Ανοικτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής των δημοτικών τελών στην πρωτεύουσα, μόλις κλείσει ο κύκλος της πανδημίας, άφησε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Ερωτηθείς εάν θα έπρεπε η Δημοτική Αρχή να σκεφτεί το θέμα των δημοτικών τελών ειδικά στις επιχειρήσεις που πλήττονται, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε: «Οι επιχειρηματίες της πόλης γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι εμείς ήμασταν ο Δήμος ο οποίος βγήκε μπροστά προτού ακόμα λάβει οποιαδήποτε απόφαση η κυβέρνηση, και είπαμε ότι όποια επιχείρηση κλείνει για λόγους δημόσιας υγείας, εξαιτίας της πανδημίας, δεν θα πληρώνει τίποτα στον Δήμο Αθηναίων. Ήμασταν απολύτως ξεκάθαροι. Το ίδιο προφανώς ισχύει και τώρα και θα συνεχίσει να ισχύει όσο ζούμε σε αυτή την έκτακτη συνθήκη. Εμείς περιμένουμε να κλείσει ο κύκλος της πανδημίας, εύχομαι σύντομα -ακούγοντας κι εγώ τους ειδικούς ελπίζω να επιβεβαιωθούν- και από εκεί και πέρα, προφανώς θα συζητήσουμε μια μείωση των τελών για να μπορέσουμε να δώσουμε “ ανάσα” σε όλους όσοι έχουν κρατήσει την Αθήνα όρθια».
Απαντώντας στην επίθεση που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση, ο δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε ακατανόητη την προσπάθεια «πολιτικοποίησης των πάντων» και τη «λογική διαίρεσης» ακόμη και στον Πολιτισμό, ενώ επισήμανε ότι οι ίδιοι άνθρωποι που κατήγγειλαν τη Δημοτική Αρχή είχαν ψηφίσει τις αντίστοιχες δαπάνες τα προηγούμενα χρόνια. «Ο Δήμος Αθηναίων σέβεται το δημόσιο χρήμα και λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια. Είμαστε ο μόνος Δήμος στην Ευρώπη, του οποίου η Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα, εν μέσω πανδημίας» σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, στην άντληση ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτήσεων τις οποίες για πρώτη φορά, όπως σημείωσε, καταφέρνει να «ξεκλειδώνει» ο Δήμος Αθηναίων.
«Αν δείτε συνολικά τον προϋπολογισμό του Δήμου Αθηναίων, θα διαπιστώσετε ότι αντλεί ευρωπαϊκούς πόρους, εθνικούς πόρους και παράλληλα σχεδιάζει και δικά του χρηματοδοτικά εργαλεία. Και η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα. Να σας δώσω συγκεκριμένα παραδείγματα: Έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα 40 εκατ. ευρώ ευρωπαϊκών πόρων, το οποίο το έχουμε διοχετεύσει στην αγορά, ακριβώς για να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα μέσα στην πανδημία. Μέσα σε αυτά είναι και μια γενναία στήριξη 7,5 εκ. για τον Πολιτισμό. Ένα άλλο παράδειγμα που μπορώ να σας δώσω, συγκεκριμένα από ευρωπαϊκούς πόρους που έχουμε αξιοποιήσει, είναι αυτό για τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 14 εκ. ευρώ, αλλά υπάρχουν και άλλα», υπογράμμισε.
Στο ίδιο πλαίσιο ενέταξε τη χρηματοδότηση των έργων στην Πανεπιστημίου και το Σύνταγμα, και πρόσθεσε: «Ο προϋπολογισμός της Πανεπιστημίου, είναι μικρότερος από το αντιπλημμυρικό έργο που θα κάνουμε στον Κολωνό. Ένα κομμάτι της δουλειά μας είναι να «ξεκλειδώνουμε» χρηματοδοτήσεις. Για πολλά χρόνια αυτό δε συνέβαινε στην Αθήνα. Μη με ρωτήσετε γιατί. Τώρα, όμως, γίνεται. Ο στόχος μας από την πρώτη στιγμή είναι η μεγάλη απορροφητικότητα των πόρων».