Στο σύνολο των προβλημάτων της πόλης αλλά και των έργων και των σχεδιασμών του δήμου Αθηναίων αναφέρθηκε ο Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στο 2ο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου.
Ψηφιακή βίβλος
Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι η ψηφιακή βίβλος της πόλης της Αθήνας αποτελεί ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο με συγκεκριμένες δράσεις και έργα αλλά και πόρους χρηματοδότησης αυτών των έργων και έκανε λόγο για έναν οδικός χάρτη που ξεπερνάει μια θητεία και μια παράταξη.
Σήμερα, σήμερα με όσα είπε ο κ. Μπακογιάννης έχουν ψηφιοποιηθεί το 70% των υπηρεσιών του δήμου και υπάρχει συγκεκριμένη πλατφόρμα με πάνω από 140 υπηρεσίες. «Κανένας δημόσιος οργανισμός δεν έχει πετύχει κάτι τέτοιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υποδομές της πόλης
Σε ό,τι αφορά στις υποδομές της πόλης ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στους 800 αισθητήρες σε 800 σημεία της πόλης εξηγώντας τη χρησιμότητά τους, πχ για την προστασία από το παρκάρισμα ασυνείδητων οδηγών σε ράμπες αναπήρων. Όταν κάποιος παρκάρει πάνω σε ράμπα αναπήρων αμέσως ενημερώνεται ο δημοτικός αστυνομικός στο τάμπλετ του και παρεμβαίνει, εξήγησε ο κ. Μπακογιάννης.
Αναφέρθηκε επίσης στην αντικατάσταση 43500 ηλεκτροφωτιστικών που θα γίνουν όλα λεντ τονίζοντας ότι στην πόλη θα υπάρχει περισσότερο που θα οδηγήσει μεγαλύτερη ασφάλεια, σε εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και ασύγκριτες οικονομίες που μπορούν να επιτρέψουν τη μείωση των ανταποδοτικών τελών.
Επίσης πιλοτικά εφαρμόζονται οι αισθητήρες στους κάδους απορριματοφόρων ώστε να πηγαίνει το απορριματοφόρο όταν γεμίζει ο κάδος. Θέλουμε να μειώσουμε τις διαδρομές των απορριματοφόρων για λόγους κυκλοφοριακούς και οικονομίας, σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων με αποτέλεσμα να περνάει το απορριματοφόρο όταν χρειάζεται, όταν πχ ξεπερνάει το 50-60% της χωρητικότητας του κάδου.
Καλές πρακτικές από έξω
Το έργο χρηματοδοτείται από το ταμείο Ανάκαμψης και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στα μέσα προς το τέλος του επόμενου χρόνου θα υλοποιηθεί πλήρως το έργο. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης για τέτοιου τύπου έργα «κοιτάμε προς τα έξω με ανοιχτά τα μάτια και προσπαθούμε να δανειστούμε τις καλές πρακτικές».
Ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι το σχέδιο του για το δήμο είναι προϊόν διαβούλευσης με την πόλη και τις 129 γειτονιές της και τόνισε ότι οι πόροι για τα έργα δεν πρέπει να πάνε χαμένοι ή να μην πιασουν τόπο.
Μόνο όλοι μαζί μπορούμε, τόνισε σχετικά με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στα έργα του Δήμου και επικέστηκε την εμπειρία από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο Λονδίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και ως παράδειγμα εφαρμογής ατυής της λογικής για την Αθήνα ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε το πρόγραμμα «υιοθέτησε την πόλη σου».
Πάμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Αυτό το πρόγραμμα μας επιτρέπει τη συνεργασία, είπε και έφερε επίσης ως παράδειγμα ότι 11 σημεία της πόλης έχουν δωρεάν wifi που είναι για όλους, για τον κάτοικο, τον τουρίστα, το δημόσιο και το ιδιωτικό, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ενώ σημείωσε ακόμα ότι η νέα γενιά πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες αγκαλιάζει το έργο που γίνεται στο δήμο.
Σε τρία χρόνια έτοιμο το έργο
Σε ό,τι αφορά στον Μεγάλο Περίπατο ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι έχει μπει στην τελική ευθεία, εξηγώντας ότι έχει τελειώσει η Ομόνοια και κοντεύει το Σύνταγμα ενώ του χρόνου ολοκληρώνεται καη η Πανεπιστημίου σημείωνοντας ότι από την πιλοτική εφαρμογή του μέσα σε τρία χρόνια το έργο θα είναι έτοιμο.
Από εκεί και πέρα ο κ. Μπακογιάννης επισήμανε πως σημασία έχει όχι μόνο πόσα έργα γίονται αλλά και σε ποιες γειτονιές γίνονται τα έργα καθώς μικρές αλλαγές σε κάθε γειτονιά και περιοχή μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή όλης της πόλης για να ανταποκριθεί σε προκλήσεις όπως η ψηφιακή και η κλιματική μετάβαση.
Το συντριβάνι κατέβασε τη θερμοκρατία τρεις βαθμούς στην Ομόνοια. Δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής τα συντριβάνια, είπε ο κ. Μπακογιάννης και ως δεύτερο παράδειγμα έφερε την Πανεπιστημίου με την πιλοτική εφαρμογή του Μεγάλου Περίπατου όπου μειώθηκαν οι εκπομπές άνθρακα σύμφωνα με το ΕΜΠ. Με περισσότερα δέντρα θα γίνει περισσότερο βιώσιμος ο χώρος.
Όλα τα έργα είναι πράσινα. Η κλιματική κρίση είναι στην καρδιά κάθε απόφασης που εμείς λαμβάνουμε. Το πράσινο πρόταγμα είναι και θέμα εθνικής ασφαλείας και ανεξαρτησίας. Το έχει καταλάβει και όλη η Ευρώπη, πρόσθεσε ο κ. Μπακογιάννης.
Διπλή ανάπλαση
Σε ό,τι αφορά στη διπλή ανάπλαση ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι ο δήμος βρίσκεται μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Αθηναίων στη λεωφόρο Αλεξάνδρας θα γκρεμίσουμε το ιστορικό γήπεδο για να κερδίσουμε χώρο πρασίνου και στο Βοτανικό δημιουργούμε μια πόλη μέσα στην πόλη. Με όχημα το γήπεδο, τις υποδομές, τους εμπορικούς χώρους και τις επενδύσεις δημιουργούμε ένα νέο δικαίωμα για την πόλη. Ότι γίνεται στον Ελαιώνα θα είναι πάνω από 50% πράσινο.
Ο κ. Μπακογιάννης πάντως ζήτησε την εφαρμογή του νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι για μια σειρά συγκεντρώσεις το τελευταίο διάστημα ο δήμος Αθηναίων δεν έχει αδειοδοτεήσει κανένα κλείσιμο. «Υπάρχει νόμος και πρέπει να εφαρμόζεται. Απευθυνθήκαμε στο αρμόδιο υπουργείο και λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί» είπε ο κ. Μπακογιάννης.
Μια θητεία ακόμα
Ο Κώστας Μπακογιάννης τόνισε ότι για να γίνει βιώσιμη πόλη η Αθήνα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα και σημέιωσε ότι «θέλουμε να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη των Αθήναιων για μια θητεία ακόμα».
Για την ασφάλεια των πολιτών ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι χρειαζόμαστε τον αστυνομικό της γειτονιάς και πιο συστηματική αστυνόμευση από την ΕΛΑΣ ενώ σε ότι αφορά τη δημοτική αστυνομία τόνισε ότι διαθέτει λίγο περισσότερους από 400 δημοτικούς στυνομικούς.
Ο δήμαρχος Αθηναίων έχει έρθει σε συνεννόηση με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και έχει ζητήσει ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της. «Συμφωνεί ο κ. Βορίδης, η πρωτοβουλία έχει ληφθεί και είναι θέμα χρόνου» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μπακογιάννης χαρακτήρισε ως Νο1 πρόβλημα της πόλης τα πεζοδρόμια λέγοντας για να αποκατασταθούν με νέα έργα θα χρειαστούν αρκετά χρόνι, ώς το 2030, λέγοντας ότι μια πόλη δεν μπορεί να είναι στίβος μάχη και η πόλη να έχει κατοίκους δύο ταχυτήτων όπως είναι οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα.
Μάλιστα επέπληξε μαγαζιά που πιάνουν χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης, λέγοντας ότι «έχουμε φτάσει στο σημείο να αναθεωρούμε ακόμα και άδειες τραπεζοκαθισμάτων».
Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία του δήμου με την κεντρική διοίκηση ο Κώστας Μπακογιάννης χαρακτήρισε «εξαιρετική συνεργασία με αυτή την κυβέρνηση με πολλά καλά αποτελέσματα», προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν και στιγμές με προβλήματα σε αυτή τη συνεργασία.