Νάουσα: Η οικογένεια γυναικολόγου που «έφυγε» από κορωνοϊό, δωρίζει τον ιατρικό εξοπλισμό της στο νοσοκομείο (Φώτο)

Η Αρετή Δουμπρή κατέληξε από επιπλοκές της νόσου τον Ιανουάριο του 2021

Η γυναικολόγος Αρετή Δουμπρή ήταν άνθρωπος της προσφοράς, που υπηρετούσε με αφοσίωση και πολλή αγάπη την επιστήμη της ιατρικής. Βοήθησε εκατοντάδες γυναίκες, στο νομό Ημαθίας, όταν χρειάστηκαν τις υπηρεσίες της, σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, δίχως αμοιβή. Αυτή την ξεχωριστή και αξιέπαινη πορεία της ζωής της θέλησε να συνεχίσει η οικογένειά της, όταν η αγαπημένη σε όλους γυναικολόγος, νικημένη από τον κορωνοϊό, έχασε τη ζωή της πριν από περίπου έναν χρόνο. Δώρισαν στο νοσοκομείο της Νάουσας τον υπερσύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό της, προκειμένου να επαναλειτουργήσει, έπειτα από δέκα χρόνια που παραμένει κλειστή, η μαιευτική – γυναικολογική κλινική.

«Ο σκοπός μας ήταν να τιμήσουμε τη μνήμη της αδελφής μου. Θέλω όλο το ιατρείο της να λειτουργήσει και να συνεχιστεί το πολύτιμο για την περιοχή μας έργο της, στο νοσοκομείο», τόνισε, ιδιαίτερα συγκινημένη, η αδελφή της εκλιπούσης Ζωή Δουμπρή, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν ήθελα σε καμιά περίπτωση να πουλήσω τον εξοπλισμό, διότι ήταν ένα δικό της κομμάτι, αγαπούσε πάρα πολύ την ιατρική. Βοηθούσε πάρα πολύ κόσμο, πολλές φορές δίχως χρήματα, εξέταζε και φρόντιζε γυναίκες. Πολλές είναι οι περιπτώσεις, που ακόμα κι εμείς, τις μάθαμε μετά τον θάνατό της. Ήταν άνθρωπος της προσφοράς, υπηρετούσε την ιατρική ως λειτούργημα», σημείωσε.

«Η αδελφή μου υποστήριζε φανατικά τον εμβολιασμό, όμως ήταν άτυχη, δεν πρόλαβε»

Η Αρετή Δουμπρή ήταν από τους φανατικούς υποστηρικτές του εμβολιασμού και, όπως υπογράμμισε η αδελφή της, περίμενε με αγωνία να ξεκινήσει ο εμβολιασμός, δυστυχώς όμως δεν πρόλαβε. Πρόσεχε πάρα πολύ κι ακόμα και στους δρόμους κυκλοφορούσε με μάσκα, όταν κανένας ακόμα δεν φορούσε. Ήταν ένας άνθρωπος τόσο διακριτικός και αφοσιωμένος στην επιστήμη του, που όταν νόσησε κι ήταν σε καραντίνα δεν ήθελε να αναφέρει, ούτε στην οικογένεια της, από ποιον μολύνθηκε. Δεν ήθελε να εκθέσει κανέναν, καμία ασθενή της, υποστηρίζουν οι συγγενείς της.

«Όταν το σύνολο του ιατρικού κόσμου σού λέει ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές, αυτό πρέπει να γίνει. Η αδελφή μου ήταν άτυχη, δεν πρόλαβε. Όπως ακούσαμε, ακόμα και άτομα που πρόλαβαν να κάνουν την πρώτη δόση και νόσησαν, μπορεί με δυσκολία, αλλά το ξεπέρασαν. Εγώ έχω εμπιστοσύνη μόνο στην ιατρική, όπως είχε και η αδελφή μου», τονίζει η Ζωή Δουμπρή, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει στον κόσμο ότι είναι σημαντικό να εμβολιαστεί.

εικ1

 

«Όταν μετά τον χαμό της αδελφής μου, στις 16 Ιανουαρίου πέρυσι, μάθαμε για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει ο νέος διοικητής του νοσοκομείου της Νάουσας κ. Λυκοστράτης, να επαναλειτουργήσει η μαιευτική – γυναικολογική κλινική, αποφασίσαμε με τους γονείς μου, για να τιμήσουμε τη μνήμη της αδελφής μου, να δωρίσουμε όλο τον ιατρικό εξοπλισμό της και τα έπιπλα του ιατρείου της. Ήρθαμε σε επαφή με το νοσοκομείο, ήρθε ο διοικητής με τον γυναικολόγο και είδαν όλα τα μηχανήματα, έγινε καταγραφή και μάλιστα ενθουσιάστηκαν, διότι πέρα από τον ιατρικό εξοπλισμό, υπάρχουν και άλλα υλικά: έπιπλα, τηλεοράσεις, καταγραφικά», εξήγησε η Ζωή Δουμπρή.

Ανενεργός ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός – σε αναστολή ο ένας γυναικολόγος, παραιτήθηκε ο δεύτερος

Από την πλευρά του, ο διοικητής του νοσοκομείου Νάουσας Κωσταντίνος Λυκοστράτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε πως «με πολύ μεγάλη χαρά κι ευγνωμοσύνη δεχτήκαμε τη δωρεά της οικογένειας Δουμπρή, που αν και είχαν αυτή τη δραματική απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου, αποφάσισαν να προσφέρουν στο νοσοκομείο μας, τον πολύτιμο και υπερσύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του ιατρείου που διατηρούσε».

Ωστόσο, όπως ο ίδιος σημειώνει, δεν είναι εφικτό να επαναλειτουργήσει άμεσα η μαιευτική – γυναικολογική κλινική κι αυτό διότι, «όταν δεχτήκαμε το φθινόπωρο τη δωρεά, ο ένας από τους δύο μαιευτήρες, μας ενημέρωσε ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί και τέθηκε σε αναστολή, ενώ ο δεύτερος παραιτήθηκε από το ΕΣΥ για οικογενειακούς λόγους και διότι θεώρησε ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες της κλινικής, κι έφυγε στην Αγγλία. Έτσι, σ’ αυτή τη φάση, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει η κλινική».

εικ2

Σχολιάζοντας τις δυσκολίες που προέκυψαν, η Ζωή Δουμπρή είπε: «Εμείς θέλαμε να βοηθήσουμε το έργο του κ. Λυκοστράτη, διότι σ’ αυτό το νοσοκομείο είχε εργαστεί η αδελφή μου, προσέφερε τις υπηρεσίες της και γίνονται σοβαρές προσπάθειες από την πλευρά του διοικητή. Μάθαμε ότι ο γυναικολόγος του νοσοκομείου είναι ανεμβολίαστος, έχει τεθεί σε αναστολή και δυστυχώς δεν είναι εφικτό ακόμα να δεχθεί ασθενείς η κλινική. Επιθυμούμε σύντομα να βρεθεί λύση και να επαναλειτουργήσει, κάτι που ζητάει και ο κόσμος της Νάουσας».

«Δεν έχω λόγια να εκφράσω τον χαρακτήρα της Αρετής: καλόκαρδη, ευγενική, εξαίρετη ιατρός, που ασκούσε το επάγγελμα της κυρίως ως λειτούργημα, πρώτα έβλεπε τον άνθρωπο και δεν έκανε εξαιρέσεις. Θεωρώ ότι και η ίδια θα ήθελε το ιατρείο της να συνεχίσει να λειτουργεί, μέσω ενός δημόσιου Νοσοκομείου, που μπορούν όλοι να έχουν τις ίδιες παροχές με ένα ιδιωτικού τύπου ιατρείου. Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε έτσι ώστε άμεσα να επαναλειτουργήσει η γυναικολογική κλινική», τόνισε ο φίλος της εκλιπούσης, δημοτικός σύμβουλος Νάουσας Βασίλης Τζουβάρας.

«Ενέργειες έχουν ήδη γίνει από την πλευρά του νοσοκομείου. Έχουμε καταθέσει αίτημα αναπλήρωσης της θέσης του μαιευτήρα – γυναικολόγου που έχει παραιτηθεί κι ελπίζουμε σύντομα να επιστρέψει και ο γυναικολόγος που είναι σε αναστολή. Ο εξοπλισμός της δωρεάς παραμένει άθικτος και προστατευμένος στην αίθουσα τοκετού, ωσότου επαναλειτουργήσει η κλινική», κατέληξε ο διοικητής του νοσοκομείου.