Έρχεται νέα ψυχρή εισβολή από τη βόρεια Ευρώπη, που ενδεχομένως να ρίξει τον υδράργυρο στους -10 βαθμούς Κελσίου στα όρια της Αττικής.
Νέα ισχυρή κακοκαιρία, πιο σκληρή και από τη «Ζηνοβία» και από τον «Ηφαιστίωνα», προβλέπει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, που αναφέρει με νέα ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook ότι θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα λάβει χώρα σχηματισμός βαρομετρικών χαμηλών στην περιοχή μας και γύρω από αυτή.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες είχε προειδοποιήσει πως «γύρω στις 24 με 27 του μήνα το παγκόσμιο μοντέλο μας, δίνει νέα ισχυρή ψυχρή εισβολή πιθανόν την ισχυρότερη από όσες έχουμε δει μέχρι τώρα με την ισόθερμη των -10 με -12 στα 850hpa στα όρια της Αττικής και τον αντικυκλώνα μεταξύ Αγγλίας και Σκανδιναβίας να προσεγγίζει σε πίεση τα 1045hpa με κυκλωνογέννεση στο νοτιοανατολικό».
Τώρα, επανέρχεται, τονίζοντας για τη νέα ψυχρή εισβολή που θα γίνει από τη βόρεια Ευρώπη προς τα ανατολικά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου πως «με δεδομένο ότι οι θάλασσές μας και γενικότερα η Μεσόγειος έχουν κρατήσει θερμότητα λόγω και της μεγάλης διάρκειας καλοκαιρία που είχαμε μέσα στο Φθινόπωρο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα λάβει χώρα σχηματισμός βαρομετρικών χαμηλών στην περιοχή μας και γύρω από αυτή».
Ολόκληρη η ανάρτηση:
«Όπως είχα ενημερώσει και σε προηγούμενη ανάρτησή μου, το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα που διανύουμε φαίνεται να λαμβάνει χώρα μια ισχυρή ψυχρή εισβολή που θα απασχολήσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης αλλά και τη χώρα μας. Όπως είχα αναλύσει σύμφωνα με τα στοιχεία του παγκόσμιου μοντέλου μας ένας εκτεταμένος και πολύ ισχυρός αντικυκλώνας (πεδίο υψηλών πιέσεων) αναμένεται να καλύψει τη βορειοδυτική Ευρώπη με τάση να εισχωρήσει ανατολικότερα. Τα προγνωστικά θέλουν στο εσωτερικό αυτού του αντικυκλώνα η βαρομετρική πίεση να προσεγγίζει τα 1045hpa, μια τιμή αρκετά μεγάλη σε αντικυκλωνική κυκλοφορία.
Αυτό σημαίνει ότι οποιασδήποτε έντασης κυκλωνογέννεση (σχηματισμός βαρομετρικού χαμηλού) λάβει χώρα ανατολικότερα ή και νοτιότερα, θα δημιουργήσει ισχυρή ροή ψύχους από τα βόρεια προς τα νότια της Ευρώπης. Με δεδομένο ότι οι θάλασσές μας και γενικότερα η Μεσόγειος έχουν κρατήσει θερμότητα λόγω και της μεγάλης διάρκειας καλοκαιρία που είχαμε μέσα στο Φθινόπωρο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα λάβει χώρα σχηματισμός βαρομετρικών χαμηλών στην περιοχή μας και γύρω από αυτή.
Βασιζόμενος σε αυτά τα δεδομένα επιμένω για άλλη μια φορά να υπάρχει μια ετοιμότητα από πολίτες και πολιτεία μιας και ο Γενάρης όπως έγραψα ίσως να μην έχει ολοκληρώσει τις επιδόσεις του στον Χειμώνα και για να μην ζήσουμε ξανά καταστάσεις που είδαμε πριν λίγες ημέρες να τρέχουν φορείς να βγάζουν ανακοινώσεις κτλ και με δεδομένο ότι στον «λευκό επισκέπτη» δεν είμαστε και ιδιαίτερα μαθημένοι, ας «μαγειρέψουμε» πριν πεινάσουμε.
Επισυνάπτω χάρτες από το δικό μας παγκόσμιο μοντέλο αλλά και από το Μετεωρολογικό κέντρο του Καναδά. Οι πρώτοι δύο είναι από το μοντέλο μας και απεικονίζουν ο μεν πρώτος το πεδίο βαρομετρικών πιέσεων ο δε δεύτερος την θερμοκρασία των αερίων μαζών στα 1500 μέτρα περίπου από τη μέση στάθμη της θάλασσας. Ο τρίτος χάρτης είναι από το Καναδικό μοντέλο και απεικονίζει επίσης την θερμοκρασία στα 1500 μέτρα. Τονίζω ότι σε αυτό το ύψος εξετάζουμε την δυναμική μιας θερμής ή ψυχρής εισβολής».