«Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί. Δεν μπορούμε να ζούμε με τον φόβο. Η κοινωνία πρέπει να λειτουργεί», είπε ο Έλληνας επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά, κάνοντας έναν απολογισμό της πανδημίας στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Το νέο εμβόλιο
Και τόνισε την αναγκαιότητα να βρεθεί ένα εμβόλιο που θα έχει μεγαλύτερη χρονικά προστασία ώστε να μην κουραστούν οι πολίτες από επαναλαμβανόμενες δόσεις εμβολίων και να μην χαθεί η εμπιστοσύνη στην Επιστήμη.
Συμπλήρωσε δε ότι «σήμερα εκτός από τα εμβόλια έχουμε και αποτελεσματικά φάρμακα που προλαμβάνουν και θεραπεύουν τη λοίμωξη Covid-19.
Αυτό άλλαξε την καθημερινότητά μας. Τα μέτρα χαλάρωσαν και η κοινωνία μοιάζει πια να λειτουργεί σχεδόν κανονικά. Όμως αυτή η χαλάρωση έφερε και πολλαπλασιασμό των λοιμώξεων. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».
Τα θετικά της πανδημίας
Αναφερόμενος στα θετικά της πανδημίας, ο κ. Μπουρλά είπε «συγκεντρώσαμε εμπειρία δεκαετιών για την τεχνολογία των mRNA εμβολίων και πως να κάνουμε αποτελεσματικότερες κλινικές έρευνες όχι μόνο για τα εμβόλια αλλά και άλλες παθήσεις. Έχουμε κάνει πολλά βήματα σε λίγα χρόνια. Κατανοήσαμε την αξία της Επιστήμης. Η Πολιτεία αντιλήφθηκε την αξία της διασύνδεσης αγοράς εργασίας και ακαδημαϊκής κοινότητας στην παραγωγή γνώσης».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Pfizer, όμως, «έγιναν και πολλά λάθη κατά την πανδημία, όπως η αξιολόγηση της αξίας των εμβολίων βάσει των πολιτικών απόψεων του καθενός μας και το να φορά κανείς μάσκα ή όχι ανάλογα με τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις! Ή ακόμα και οι περιορισμοί στη διαθεσιμότητα των εμβολίων ήταν λάθος».
Ο κ. Μπουρλά εξήγησε, ακόμη, ότι οι περιορισμοί ετέθησαν από τις πολιτικές κυβερνήσεις των χωρών και όχι από τις εταιρείας παραγωγής των εμβολίων.
Αναφορικά με το πως θα χειριστούμε μια νέα πανδημία στο μέλλον ο Αλβέρτος Μπουρλά είπε «δεν υπάρχει κάποια συνταγή που να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και πιο αποτελεσματικοί. Αλλά αυτό που πρέπει να έχουμε ως εφαλτήριο στις μεγάλες κρίσεις υγείας είναι ότι δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε».