Quantcast

Οδοιπορικό: Εξερευνώντας τις ομορφιές της Βοιωτίας! (Φωτό)

Μονοήμερη εξόρμηση στις καταπράσινες πλαγιές του Ελικώνα και του Παρνασσού

Νίκος Μιχαλόπουλος

Με αφορμή την δοκιμή του Renault Clio 1.0 TCe LPG, είχαμε την ευκαιρία για ένα οδοιπορικό σε γνωστά και άγνωστα μέρη της Βοιωτίας, ξεκινώντας από την Αθήνα με πρώτη στάση το Κυριάκι και στην συνέχεια στο δάσος της Αρβανίτισσας στον δρυμό του Ελικώνα. Έπειτα στον Παρνασσό και φυσικά στην κοσμοπολίτικη, αλλά ήσυχη, λόγω της εποχής, Αράχωβα και πριν γυρίσουμε στην Αθήνα ήταν επιβεβλημένη μια στάση στην Λειβαδιά. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Κυριάκι Βοιωτίας

Στις βορειοδυτικές πλαγιές του Ελικώνα και σε υψόμετρο 760 μέτρων είναι χτισμένο το γραφικό χωριό Κυριάκι Βοιωτίας. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 18 χιλιομέτρων από την Λειβαδιά, αφού αποτελεί δημοτική ενότητα του Δήμου Λεβαδέων.

Μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με μια τουριστική ανάπτυξη εστιασμένη στον χειμερινό τουρισμό να βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, με σκοπό αφενός να επωφεληθούν από την κοντινή απόσταση με την Αθήνα και αφετέρου να εκμεταλλευτούν τον κορεσμό που υπάρχει στην Αράχωβα τους χειμερινούς μήνες, έλκοντας επισκέπτες που επιζητούν την ησυχία και την χαλάρωση.

 

Δάσος της Αρβανίτισσας

Φεύγοντας από το Κυριάκι και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων σε υψόμετρο χιλίων μέτρων συναντάμε ένα υπέροχο αλπικό τοπίο απίστευτης ομορφιάς.

Πρόκειται για ένα  οροπέδιο με υπέροχη θέα και μέσα στα έλατα. Είναι το Δάσος της Αρβανίτισσας!
Ευκαιρία για αναζωογόνηση γεμίζοντας τα πνευμονία με καθαρό οξυγόνο, ευεξία και χαλαρή βόλτα στο ξέφωτο με τους ξύλινους πάγκους!
Η τοποθεσία θα σας ενθουσιάσει! Φυσικά για τους επισκέπτες έχει δημιουργηθεί ένας πολυχώρος για καφέ και φαγητό με παιδότοπο και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Αράχωβα

Στα όρια του νόμου Βοιωτίας λίγο πριν περάσουμε στον νόμο Φωκίδας και σε απόσταση περίπου 40 λεπτών (35 χιλιόμετρα) από την Αρβανίτισσα στέκει αγέρωχη η πάντα γραφική και πανέμορφη Αράχωβα.
Λόγω της θέσης της μπορούμε να την αποκαλούμε ως το «μπαλκόνι του Παρνασσού». Χτισμένη σε υψόμετρο 970 μέτρων και σε απόσταση 153 χιλιομέτρων από Αθήνα είναι ο πιο δημοφιλής χειμερινός τουριστικός προορισμός.
Ωστόσο, την ομορφιά της θα την απολαύσετε περισσότερο μετά τον Μάιο και τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η πολύβουη κίνηση υποχωρήσει, αναδεικνύοντας την αρχοντική ομορφιά της. Αποτελείδημοτική ενότητα του Δήμου Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας. Για την ονομασία της υπάρχουν 3 εκδοχές.  Η επικρατέστερη άποψη είναι πως προέρχεται από τη νοτιοσλάβικη λέξη Οrechova που σημαίνει καρυδότοπος. Η δεύτερη εκτιμά πως η περιοχή ήταν γνωστή τα χρόνια της Επανάστασης ως «Ράχωβα», λέξη ελληνικής ρίζας, η οποία προέρχεται από το συνδυασμό «ράχις» και «ωβάς» και χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει την οικιστική ένωση κατοίκων που ζούσαν σε μικρότερα μορφώματα. Σύμφωνα όμως με τον Αραχωβίτη συγγραφέα του πονήματος «Ο παππούς μου κι εγώ στην Αράχωβα» (εκδόσεις «Α. Πιτσιλός», Αθήνα, 1998, σελ. 13) Γεώργιο Θ. Σύρο, η ονομασία αυτή πιθανόν να προέρχεται από το παλαιό χωριό Ράχωβο Γρεβενών, εκ του οποίου ήρθαν κάτοικοι διωγμένοι από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας.

Οι απογευματινές βόλτες στα ήρεμα σοκάκια της πόλης, θα σας φανούν πρωτόγνωρες χωρίς το πλήθος τουριστών και την βαβούρα. Θα αγοράσετε από τα τουριστικά μαγαζιά παραδοσιακά προϊόντα, όπως φορμαέλα και είδη λαϊκής τέχνης. Θα απολαύσετε την θέα από το γραφικό «μπαλκόνι» της πόλης και θα ανεβείτε στο ρολόι στην είσοδο της.

Πρόκειται για το σήμα κατατεθέν της πόλης. Στέκεται επιβλητικό πάνω στο βράχο του Τυριά. Το Ρολόι κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα, για να χρησιμοποιηθεί ως κωδωνοστάσιο της παρακείμενης μητρόπολης της Αράχωβας, του Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τον Παρνασσό το 1870 του προξένησε μεγάλες ζημιές, ενώ τα ερείπιά του ανατίναξαν οι Γερμανοί κατακτητές το Μάρτιο του 1944.

Η θέα περιμετρικά είναι απλά εντυπωσιακή! Τέλος, στα πολλά εστιατόρια που λειτουργούν στην πόλη μην παραλείψετε να καθίσετε για φαγητό. Αξίζει να δοκιμάστε τα εξαιρετικά τοπικά εδέσματα με κρεατικά, παραδοσιακές πίτες και πανδαισία αγρίων μανιταριών! Εν’όψη της θερινής περιόδου που έχει πέσει η τουριστική κίνηση, θα τα απολαύσετε σε σωστές τιμές!

Λειβαδιά

Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής, μια στάση στην Λειβαδιά ήταν επιβεβλημένη. Η πρωτεύουσα του Νομού Βοιωτίας είναι χτισμένη στους πρόποδες του Ελικώνα και η τοποθεσία της έχει ιδιαίτερο μορφολογικό ενδιαφέρον, καθώς την πόλη την διασχίζει από τον νότο προς τον βορρά ο μικρός ποταμός Έρκυνας, ο οποίος στην συνέχεια ενώνεται με τον Μακρισσό ποταμό και αργότερα με τον Βοιωτικό Κηφισό. Ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο της πόλης είναι η τοποθεσία Κρύα από την οποία διέρχεται το ποτάμι της Έρκυνας, γεμάτη με πλατάνια και παραδοσιακούς νερόμυλους, που δίνουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στην πόλη.

Περιμετρικά του ποταμού υπάρχουν πολλά καφέ και εστιατόρια, αφού το σημείο είναι τόπος συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών. Από τον ποταμό εκχέονται οι αρχαίες πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης. Η Λειβαδιά είναι γεμάτη αξιοθέατα από άκρη σε άκρη, τα οποία δυστυχώς λόγω περιορισμένου χρόνου δεν προλάβαμε να επισκεφτούμε! Αξίζει να σημειώσουμε πως ο ποταμός πήρε το όνομα του από την νύφη Έρκυνα, κόρη του Τροφωνίου, σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο που συνοδεύει την γέννηση του ποταμού.

Έτσι λοιπόν απολαύσαμε την μονοήμερη εξόρμηση στην Βοιωτία, ανακαλύπτοντας σπάνιες ομορφιές της Ελλάδας σε μια περιοχή που δεν  είναι δημοφιλής τους θερινούς μήνες! Για τους λάτρεις των αποδράσεων, αξίζει να βάλουν αυτήν την εκδρομή στο καλεντάρι τους… και φυσικά η εμπειρία θα τους αποζημιώσει στο στο έπακρον!