Quantcast

Οι αναζητήσεις που «έριξαν» το Google το 2022: Από τη βασίλισσα Ελισάβετ και τη Μάρθα Καραγιάννη, στη Σοφία Χατζηπαντελή και τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Ποιες λέξεις «κλειδιά» βρέθηκαν στην κορυφή της ελληνικής λίστας

Η λέξη «pass» ήρθε για να µείνει, όπως φαίνεται στα Google Trends για το 2022. Η λέξη- «κλειδί» «pass» φιγουράρει στην κορυφή των αναζητήσεων που έκαναν οι Ελληνες το 2022, είτε στη µορφή του «Fuel Pass» είτε στη µορφή του «Edupass» είτε ως «Power Pass». Εψαξαν, ακόµα, τα: Ουκρανία, Σασµός, Πιστοποιητικό νόσησης και Προσωπικός γιατρός.

Την πρώτη δεκάδα των ταχύτερα αυξανόµενων αναζητήσεων συµπληρώνουν τα: Πιστοποιητικό εµβολιασµού, myAADE και Επιδότηση ρεύµατος. Φαίνεται πως το ζήτηµα των υποκλοπών δεν κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη δεκάδα των αναζητήσεων, γεγονός απολύτως ενδεικτικό της πραγµατικής απήχησης που, εντέλει, δεν είχε στην κοινωνία. Από την άλλη, οι υπηρεσίες του gov.gr, και ειδικά οι σχετικές µε τα οικονοµικά βοηθήµατα εφαρµογές, κατέκτησαν την κορυφή, δείχνοντας πως πλέον η Ελλάδα έχει µπει για τα καλά στη νέα εποχή της ψηφιακής διακυβέρνησης.

Για την ακρίβεια

Στην Ελλάδα είναι εµφανές ότι το 2022 ο κορονοϊός αντικαταστάθηκε από τις ενισχύσεις της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας στην κορυφή των αναζητήσεων, µε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να πλασάρεται ψηλά στις αναζητήσεις των Ελλήνων πολιτών, τα αθλητικά γεγονότα να προσελκύουν το ενδιαφέρον, µε το Ευρωµπάσκετ να κατακτά την κορυφή των αναζητήσεων των αθλητικών γεγονότων, λόγω και της εµβληµατικής παρουσίας του Γιάννη Αντετοκούνµπο στην εθνική µας οµάδα µπάσκετ.

Την πρώτη πεντάδα συµπληρώνουν τα: Nations League, Παναθηναϊκός εναντίον Ολυµπιακού, Ελλάδα Μπάσκετ και Australian Open. Στην κατηγορία των τηλεοπτικών εκποµπών, ο «Σασµός», η «Γη της ελιάς» και το «Μαύρο ρόδο» κατέκτησαν αντίστοιχα την πρώτη τριάδα, µε τα «Παγιδευµένοι», «Love island», «Stranger things», «Euphoria», «Maestro», «Αυτή η νύχτα» µένει και το «Manifest» να συµπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Τα πρόσωπα

Στην κατηγορία των προσώπων, η Ρούλα Πισπιρίγκου είναι αυτό µε τις περισσότερες αναζητήσεις το 2022, ενώ την πρώτη πεντάδα συµπληρώνουν οι: Μάκης Κατµετζόγλου, Μαυρίκιος Μαυρικίου, Μαρσέλο Βιέιρα και Σοφία Χατζηπαντελή. Ο Λεξ βρέθηκε 8ος στη συγκεκριµένη λίστα, µε την Amber Heard να φτάνει στην 9η θέση.

Στην κατηγορία µε τις εκλιπούσες διασηµότητες, την πρώτη θέση, και µε σηµαντική διαφορά, κατέκτησε η βασίλισσα Ελισάβετ, µε τους Πάνο Νάτση, Μάρθα Καραγιάννη, Τζώρζη Μονογυιό και Αλέξανδρο Νικολαΐδη να συµπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Στην κατηγορία των πολιτικών, πρώτος και µε τεράστια διαφορά είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την πρώτη εικοσάδα συµπληρώνουν, κατά σειρά αναζήτησης, ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος ∆ένδιας, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευµάτων, Νίκη Κεραµέως, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, ο γραµµατέας της Πολιτικής Επιτροπής Ν.∆., Παύλος Μαρινάκης, ο υφυπουργός Εθνικής Αµυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, η υφυπουργός Εργασίας, ∆όµνα Μιχαηλίδου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.∆. Ελενα Ράπτη, ο γ.γ. του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, και ο βουλευτής Σερρών Ν.∆. Τάσος Χατζηβασιλείου.

Οι ερωτήσεις

Στις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες κατηγορίες των ερωτήσεων «τι είναι», «πότε» και «γιατί», οι πιο συχνές ερωτήσεις ήταν:

  • Τι είναι πρόταση µοµφής;
  • Τι είναι ρήτρα αναπροσαρµογής;
  • Τι είναι nfc;
  • Τι είναι nft;
  • Πότε πέφτει το Πάσχα;
  • Πότε τελειώνουν οι «Αγριες µέλισσες»;
  • Πότε αλλάζει η ώρα;
  • Πότε ξεκινάει το Μουντιάλ;
  • Γιατί γίνεται πόλεµος;
  • Γιατί δεν τρώω πια χταπόδια;
  • Γιατί δεν χάνω κιλά;
  • Γιατί σκότωσε τα παιδιά της η Μήδεια;

Το Year In Search της Google, οι ετήσιες λίστες που δίνονται κάθε χρόνο στη δηµοσιότητα σε σχεδόν κάθε χώρα του κόσµου, είναι ένα χρήσιµο εργαλείο που αποκαλύπτει τι έψαξαν, τι παρακολούθησαν, τι θαύµασαν, τι χρειάστηκαν, για τι απόρησαν και γενικά πού έστρεψαν το ενδιαφέρον τους οι κάτοικοι της χώρας µας.