Ο Δήμος Πετρούπολης απέκτησε το πρώτο «Πάρκο Τσέπης»

Πρόκειται για το πρώτο «Πάρκο Τσέπης» που δημιουργείται στην πόλη

Ένα μικρό πάρκο παραδόθηκε στους κατοίκους και τους επισκέπτες του Δήμου Πετρούπολης.

 

Πρόκειται για το πρώτο «Πάρκο Τσέπης» που δημιουργείται στην πόλη και αποτελεί ανάσα δροσιάς για τη γειτονιά, αλλά ταυτόχρονα δίνει κι ένα χρώμα σε μια πυκνοδομημένη περιοχή.

Τα «Pocket Park» όπως αποκαλούνται διεθνώς, είναι ανοιχτοί χώροι, προσβάσιμοι στο κοινό, οι οποίοι συμβάλουν στην αναβάθμιση των περιοχών και στην επανοργάνωση του αστικού και κοινωνικού ιστού σε επίπεδο γειτονιάς.

Οι μικρές αυτές «οάσεις» δημιουργούνται σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές, όπου ο δημόσιος χώρος είναι περιορισμένος, με στόχο να βελτιώσουν την καθημερινότητα και να προσφέρουν διέξοδο για κοινωνική συναναστροφή, αλλά και ανάσες οξυγόνου στους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Πού δημιουργήθηκε το πρώτο πάρκο τσέπης

Το πρώτο «πάρκο τσέπης» του Δήμου Πετρούπολης δημιουργήθηκε σε εγκαταλελειμμένο χώρο πυκνοκατοικημένης περιοχής (στη συμβολή των οδών Ελαιών και Μακεδονίας), με γνώμονα τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της αειφόρας ανάπτυξης. Πρόκειται για μια έκταση 1.060 τμ όπου φυτεύτηκαν περισσότερα από 1.850 φυτά, μεταξύ των οποίων, αρωματικά, αγρωστώδη, αναρριχητικά, εδαφοκαλυπτικά, μεγάλοι θάμνοι και δέντρα, ενώ προστέθηκε αστικός εξοπλισμός, όπως αυτόνομα βολταϊκά συστήματα φωτισμού, κάδοι και παγκάκια. Ειδικά για τους μικρούς δημότες, δημιουργήθηκαν και χώροι παιχνιδιού για ώρες διασκέδασης, δημιουργικής απασχόλησης και χαράς.

Ο δήμαρχος, Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας ακόμη περισσότερων «Πάρκων Τσέπης» στις γειτονιές της πόλης και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα στην Πετρούπολη δεν εντοπίζεται μόνο στην έλλειψη ανοιχτών χώρων, αλλά και στην εγκατάλειψη πολλών υφιστάμενων. Στόχος μας είναι η αναγέννηση και η φροντίδα των χώρων που έχουν αφεθεί εδώ και πολλά χρόνια στην τύχη τους, αλλά και η αξιοποίηση κάθε δημόσιου χώρου, με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την ενεργοποίησή τους, ώστε να βγούμε από το περιβαλλοντικό τέλμα που έχει δημιουργηθεί κατά τις προηγούμενες δεκαετίες στις γειτονιές της πόλης».