Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Πέμπτης αναφορικά με το πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης στον Βοτανικό και την ανέγερση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού μαζί με τον Ερασιτέχνη στην τοποθεσία.
Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, η κατασκευή του γηπέδου μπορεί ν’ αρχίσει από τον Οκτώβρη του 2023 και θα είναι έτοιμο τον Ιούλιο του 2026.
Η κατασκευή των εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη θα αρχίσει τον Φεβρουάριο του 2023 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2024.
Ο Κώστας Μπακογιάννης είπε μεταξύ άλλων στον πρόλογό του:
«Από την πρώτη ημέρα βάλαμε τον πήχη ψηλά. Και βάλαμε στην ατζέντα την Διπλή Ανάπλαση. Παρά τις πολλές εξαγγελίες εδώ και δύο δεκαετίες παραμένει άπιαστο όνειρο. Το μέγεθός της την καθιστούν μείζονα παρέμβαση. Στην Αλεξάνδρας, στην καρδιά της πόλης αποκτάμε ελεύθερο πράσινο χώρο. Στον Βοτανικό μεγαλώνουμε την πόλη, με όχημα μια υπερσύγχρονο εγκατάσταση και δίνουμε ώθηση σε μια περιοχή που θα γίνει βιώσιμη.
Όλα αυτά διατηρώντας την ιστορία, την διαδρομή, το εκτόπισμα του Παναθηναϊκού. Είναι δύσκολη, πολύπλοκη υπόθεση. Χθες ενημέρωσα τα κόμματα και την ερχόμενη Τετάρτη πρέπει ως σώμα να πάρουμε μια κρίσιμη απόφαση. Προσπαθούμε για την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Έργα που ξεπερνούν τον ορίζοντα της μίας θητείας πρέπει να είναι πάνω από παρατάξεις, ιδεολογίες, κόμματα. Αν πρέπει να έχει ένα χρώμα ας έχει το πράσινο, το χρώμα του περιβάλλοντος και του Παναθηναϊκού. Τους κορμοράνους τους έχει πληρώσει ακριβά η Αθήνα. Να πω ευχαριστώ στον πρόεδρο του Ερασιτέχνη και της ΠΑΕ. Η ενότητα του Παναθηναϊκού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει το έργο.
Η συνολική συμφωνία αποτελεί από δύο διμερής και μια τριμερής σύμβαση και είναι πολύ σύνθετη. Χρειάστηκαν εβδομάδες δουλειάς για να φτάσουμε σε αυτή την παρουσίαση του προγράμματος. Θέλω να ευχαριστήσω την σπουδαία ομάδα που δούλεψε για αυτό».
Στην συνέχεια ανέλυσε την Διπλή Ανάπλαση, την ιστορία της μέσα στον χρόνο και στάθηκε στο γεγονός πως η πόλη μεγαλώνει, με το… ζωντάνεμα του Βοτανικού, ο οποίος μέχρι και σήμερα φυτοζωεί.
Έπειτα παρουσίασε το περιεχόμενο των συμβάσεων και απάντησε σε ερωτήσεις. Μεταξύ άλλων ο «οδικός χάρτης του έργου αναφέρει πως το γήπεδο θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2026.
Για ποιο λόγο να αφήσει το σπίτι του για να γίνει ενοικιαστής σε ένα άλλο σπίτι;
«Ο Παναθηναϊκός αποκτά ένα νέο σπίτι, το καλύτερο γήπεδο της χώρας. Με όλες τις προδιαγραφές, μια αξιοζήλευτη αρένα. Σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί ως ενοικιαστής. Κάναμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να διασφαλίσουμε πως θα έχε τα ίδια δικαιώματα που έχει και στην Λεωφόρο. Δεν αισθάνομαι ως Παναθηναϊκός, ότι είναι διχασμένος ο Παναθηναϊκός. Δεν αισθάνομαι πως ο κόσμος είναι διχασμένος. Προφανώς υπάρχει συναισθηματική σχέση με την Λεωφόρο. Μιλάμε για ένα λαμπρό αύριο και είμαι σίγουρος πως η Γ.Σ αυτό θα το αναγνωρίσει».
Είναι ξεκάθαρο πως η Λεωφόρος θα πέσει όταν θα έχει κλειδιά και για το ποδόσφαιρο και για τον Ερασιτέχνη;
«Αυτά πρέπει να είναι ξεκάθαρα. Έχουμε ένα προεδρικό διάταγμα και τι αποτυπώνεται στις συμβάσεις; Προβλέπει ότι για να κατεδαφιστεί το γήπεδο, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αρένα στον Βοτανικό, να έχει πάρει ο Παναθηναϊκός τα κλειδιά, όπως και για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. Παράλληλα εκδίδεται η άδεια κατεδάφισης που έχει ισχύ για δέκα χρόνια. Είναι διαφορετικές διαδικασίες και συνδέονται στο μέλλον αφού ολοκληρωθεί το γήπεδο στον Βοτανικό και οι εγκαταστάσεις».
Ποιο θα είναι το διαπραγματευτικό χαρτί του Παναθηναϊκού σε 100 χρόνια από σήμερα από την στιγμή που δεν θα του ανήκει το γήπεδο;
«Δεν έχω την δυνατότητα να προβλέψω τι θα γίνει μετά από 99 χρόνια, ούτε μπορώ να σχεδιάσω. Ξεπερνά τις δυνατότητες οποιασδήποτε ομάδες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εγγυηθούμε αυτά τα 99 χρόνια και να διασφαλίσουμε τον Παναθηναϊκό. Δεν ήταν εύκολες οι διαπραγματεύσεις αλλά σκληρές. Η διοίκηση του Ερασιτέχνη έδωσε μάχη. Είμαστε σε μια win-win κατάσταση. Όλοι κερδίζουν. Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο έργο στην ιστορία της Αθήνας. Αποκτάμε χώρο πρασίνου στην Αλεξάνδρας που μπορεί να συνδεθεί με τον Λυκαβηττό. Έχουμε και τον Βοτανικό μια περιοχή που κερδίζει μια ευκαιρία, οι κάτοικοι έχουν μια ευκαιρία ζωής. Είναι ένα σπουδαίο πρόγραμμα αυτό».
Τι θα συμβεί αν αποχωρήσει η ΠΑΕ από το γήπεδο; Υπάρχει κάποια πρόβλεψη;
«Είναι ένα ακραίο σενάριο, πολύ ακραίο. Η ΠΑΕ με αυτή την σύμβαση αναλαμβάνει ρητές υποχρεώσεις απέναντι στον δήμο και τον Ερασιτέχνη. Εάν που αυτά δεν γίνονται ούτε στο Hollywood, τότε θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση. Έχουμε μια πικρή εμπειρία στην χώρα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που εγκαταστάσεις μαράζουν. Δεν υπήρχε πρόβλεψη για την βιωσιμότητά τους. Τώρα κάνουμε το αντίθετο, πριν ξεκινήσουν όλα, κοιτάμε την πρόβλεψη βιωσιμότητας».
Σε περίπτωση μη κύρωσης των συμβάσεων από τον Ερασιτέχνη, τι συμβαίνει;
«Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, για πόλεμο δεν κάνει. Είμαι σίγουρος πως τα μέλη του Ερασιτέχνη θα επιλέξουν το μέλλον του Παναθηναϊκού, με την καρδιά αλλά και το μυαλό».
Ποιο είναι το πλάνο για τα μεγάλα έργα;
«Μιλάμε για τρία πολύ μεγάλα έργα. Η αρένα, άρα μία σύμβαση. Δεύτερη που είναι οι υποδομές και τρίτο οι χώροι πρασίνου. Θα δουλεύονται περίπου ταυτόχρονα μέσα στο πεδίο της Διπλής Ανάπλασης και απαιτούν προσοχή. Διαμορφώνουμε αυτόν τον μηχανισμό για να μην υπάρχουν προβλήματα και να έχουμε την ποιότητα των έργων. Οι πόροι του ταμείου πρέπει να απορροφηθούν άμεσα. Το γήπεδο είναι ένα μεγάλο έργο, με ρητούς όρους και ρήτρες που διασφαλίζουν το χρονοδιάγραμμα του έργου. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Δεν θέλουμε να ωραιοποιήσουμε τίποτα. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας».
Σε ποιον θα ανήκει ο χώρος μετά την κατεδάφιση του γηπέδου στην Αλεξάνδρας;
«Ο δήμος Αθηναίων θα είναι ο ιδιοκτήτης. Θα ανήκει στους Αθηναίους και τις Αθηναίες».
Ποιες κινήσεις έχουν γίνει για να προληφθεί μία χαώδης κατάσταση στον Βοτανικό;
«Αν δείτε τα προεδρικά διατάγματα θα δείτε πως δίνουν περιθώρια και βαθμούς ελευθερίας. Αυτή την στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγών ή προσαρμογών στο θεσμικό πλαίσιο στον Ελαιώνα. Εγώ αναφέρθηκε στις γρήγορες νίκες. Στις άμεσες επενδύσεις που μπορούμε να φέρουμε την Διπλή Ανάπλαση.
Που οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση;
«Είπα πως ήταν μια δύσκολη, πολύπλοκη διαπραγμάτευση. Κάθε μέρος έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη για να διασφαλίσει τα συμφέροντά του. Χρειάστηκαν να γίνουν αλλαγές στο πλαίσιο για να μπορέσουμε όλοι να αισθανόμαστε άνετα, μια ασφάλεια για το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό το πετύχαμε. Με μία επέκταση του MoU μπορεί ο Δήμος να γινόταν αντικείμενο κριτικής αλλά δεν θέλαμε να βιαστούμε. Είναι έργο που θέλει μεγάλη προσοχή. Όχι προχειρότητα. Επειδή έγινε δουλειά σε βάθος μπορώ να στέκομαι μπροστά σας με σιγουριά και να λέω πως είναι θέμα χρόνου το έργο να γίνει».
Έσοδα θα υπάρχουν από ανταποδοτικά τέλη;
«Προφανώς. Να το πούμε κι αυτό. Ο δήμος πουθενά δεν έχει αποποιηθεί των ανταποδοτικών τελών. Για τον φωτισμό, την καθαριότητα. Ο νέος Ελαιώνας προφανώς θα χρειάζεται τέτοια πράγματα».
Ποιος είναι υπεύθυνος για τα έξοδα συντήρησης;
«ΠΑΕ και Ερασιτέχνης θα πρέπει να αποφασίσουν για τα έξοδα συντήρησης. Είναι δικό τους αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Προφανώς η ΠΑΕ θα αναλάβει το μεγαλύτερο από αυτό το βάρος. Θέλουμε ένα γήπεδο κορυφαίων προδιαγραφών. Ότι κάνει ο δήμος από το πιο απλό μέχρι το πιο μεγάλο το κάνουμε με την κλιματική κρίση στην καρδιά του σχεδιασμού μας».
Ποια θα είναι η χωρητικότητα του γηπέδου; Δεσμεύεστε πως ο Παναθηναϊκός θα παίζει το 2026 στο γήπεδο του;
«Από 38.500 μέχρι 40.000 θα είναι το γήπεδο. Δεν έχει τελειώσει η μελέτη ακόμη, είναι στο τέλος και κάποιες λεπτομέρειες θα κρίνουν το ακριβές νούμερο. Δεσμεύομαι, δεσμευόμαστε πως το 2026 ο Παναθηναϊκός θα παίζει στο γήπεδό του. Όπως είδατε και πριν δεν είναι μια έωλη πεποίθηση».
Σας τρομάζει κάτι;
«Κάνουμε αυτή την συζήτηση όταν η Ευρώπη έζησε πόλεμο ξανά πριν λίγες ώρες. Με βάση όλα τα δεδομένα δεν έχουμε κανέναν λόγο να ανησυχούμε, γνωρίζοντας πως έχουμε πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε. Δουλειά μακριά από τις κάμερες».
Tι θα συμβεί με την δομή μεταναστών στον Βοτανικό;
«Έχει κλείσει τον κύκλο της η δομή. Σε μια άλλη εποχή δημιουργήθηκε. Τελεία και παύλα. Υπήρχαν άλλες ανάγκες σε σχέση με το σήμερα. Έχουμε μείωση των προσφυγικών ροών και έχουμε την δυνατότητα να μιλήσουμε για την επόμενη ημέρα. Επιμένουμε ως δήμος. Η δομή δεν προστατεύει τους πρόσφυγες, ούτε την γειτονιά και την ευρύτερη περιοχή. Μιλάμε για ανθρώπους, για παιδιά, για οικογένειες. Το Υπουργείο έχει δεσμευθεί πως η δομή θα κλείσει μέχρι το καλοκαίρι. Η γη πάνω στην οποία βρίσκεται η δομή έχει παραχωρηθεί από τον δήμο Αθηναίων που σημαίνει ότι ο δήμος είναι έτοιμος και επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός του».
Υπάρχει πρόβλεψη να φιλοξενηθούν τμήματα του Ερασιτέχνη σε εγκαταστάσεις του δήμου;
«Όλα τα τμήματα καλύπτονται. Αποκτούν εξαιρετικές εγκαταστάσεις όλα τα τμήματα. Από κει και πέρα, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε, όπως να το κάνουμε με όλους, με όλα τα σωματεία της πόλης».
Υπάρχει οικόπεδο για προπονητικό κέντρο;
«Όχι, δεν υπάρχει συζήτηση, ούτε προβλέπεται κάτι».
Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα:
Ιανουάριος – Μάρτιος 2022: Ολοκλήρωση και έγκριση διμερών συμφωνιών, ολοκλήρωση μελετών, εγκρίσεων και τευχών για το γήπεδο και για τα έργα υποδομών
Απρίλιος 2022 – Μάρτιος 2023: Διαγωνιστική διαδικασία γηπέδου
Απρίλιος 2022 – Οκτώβριος 2022: Οριστικές μελέτες, έκδοση οικοδομικών αδειών για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη
Ιούνιος 2022 – Μάρτιος 2023: Διαγωνιστική διαδικασία έργων υποδομών
Νοέμβριος 2022 – Ιανουάριος 2023: Διαγωνιστική διαδικασία εγκαταστάσεων Ερασιτέχνη
Φεβρουάριος 2023 – Ιούλιος 2024: Κατασκευή εγκαταστάσεων Ερασιτέχνη
Απρίλιος 2023 – Σεπτέμβριος 2023: Μελέτες οριστικές, αναθεωρήσεις αδειών γηπέδου
Απρίλιος 2023 – Μάιος 2023: Συμβασιοποίηση έργων υποδομών
Ιούνιος 2023 – Νοέμβριος 2025: Κατασκευή υποδομών
Οκτώβριος 2023 – Ιούλιος 2026: Κατασκευή γηπέδου
Πηγή: gazzetta.gr