Quantcast

Ο Γ. Χρυσουλάκης συμμετείχε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς, στη Λευκωσία

Στην Κύπρο η καρδιά του Ελληνισμού χτυπά δυνατά, τόνισε μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών

Στην Κύπρο η καρδιά του Ελληνισμού χτυπά δυνατά, τόνισε μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης. Στην παρέμβασή του στο συνέδριο, ο κ. Χρυσουλάκης επισήμανε πως η ιστορία άφησε βαθιά τα ίχνη της στο νησί, με μια ανοιχτή πληγή 48 ολόκληρων χρόνων που μας πονά όλους. «Για τους αδελφούς μας Κυπρίους, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο, η φράση “Δεν ξεχνώ” είναι η σημαία και το σύνθημά τους μετά την Τουρκική εισβολή του ’74. Μια φράση που εμπεριέχει την έννοια της πατρίδας, τη γλώσσα και τη θρησκεία μας, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, τις αξίες και την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά των προγόνων. Δυνατοί και ενωμένοι σαν γροθιά, διατρανώνοντας την ταυτότητά τους, αγωνίζονται ο καθείς από το μετερίζι του για να κλείσει κάποτε η πληγή που λέγεται “Αττίλας” και που μετρά νεκρούς χιλιάδες και αγνοούμενους» σημείωσε.

Παράλληλα, παρατήρησε ότι είναι ελπιδοφόρο για το μέλλον το γεγονός ότι στο Παγκόσμιο Συνέδριου της Κυπριακής Διασποράς συμμετέχει ένας σημαντικός αριθμός Νέων Αποδήμων Κυπρίων, 120 νέες και νέοι της ΝΕΠΟΜΑΚ. «Όταν οι νέοι παίρνουν τη σκυτάλη, ο Ελληνισμός δεν φοβάται τίποτε. Εσείς, τα νέα παιδιά αποτελείτε εθνικό κεφάλαιο και πλούτο για την Κύπρο» υπογράμμισε ο κ. Χρυσουλάκης, και απηύθυνε έκκληση να συνεχίσουν την παράδοση και να ανοίξουν νέους δρόμους, να γίνουυν «φύλακες και συνεχιστές της κληρονομιάς».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνάντηση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα τη συνέχιση της στενής συνεργασίας όσον αφορά τα ομογενειακά σχολεία και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, παρουσία της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττας Μακρή και του επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτη Φωτίου, ο κ. Χρυσουλάκης πρότεινε, μεταξύ άλλων, την επέκταση της χρήσης της εκπαιδευτικής πλατφόρμας StaEllinika, ενός σημαντικού εργαλείου διδασκαλίας και μάθησης για την ελληνική Διασπορά.

Επίσης, γνωστοποιείται ότι κατά τη διμερή συνάντηση του κ. Χρυσουλάκη με τον επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτη Φωτίου συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας, μεταξύ άλλων, πολυμερών συμφωνιών, υφιστάμενων και νέων, καθώς και κοινός σχεδιασμός για εκθέσεις, πολιτιστικά και άλλα γεγονότα, νέα κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα για τα απόδημα παιδιά.

Ο γενικός γραμματέας συναντήθηκε, επίσης, με τον επίτροπο Προεδρίας για τη Νεανική Επιχειρηματικότητα, Παναγιώτη Παπαφιλίππου και συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων με έμφαση στους ομογενείς. Επιπλέον, είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου και τους προέδρους της ΠΟΜΑΚ Ανδρέα Παπαευριπίδη, ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ΝΕΠΟΜΑΚ Χρίστο Τούτον, Κυπρίων Γαλλίας Ευαγόρα Μαυρομάτη και Κυπρίων Αγγλίας Χρήστο Καραολή.

Σημειώνεται ακόμα πως στο πλαίσιο των εργασιών της συνόδου, ο κ. Χρυσουλάκης ήταν ομιλητής σε πάνελ στο οποίο συμμετείχαν ο ύπατος αρμοστής για θέματα Διασποράς της Αρμενίας, οι υφυπουργοί για θέματα Διασποράς της Ρουμανίας και της Σερβίας και ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, Σάββας Αναστασιάδης.