαδικό χώρο από τον σεισμό στη γειτονική χώρα, ενώ απέδωσε τις εκτεταμένες καταστροφές στην παλαιότητα των οικημάτων της περιοχής, αλλά και την ώρα της εκδήλωσης του.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο καθηγητής της σεισμολογίας  στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παπαζάχος, ως προς το εάν ο σεισμός 6.4 βαθμών στην Αλβανία μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο. «Δεν διατρέχουμε κανέναν τέτοιο κίνδυνο» τόνισε ο κ. Παπαζάχος. «Το ρήγμα του Δυρραχίου είναι πολύ γνωστό σεισμικό κέντρο και η δραστηριότητά του γνωστή από την αρχαιότητα» ανέφερε. Ερωτηθείς για το εάν αυτός ο σεισμός μπορεί να δώσει  τσουνάμι, λόγω και της ανοιχτής θάλασσας, απάντησε πως «μπορεί να προκαλέσει σχετικά μικρά κύματα με περιορισμένες επιπτώσεις, αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι τύπου Ινδονησίας».

Ο κ. Παπαζάχος  απέδωσε τον ισχυρό σεισμό στην αδυσώπητη, σύγκρουση στα έγκατα της γης των λιθοσφαιρικών πλακών του Αιγαίου και της Απουλίας. Οι δυο πλάκες «σπρώχνουν» η μια την άλλη και βορείως της Κεφαλονιάς έως την Αλβανία και το Μαυροβουνιο το κομμάτι του Αιγαίου υπερπηδάει αυτήν της Απουλίας προκαλώντας ισχυρούς σεισμούς στα εκεί ρήγματα. Αναφερόμενος, τέλος, στις ζημιές που προκλήθηκαν αλλά και στις απώλειες ανθρώπινων ζωών, έκανε λόγο για κακές κατασκευές των κτιρίων σε αυτή τη χώρα