Ν.Δένδιας: Μετά την Λιβύη θα επισκεφθεί Αίγυπτο και Κύπρο ο Υπ.Εξωτερικών (Βίντεο)

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΑΦΙΞΗΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δένδιας μετέβει στη Βεγγάζη της Λιβύης και συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσας.

Αμέσως μετά ο Έλληνας ΥΠΕΞ  αναμένεται να επισκεφθεί την Αίγυπτο και εν συνέχεια την Κύπρο και σύμφωνα με πληροφορίες του philenews θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη γύρω στις 6 το απόγευμα της Κυριακής.

Βίντεο από τη στιγμή της άφιξης του κυβερνητικού αεροσκάφους που μετέφερε τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών στη Βεγγάζη έδωσαν στη δημοσιότητα αραβόφωνα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 

Ηχηρό μήνυμα σε Σάρατζ και Ερντογάν έστειλαν ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντουλάχ αλ Θάνι κι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του στη Βεγγάζη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα almarsad.co, αρχικά ο Αλ Θάνι στάθηκε στη μακροχρόνια σχέση της Λιβύης με την Ελλάδα, σε οικονομικό επίπεδο και επίπεδο διμερών σχέσεων. Τόνισε ότι ο λαός του απορρίπτει τη συμφωνία που έκανε ο Σάρατζ με την Τουρκία και τόνισε ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης απειλεί τους Λίβυους όσο και τις γειτονικές χώρες, με τις προσπάθειες της να προκαλέσει αναταραχή. Επιπλέον, κάλεσε την Ελλάδα να ανοίξει προξενείο στη Βεγγάζη. «Καλούμε την Ελλάδα να συνεργαστεί μαζί μας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της ανασυγκρότησης… Δεν θα επιτρέψουμε να αποκαταστήσουν την οθωμανική κατοχή στη Λιβύη και θα τους αντιμετωπίσουμε. Είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας – σύμφωνα με το δημοσίευμα- είπε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά την τουρκική υποστήριξη για τις πολιτοφυλακές στην Τρίπολη με όπλα. Ο Σάρατζ δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες. Η ασφάλεια και η στρατιωτική πτυχή της συμφωνίας μας απασχολούν, διότι απειλούν τη Λιβύη, την ενότητα της και όλη την περιοχή».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα. Εν συνεχεία ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Κάιρο.