Quantcast

Νέες κινητοποιήσεις προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ ενόψει ΔΕΘ

Τι αναφέρει η ομοσπονδία για τα νοσοκομεία μετά τις αναστολές

Νέες κινητοποιήσεις προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), μετά και από την συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, στην οποία ο υπουργός κατέστησε, σαφές ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και οι αναστολές εργασίας όσων εργαζόμενων δεν κάνουν το εμβόλιο είναι θέματα που δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση, αλλά και μια ανάσα πριν την έναρξη της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

 

Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔΗΝ σχεδιάζει πορεία αύριο Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου με εκκίνηση από το Ιπποκράτειο προς το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.

Προκηρύσσει επίσης, στάση εργασίας από τις 7.00πμ έως τις 3.00μμ για τα Σωματεία Μέλη της Κεντρικής Μακεδονίας και καλύπτει κάθε κινητοποίηση Σωματείου της χώρας προς διευκόλυνση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις.

Συμμετέχει ακόμη στην συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 18.00 στο Άγαλμα Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

«Ο Πρωθυπουργός της χώρας ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη να εγκαινιάσει για τρίτη φορά την Έκθεση με την Δημόσια Υγεία και Πρόνοια να βρίσκονται στην «κόψη του ξυραφιού».

Πέρυσι τέτοιον καιρό είχαμε το πολύ 40 ασθενείς στις εντατικές και ελάχιστους θανάτους (από 0 έως 10) την ημέρα από κορωνοϊό. Εφέτος με 5,6 εκατ. εμβολιασμένους πολίτες έχουμε πάνω από 400 στις εντατικές και πάνω από 40 θανάτους ημερησίως.

Η πρόληψη είναι θεμελιώδης πυλώνας της Δημόσιας Υγείας θα πρέπει να επικοινωνείται στον πληθυσμό με πειθώ, χωρίς εξαναγκασμό και πειθαρχικά μέτρα και να παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ.

Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων έστειλε αρνητικό μήνυμα στην κοινωνία. Οι εμβολιασμοί πολιτών ημερησίως είναι πια καθηλωμένοι στους περίπου 30.000.

Με δεδομένο ότι σύντομα θα χρειαστεί τρίτη δόση στους πλήρως εμβολιασμένους δεν υλοποιείται ο σχεδιασμός για επαρκή τείχος ανοσίας. Το Υγειονομικό προσωπικό στοχοποιήθηκε αν και έχει εμβολιασθεί σε υψηλότατα ποσοστά. Οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν το 94% και τηρούνται αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας από όλους.

Οι συνάδελφοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας δεν νόσησαν καμία φορά τους τελευταίους έξι μήνες αν και στην πρώτη γραμμή της πανδημίας και ταυτόχρονα προσέχουν στην ιδιωτική τους ζωή.

Αυτή την περίοδο το Σύστημα αντί να αθροίζει δυνάμεις αποδυναμώνεται εκ των έσω. Έχουν εκδοθεί πάνω από 7000 αναστολές εργασίας από Νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Πρωτοβάθμιες υπηρεσίες. Επίσης έχουμε περί τις 1000 παραιτήσεις για συνταξιοδότηση. Αναμένεται να εκδοθούν εκατοντάδες ακόμη αναστολές εργασίας μετά από απορρίψεις αιτημάτων εξαίρεσης του εμβολιασμού στις αρμόδιες Επιτροπές ή μετά από την επιστροφή όσων λείπουν με νόμιμη άδεια (αναρρωτικές κ.α.) ή μετά το πέρας του εξαμήνου νόσησης.

Χάνεται εξειδικευμένο προσωπικό χωρίς να αντικαθίσταται. Η αντικατάσταση του προσωπικού που τέθηκε σε αναστολή δεν επιτυγχάνεται με τρίμηνες προσλήψεις την ώρα του εξαντλήθηκαν οι εν ισχύ επικουρικοί πίνακες που προβλέπουν την πρόσληψη προσωπικού για δύο χρόνια. Τα Νοσοκομεία με τα επιχειρησιακά σχέδια μετατρέπονται σε ειδικά Νοσοκομεία αντιμετώπισης του κορωνοϊού με κίνδυνο για τους ασθενείς άλλων παθήσεων.

Ετοιμάζονται ιδιωτικοποιήσεις, εργολάβοι όπως παραδέχθηκε στην Βουλή ο νέος Υπουργός. Οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοι μετά από 18 μήνες στην πρώτη γραμμή με κίνδυνο της ζωής τους η πολιτεία τους ανταμείβει με αναστολή εργασίας χωρίς ούτε ευρώ μισθό. Τέτοια αντιμετώπιση δεν έχουν ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι που διαπράττουν κακουργηματικές πράξεις. Τίθονται σε αργία και παίρνουν το 50% του μισθού.

Η Δημόσια Υγεία σε κρίση. Χάνεται άλλη μια ευκαιρία αναδιοργάνωσης παρά την πανδημία. Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο τριτοκοσμικό ύψος του 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης αγγίζει το 7%.

Καμία επένδυση δεν μπορεί να γίνει στα Νοσοκομεία στο κτιριακό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό με τους αναιμικούς προϋπολογισμούς που ήδη εξαντλήθηκαν και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να είναι πάνω από 700 εκ.ευρώ.

Η πανδημία δεν άλλαξε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για επενδύσεις στη Δημόσια Υγεία. Εκμεταλλεύονται τις αναστολές καθηκόντων για να υλοποιήσουν τα σχέδιά ιδιωτικοποίησης, καταργήσεων – συγχωνεύσεων υγειονομικών μονάδων, ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών, επιστροφής των εργολάβων, ενοικίασης υπαλλήλων, ελαστικοποίησης εργασιακών σχέσεων. Ήδη εισέρχονται τα λευκά ταξί με την βούλα του κράτους στις διακομιδές ασθενών για να καλύψουν τα κενά του ΕΚΑΒ που τίθονται σε αναστολή.

Αβέβαιο το μέλλον των 16.000 έκτακτων υπαλλήλων που λήγουν οι συμβάσεις τους από 30/10/2021.

Η κυβέρνηση προτίθεται να προκηρύξει διαγωνισμό στον οποίο θα συμμετάσχει το έκτακτο Νοσηλευτικό προσωπικό με αυξημένη μοριοδότηση. Το Συμβούλιο Επικρατείας βάζει φρένο στην αυξημένη μοριοδότηση με απόφαση Τμήματος και είμαστε εν αναμονή της απόφασης της Ολομέλειας. Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πολέμησαν στην πρώτη γραμμή του υγειονομικού πολέμου, δικαιούνται την απευθείας μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Για την προκήρυξη των 4.000 θέσεων μόνιμου προσωπικού, που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση ότι θα εκδοθεί τον Σεπτέμβριο δεν έχει ακόμη εκκινήσει η διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού.

Συγκροτήθηκε Επιτροπή στο Υπουργείο Εργασίας για να εξετάσει το αίτημά της ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Ολοκληρώθηκε το έργο της. Εισηγήθηκε την ένταξή μας αλλά καμία πρωτοβουλία από την κυβέρνηση παρότι πέρασαν 8 μήνες.

Δεν χρειάζεται κανείς να επιχειρηματολογήσει για την ανθυγιεινότητα, επικινδυνότητα των επαγγελμάτων υγείας, πρόνοιας. Το αναγνωρίζει όλη η κοινωνία. Η πολιτεία όμως θέλει το υγειονομικό και προνοιακό προσωπικό να εργάζεται έως τα 67 έτη και να καλύπτει τις παθογένειες και κενά του συστήματος.

Χάσαμε 27 συναδέλφους από κορωνοιό και ακόμη παρά τις δεσμεύσεις να χαρακτηριστεί ο θάνατός τους ως εργατικό ατύχημα. Οι οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση.

Οι μισθοί των πρωτοδιοριζόμενων υγειονομικών είναι 700 ευρώ κατά μέσο όρο και όσων έχουν 15 χρόνια υπηρεσίες 900 ευρώ. Οι πρόσθετες αμοιβές νυχτερινών, αργιών με πλήρη κυκλικά ωράρια είναι 100 ευρώ ο μήνας. Καμία ενέργεια για αύξηση των μισθών και των πρόσθετων αμοιβών. Υποσχέθηκαν υγειονομικό επίδομα αλλά ακόμη είναι κλειδωμένο στο Υπουργείο Οικονομικών. Παρά την υπερανάπτυξη που ανακοινώθηκε.

Ο αγώνας μας θα είναι μακρύς. Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πλήρη απορύθμιση της Δημόσιας Υγείας με τις αναστολές καθηκόντων για να υλοποιηθούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του συστήματος.

Να πάρουν πίσω την απόφαση αναστολής καθηκόντων των ανεμβολίαστων συναδέλφων. Με δύο rapid test την εβδομάδα και τα μέτρα προστασίας είναι ασφαλείς παράλληλα με το υψηλό καθολικό ποσοστό εμβολιασμού

Διεκδικούμε

• Άρση όλων των αναστολών εργασίας

• Ένταξη στα ΒΑΕ

• Μονιμοποίηση εκτάκτων

• Εργατικό Ατύχημα ο θάνατος από κορωνοϊό

• Αύξηση μισθών

• Ισχυρή Δημόσια Υγεία

• Υγειονομικό επίδομα»

Ακόμη, η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της, δημοσιοποιεί την κατάσταση των υγειονομικών μονάδων Κεντρικής Μακεδονίας μετά από τις αναστολές του προσωπικού ως εξής:

ΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 125 (σε σύνολο 2000) εργαζόμενοι σε αναστολή. ΜΕΘ κλίνες 15 covid και 15 κλίνες γενικές. Από 9 αίθουσες χειρουργείου λειτουργούν μόνο 3. Σοβαρή έλλειψη προσωπικού σε όλους τους κλάδους. Η ψυχιατρική κλινική κλειστή από την έναρξη της πανδημίας. Σύμπτυξη πολλών κλινικών.

ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ: Νοσοκομείο αναφοράς covid. 110 (σε σύνολο 1800) εργαζόμενοι σε αναστολή. Εργαζόμενοι πλήρως εμβολιασμένοι και 23 με την 1η δόση εμβολίου νοσούν επίσης νοσούν και 2 που δεν εμβολιάστηκαν.

ΜΕΘ: 15 κλίνες covid και 10 κλίνες γενικές. 5 κλειστές χειρουργικές αίθουσες από 10. Γενικές εφημερίες με πολύ περιορισμένα διαθέσιμα κρεβάτια, λόγω σύμπτυξης κλινικών που λειτουργούν μόνο για covid ασθενείς.

Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό . Ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες ,μετά από τις βοηθητικές υποστηρικτικές υπηρεσίες ( σίτιση, καθαριότητα, ασφάλεια, κλπ) αναπλήρωσης εργαζομένων και στη Διοικητική και Τεχνική υπηρεσία.

ΓΝΘ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ:157 ( σε σύνολο 2000 ) εργαζόμενοι σε αναστολή. Τα κενά καλύπτονται με αναστολή αδειών και αναδόχους από ιδιωτικές εταιρείες στην τεχνική υπηρεσία. ΜΕΘ κλίνες 7 covid και 11 κλίνες γενικές. 3 κλινικές covid. Κλειστές 8 χειρουργικές αίθουσες από τις 14.

ΓΝΘ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: 157 ( σε σύνολο 1900 ) εργαζόμενοι σε αναστολή. ΜΕΘ κλίνες 20 covid και 10 κλίνες γενικές .Δυσλειτουργία στις 2 πνευμονολογικές covid κλινικές λόγω ότι είναι σε αναστολή 12 εργαζόμενοι.

ΓΝΘ ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ : 53 ( σε σύνολο 400 ) εργαζόμενοι σε αναστολή .Λόγω αναστολής αρκετοί υπάλληλοι συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα .Εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης προσωπικού έγινε συνένωση προγραμμάτων εργασίας με σύμπτυξη τμημάτων. Από τις 4 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο 2 ,λόγω απόσπασης αναισθησιολόγων σε άλλα νοσοκομεία.

ΜΕΘ γενικές 8 κλίνες.

ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ: 40 ( σε σύνολο 400 ) εργαζόμενοι σε αναστολή. Σοβαρή υποστελέχωση σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, λόγω συνταξιοδοτήσεων, αναστολών και μεταφοράς 40 περίπου εργαζομένων στο κέντρο ημερήσιας νοσηλείας στην περιοχή ΠΥΛΑΙΑ.

ΓΝ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 70 ( σε σύνολο 400 ) εργαζόμενοι σε αναστολή. 13 γενικές κλίνες ΜΕΘ. ( 0 για covid ) Προβλήματα λειτουργίας λόγω σοβαρής έλλειψης προσωπικού ειδικά μετά τις αναστολές.

ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ : 40 ( σε σύνολο 940 ) εργαζόμενοι σε αναστολή , 20 ανεμβολίαστοι σε αναρρωτική. Λόγω των αναστολών, σοβαρές ελλείψεις στο νοσηλευτικό και στο προσωπικό καθαριότητας.

ΑΓ . ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ : 45 ( σε σύνολο 500 ) εργαζόμενοι σε αναστολή. 8 κλίνες covid στη ΜΕΘ και 4 κλίνες γενικές. Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί η έλλειψη προσωπικού στη Διοικητική Υπηρεσία. Δυσλειτουργία στην Παθολογική κλινική, λόγω μετακίνησης παθολόγου σε άλλο νοσοκομείο και μη αναπλήρωσής του.

ΓΝ ΒΕΡΟΙΑΣ : 10 % μη εμβολιασθέντες εργαζόμενοι στους 550. . Δυσλειτουργία στις κλινικές λόγω της έλλειψης προσωπικού , προβλήματα στους εργαζόμενους λόγω αναγκαιότητας κανονικών αδειών.

ΓΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ: 49 μη εμβολιασθέντες από τους 490. Το νοσοκομείο λειτουργεί με σοβαρή υποστελέχωση, που κορυφώθηκε με τις αναστολές. Εξαιτίας αυτού μετακινείται νοσηλευτικό προσωπικό από Κ. Υ. Χαλκιδικής , που κι εκείνα λειτουργούν οριακά. Ο αξονικός δε λειτουργεί 24ωρο, αλλά μερικές ημέρες και ώρες ανάλογα τη δυνατότητα του ενός ιατρού. Σε τροχαίο ατύχημα ο γιατρός κλήθηκε από το σπίτι.

ΓΝ ΣΕΡΡΩΝ : 49 μη εμβολιασθέντες από τους 490. Τραγική η έλλειψη με τους αναισθησιολόγους που έχει συνέπεια την αναβολή πολλών χειρουργείων. Έλλειψη καρδιολόγων, με δυσλειτουργία της κλινικής. Λόγω της υποστελέχωσης, συρρικνώνονται κλινικές και τα προγράμματα εργαζομένων.

ΓΝ ΕΔΕΣΣΑΣ : 40 μη εμβολιασθέντες από τους 450. Σε αναστολή ο Διευθυντής της

Νεφρολογικής κλινικής και του αναισθησιολογικού.1 καρδιολόγος σε αναστολή. Προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου.

ΓΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ- ΚΕΦΙΑΠ :20 μη εμβολιασθέντες από τους 396.5 τραυματιοφορείς σε αναστολή από τους 21. Μόνιμο πρόβλημα ότι η λειτουργία του νοσοκομείου στηρίζεται σε 65 επικουρικούς, δεν έχει φύλαξη σε 24ωρη βάση και οι προκηρύξεις των ιατρών βγαίνουν άγονες καθώς απουσιάζει η έξτρα μοριοδότηση για παραμεθόριο.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: 33 μη εμβολιασθέντες στους 126, 19 νοσηλευτικό, για 10 δομές με 164 κλίνες. Οι δομές λειτουργούν κυρίως με νοσηλευτές, 1 κοινωνική λειτουργό part time, ανά 3 δομές και γιατρό μια φορά το μήνα ανά δομή αν χρειαστεί. Το πρόγραμμα εργασίας καλύπτεται με μετακινήσεις προσωπικού. Κινδυνεύουν να κλείσουν δομές λόγω έλλειψης προσωπικού.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ: Η μοναδική επικουρική τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων, λείπει με αναρρωτική , λήγει η σύμβασή της με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί το μικροβιολογικό εργαστήριο.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ : Η μοναδική επισκέπτρια υγείας βρίσκεται σε αναστολή εργασίας

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΜΟΥΔΑΝΙΑ: 19 μη εμβολιασθέντες στα 60 άτομα , προσωπικού είναι σε αναστολή. (5 νοσηλεύτριες, 6 γιατροί, παρασκευάστριες, μαίες, καθαρίστριες ).

ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ : 3 άτομα σε αναστολή.

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ : Η μοναδική Διοικητική υπάλληλος είναι σε αναστολή.

Από κάθε Κ.Υ. μετακινήθηκαν από την 4η ΥΠΕ, 2 άτομα στο νοσοκομείο Πολυγύρου.